fbpx
Acasă » ȘTIRI » Mercedes-Benz România a pierdut procesul cu o firmă apărată de o casă de avocatură din Cluj
Mercedes-Benz Sprinter blindat (foto cu titlu exemplificativ)

Mercedes-Benz România a pierdut procesul cu o firmă apărată de o casă de avocatură din Cluj

Mercedes-Benz România a pierdut procesul privind rezoluțiunea convenției încheiate cu o firmă apărată de o casă de avocatură din Cluj. Convenția avea ca obiect blindarea unor auto-utilitare având ca beneficiar final Banca Comercială Română.

Societatea de avocatură Iordăchescu și Asociații a postat recent pe site-ul propriu detaliile juridice ale speței finalizate la Curtea de Apel București, anonimizând toate părțile implicate.

”Pârâta a fost reprezentată de către SCA Iordăchescu și Asociații prin av. Mihai David și a obținut respingerea definitivă a capătului principal de cerere vizând rezoluțiunea contractului, respectiv respingerea în apel și a capătului subsidiar de cerere vizând aplicarea clauzei de modificare a contractului în vederea partajării riscurilor contractuale. 

Acțiunea introdusă la Tribunalul București a vizat contractul încheiat între cele două societăți, având ca obiect lucrări de carosare/ blindare a mai multor auto-utilitare. Beneficiarul final al acestor lucrări urma să fie B. SA, către care reclamanta ar fi trebuit să livreze autoutilitarele blindate.”, au precizat reprezentanții SCA Iordăchescu și Asociații.

Prin hotărârea civilă nr. 1127/2017, Tribunalul București a respins cererea de rezoluțiune și a admis cererea subsidiară, dând eficacitate clauzei invocate de reclamantă și obligând pârâta la restituirea a 75% din suma de 100.000 euro. Totodată, prima instanță a calificat contractul 310/08.09.2015 ca fiind un contract cadru.

Prin hotărârea nr. 1052/2018 din 18 mai 2018, Curtea de Apel București a decis în totalitate în favoarea pârâtei: ”Admite apelul. Schimbă în parte sentința apelată, în sensul că: Respinge acțiunea ca nefondată. Înlătură din sentința apelată considerentele privind calificarea drept contract-cadru a convenției nr. 310/08.09.2015. Respinge cererea pârâtei-reclamante privind obligarea reclamantei-pârâte la cheltuieli de judecată ca nefondată. Menține soluția primei instante privind rezoluțiunea convenției nr. 310/08.09.2015. Obligă intimata-reclamantă la plata către apelanta-pârâtă a sumei de 3695,86 lei, cheltuieli de judecată.”

Dincolo de chestiunile juridice interesante explicate pe larg pe site-ul societății de avocatură, Clujust.ro a ”săpat” un pic și a aflat că producătorul auto de prestigiu care a demarat procesul este Mercedes-Benz prin reprezentanța din România. Mercedes a primint o comandă de auto-utilitare blindate de la BCR și a încheiat o convenție cu firma IAC Management pentru a carosa/blinda autovehiculele.

”Părțile din prezenta cauză au încheiat convenția nr. 310/08.09.2015, reclamanta în calitate de beneficiar și pârâta în calitate de prestator. În preambulul contractului se menționează faptul că acesta a fost încheiat având în vedere: comanda fermă transmisă via email către Mercedes-Benz România SRL, de către Banca Comercială Română (BCR), având ca obiect lansarea în fabricație a 110 unități autoutilitare blindate, contractul de vânzare ce urmează a se semna între Mercedes Benz România SRL și BCR, având ca obiect vânzarea de către Mercedes Benz România SRL a celor 110 unități autoutilitare blindate; prestatorul va efectua carosarea, omologarea și certificarea balistică de nivel FB3 a celor 110 autovehicule Mercedes Benz Sprinter 313 și Mercedes Benz Sprinter 513 puse la dispoziție de către beneficiar, și care vor face obiectul contactului de vânzare între Mercedes Benz România SRL și BCR.”, se arată în motivarea sentinței Tribunalului București.

După ce au plătit 103.289 euro și s-au efectuat lucrări de blindare la un autovehicul, cei de la Mercedes au invocat unele motive pentru a înceta colaborarea. Din câte se pare, motivele nu au ținut în instanță, iar magistrații au respins definitiv cererea de rezoluțiune a producătorului german de autovehicule.

Avocatul Mihai David, care a reprezentat firma pârâtă, este lector universitar și un specialist în domeniul contractelor recunoscut la nivel național. El a conferențiat anul trecut în fața magistraților în cadrul unui proiect pe fonduri elvețiene derulat de INM și CSM. Una dintre teme a fost chiar despre probleme privind rezoluțiunea și rezilierea în noul Cod Civil.

Lectorul și avocatul clujean Mihai David a conferențiat pentru magistrați în cadrul unui proiect elvețiano-român

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina