fbpx
Acasă » CONFERINȚE » Lectorul și avocatul clujean Mihai David a conferențiat pentru magistrați în cadrul unui proiect elvețiano-român

Lectorul și avocatul clujean Mihai David a conferențiat pentru magistrați în cadrul unui proiect elvețiano-român

Mihai David, lector la Facultatea de Drept UBB Cluj și avocat în cadrul SCA Iordăchescu și Asociații, a conferențiat pentru magistrați în cadrul unui proiect româno-elvețian derulat de Institutul Național al Magistraturii și Consiliul Superior al Magistraturii.

Lectorul și avocatul clujean Mihai David a fost unul dintre specialiștii care au vorbit în cadrul conferinței privind aspecte de practica neunitara intervenite de la intrarea in vigoare a Noului Cod civil si Noului Cod de procedura civila, ce a avut loc la INM în perioada 2-3 octombrie 2017 – conferinta organizata in cadrul Proiectului „Asistenta pentru consolidarea capacitatii institutionale in domeniul formarii judecatorilor si procurorilor pentru aplicarea noilor legi”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

David a vorbit alături de lectorul Alin Speriusi-Vlad de la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara despre ”Impreviziunea și posibilitatea adaptării contractului”

Mihai David a fost speaker și în 25-26 septembrie în cadrul aceluiași proiect, când a avut două intervenții, una despre ”Probleme practice privind rezoluțiunea și rezilierea în noul Cod civil”, alături de executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, și alta cu titlul ”Chestiuni controversate privind regulile de publicitate imobiliară”

Lectorul Mihai David, avocat la SCA Iordăchescu și Asociații, s-a remarcat în 2016 prin faptul că două decizii ale Înaltei Curții de Casație și Justiție cu privire la recursuri în interesul legii (RIL) au preluat din argumentele juridice ale acestuia, formulate la solicitarea judecătorilor de la ÎCCJ.

Prin Decizia nr. 23/2015 din data de 26.10.2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 71 din 01.02.2016, ÎCCJ (Completul Competent să Soluţioneze Recursul în Interesul Legii) a admis recursul în interesul legii formulat de către Colegiul de Conducere al Curții de Apel Alba-Iulia.

Î.C.C.J. a stabilit că dreptul la despăgubiri (art. 50, al. 3 din L. 136/1995) recunoscut soțului (soției) sau persoanelor care se află în întreținerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului privește doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.

În soluția pronunțată de către Î.C.C.J. au fost preluate argumentele juridice susținute de avocatul Mihai David, care, în calitatea sa de lector în cadrul Facultății de Drept a Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a formulat la solicitarea ÎCCJ o opinie legală prealabilă soluționării recursului în interesul legii, prin care a propus și susținut soluția reținută de către ICCJ.

Descarcă aici Decizia nr.23/2015 a completului competent să judece RIL de la ÎCCJ

Prin Decizia nr. 19/2015 din data de 05.10.2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 07.01.2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Completul Competent să Soluţioneze Recursul în Interesul Legii) a admis recursul în interesul legii formulat de către Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și Colegiul de conducere al Curții de Apel Suceava.

ÎCCJ a stabilit faptul că în interpretarea și aplicarea prevederilor art. 1050-1053 din Codul de procedură civilă și art. 56, art. 76 și art. 82 din Legea nr. 71/2011, procedura specială reglementată de prevederile art. 1050-1053 din Codul de procedură civilă nu este aplicabilă în privința posesiilor începute anterior intrării în vigoare a Codului civil.

Poziția adoptată de către ÎCCJ a fost susținută de avocatul și lectorul Mihai David, care a formulat la solicitarea ÎCCJ o opinie legală prealabilă soluționării recursului în interesul legii.

Descarcă aici Decizia nr.19/2015 a completului competent să judece RIL de la ÎCCJ

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina