Medicii-asistenți de cercetare din cadrul centrului IMOGEN, uitați în noua grilă de salarizare

Medicii specialiști-asistenți de cercetare din cadrul centrului IMOGEN din Cluj-Napoca nu se regăsesc în noua grilă de salarizare, astfel că au ajuns să câștige când asistenții. Patru medici au sesizat Ministerul Sănătății. Medicii beneficiază se sprijinul deputatului Florin Stamatian, fondator al Institutului de Cercetare, care se întâlnește azi cu ministrul.

Patru asistenții de cercetare din cadrul IMOGEN, Alina-Camelia Milas – medic specialist obstetrică-ginecologie, Nicu-Cătălin Drăghici – medic specialist neurologie, Iulian Gabriel Goldescu – medic specialist obstetrică-ginecologie și Camelia Albu – medic specialist anatomia patrologică, au trimis următoarea sesizare către Ministerul Sănătății:

”În urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării, medici specialiști – asistenți de cercetare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Centrul de cercetare IMOGEN, nu se regăsesc pe noua grilă de salarizare, deși fișa postului prevede, pe lângă activitatea specifică de cercetare, aceleași responsabilități și atribuții cele ale unui medic specialist din afara activității de cercetare.

De la nagajare, semnarea contractului individual de muncă și până în acest moment, am fost plătiți la fel ca orice medic specialist, însă odată cu noua lege a salarizării nu nu mai regăsim printre aceștia.

În urma aplicării acestei noi grile de salarizare, în momentul de față, având în vedere creșterea salarială a personalului cu studii medii (asistenți medicali care au absolvit școala postliceală și cu aceeași vechime în muncă din instituția noastră, avem același salariu cu aceștia din urmă (3200 RON).

Dorim să subliniem diferența majoră dintre medicii specialiști-asistenți de cercetare și asistenții medicali cu studii medii: 6 ani de studiu în cadrul facultății de medicină și 5 ani de rezidențiat, studii de doctorat (finalizate sau în curs de desfășurare), numeroase stagii de supraspecializare în străinătate și necesitatea de formare continuă din resurse proprii.

Menționăm că suntem doar patru medici în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca aflați în această situație.

Pentru acest motive și pentru o desfășurare adecvată a activității noastre zilnice vă solicităm respectuos:

  • Să reevaluați noua lege a salarizării privind medicii angajați în cercetare
  • Să dispuneți creșterea corespunzătoare a salariilor conform fișei postului”, se arată în sesizare.

Acad. prof. dr. Florin Stamatian

”Am un sentiment de frustrare care medic, ca și cadru didactic, ca și om care mi-am petrecut 40 de ani în medicină, în învățământ și în cercetare încercând să creez colective care să țină oamenii, să le dea satisfacția locului de muncă, să le dea perspectiva de carieră. Am depus amendamente la buget, am depus amendamente la legea salarizării, am discutat în comisia de sănătate amendamente la ordonanțele de urgență care încercau să dreagă imperfecțiunile și au trecut la comisia de sănătate, iar apoi au căzut la comisia de muncă, au căzut la finanțe, au căzut în plen. Vă dau două exemeple și dacă dvs considerați că este logic, mergem înainte tot așa:  În specialitatea în care am lucrat, locul cel mai fierbinte este sala de nașteri. Cine lucrează acolo are în mână două vieți. În grila de salarizare nu există moașa. Nu este asistentă, nu există. (…)

Am creat un centru de cercetare. Medicii care sunt asistenți-cercetători, pe care dvs. ziceți că vreți să-i țineți în țară pentru dezvoltarea medicinii românești, nu sunt cuprinși în grilă! Așa că un medic specialist care lucrează cu titlul de medic-cercetător nu a fost cuprins în grilă. Am un memoriu pe care o să-l depun la ministerul Sănătății”, a spus în plenul Camerei Deputaților deputatul (PNL) Florin Stamatian, fondator al IMOGEN.

Deputatul Stamatian și managerul Spitalulului Județean Petru Șușcă se întâlnesc, astăzi, cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în această problem. ”Cine a făcut grila nu a gândit, a zis că medicul e medic și cercetătorul e cercetător. Este mult de lucru la grilă, căci sunt multe inadvertențe pentru că grila este făcută de oameni care nu cunosc sistemul medical”, ne-a spus profesorul Stamatian.

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns