Un tânăr l-a dat în judecată pe medicul cardiolog care i-a spus că ori își montează stimulator cardiac ori moare. După trei luni în care a crezut că-i sare inima din piept, pacientul a aflat de la alți medici că nu avea nevoi de stimulator și l-a scos. De atunci au trecut trei ani și jumătate și se simte bine. Cazul din Timișoara a fost strămutat recent la Judecătoria Cluj-Napoca.
Judecătoria Cluj-Napoca are de judecat cazul în care un polițist local din Timișoara l-a dat în judecată pe medicul cardiolog Tudor Constantin Luca, care este chiar managerul Institutului de Boli Cadiovasculare din Timisoara. Pacientul îl acuză că i-a montat un stimulator cardiac in baza unui diagnostic gresit. Daniel Balea, în vârstă de 30 de ani, a fost nevoit sa poarte dispozitivul mai bine de trei luni, timp in care s-a simtit foarte rau, dupa ce medicul Luca a decis ca sufera de nod sinusal si are nevoie de acest stimulator.
Cazul a fost strămutat recent la Judecătoria Cluj-Napoca și are termen în luna decembrie. După strămutare, reclamantul și-a luat un avocat din zonă, specializat pe malpraxis.
Tânărul din Timișoara a chemat in judecată atat medicul Tudor Constantin Luca, cât și vestitul Institut de Boli Cadiovasculare de la Pădurea Verde din Timisoara. Reclamantul cere 20.000 de euro cu titlu de prejudiciu pentru chinul prin care a fost nevoit sa treacă. Acesta povesteste in cererea de chemare in judecata experienta neplăcută.
Totul a inceput in 14 martie 2012, cand, din cauza faptului ca se simtea rau, a sunat la 112, pentru a primi ajutor medical. Daniel Balea a fost consultat prima data la UPU Timisoara, unde i s-a efectuat o electrocardiograma. Întrucât la EKG i s-a detectat un episod de bradicardie (frecvență redusă a bătăilor inimii), a fost îndrumat către Institutul de Boli Cadiovasculare din Timisoara, pentru investigatii suplimentare.
Reclamantul spune că a fost consultat de medicul Tudor Constantin Luca, care i-a spus că trebuie să-i fie montat un stimulator cardiac. Pacientul a cerut analize suplimentare, iar dupa un examen ecografic, medicul a insistat ca pacientulului sa ii fie montat acest stimulator cardiac.
”După ce a luat la cunoștință de analizele și investigațiile care mi s-au făcut la UPU-Spitalul Județean Timișoara, mi-a răspuns că trebuie să-mi fie montat stimulator cardiac. Am replicat că mă simt bine și că aș dori să mi se efectueaze totuși un set de analize și investigații medicale pentru a se stabili cu certitudine dacă într-adevăr am nevoie de implantarea în organismul meu a unui astfel de aparat, pe care să îl port toată viața”, scrie pacientul în plângerea de la instanță.
In ciuda insistentelor pacientului, care s-a impotrivit initial, constient fiind de faptul ca are o varsta tanara pentru a purta un astfel de dispozitiv, medicul a ramas la aceasta decizie si a efectuat procedura medicala.
”Ca urmare, pârâtul mi-a efectuat un examen cardiac, în urma căruia mi-a spus că am nevoie de implantarea acestui aparat și că ar fi cazul să mă hotărăsc repede. L-am întrebat din nou dacă este sigur asupra diagnosticului și dacă totuși nu există vreun alt mod de tratament, ținând cont și de faptul că în afara unei ecografii cardiace, alte examinări nu mi s-au mai efectuat, dar pârâtul și-a menținut cele afirmate, spunându-mi că alt tratament nu există și că dacă nu accept să mi se monteze acest aparat, am riscul de a deceda în mod subit. ”, susține tânărul în plângere
Numai ca, a doua zi de la interventie, Daniel Balea a inceput sa se simta rau: Acuza arsuri in zona cosului pieptului, sughit si tuse uscata zilnica. Dupa cateva luni cu aceste simptome, barbatul a inceput sa isi puna intrebari si i-a cerut medicului explicatii, insa acesta i-a raspuns ca, “daca nu a lesinat, nu este necesar sa ii fie indepartat stimulatorul cardiac”.
”A mai trecut o lună în care am prezentat aceleași probleme și la următorul consult am cerut din nou să mi se explice de ce am simtomele arătate de mine mai sus și i-am cerut din niu să-mi interogheze stimulatorul. Ca urmare, mi-a fost în sfârșit pragul de stimulare al aparatului, după care m-am simțit ceva mai bine, dar nu în totalitate”, povestește reclamantul în acțiunea judecătorească.
Astfel, tânărul a mers la un spital de specialitate din Szeged (Ungaria), unde medicii i-au spus ca nu suferă de nicio boală: ”După ce am fost consultat și investigat, am fost informat că singura boală de care sufăr este cea care are simptomele date de implantarea stimulatorului, motiv pentru care medicii de acolo au redus din nou pragul de stimulare”
In cele din urma, pacientul s-a dus la o clinică privată din țară, unde, la cererea lui, i-a fost extras dispozitiv. Asta, dupa trei luni de chin.
Totusi, Daniel Balea a cerut explicatii Institutului de Boli Cadiovasculare din Timisoara. “Raspunsul a fost ca s-a actionat in cazul meu conform ghidurilor terapeutice in vigoare”, spune reclamantul.
Apoi, de la Colegiul Medicilor din Timisoara, i s-a raspuns ca, pentru diagnosticul care fusese stabilit de medic in cazul lui, acela de “nod sinusal”, este nevoie de multiple investigatii, care nu i-au fost, insa, efectuate.
In incheierea plangerii depusa la Judecatoriw, Daniel Balea arata ca patru cardiolgi de la patru clinici diferite au conchis, direct sau indirect, ca nu a avut nevoie de implantarea unui stimulator cardiac si ca nu a suferit niciodata de diagnosticul pus de medicul Tudor Constantin Luca.
In dosar a fost efectuată expertiză de către Institutul Național de Medicină Legală, in care se arată că “in cazul de fata nu s-a confirmat diagnosticul de boală de nod sinusal”.
Tudor Constantin Luca este șef de lucrări la Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara.

Institutul din Timișoara, în plin scandal de șpagă
În 10 noiembrie, un cunoscut medic chirurg de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde din Timișoara a fost săltat de procurori pentru că a cerut șpagă ca să opereze un pacient. Caius Streian a fost prins in flagrant in aceasta dupa-amiaza in timp ce primea mita de la un pacient. Chiar cand incasa plicul, doctorul s-a trezit inconjurat de procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara. Potrivit anchetatorilor, chirurgul Caius Streian ar fi cerut unui batran 6.000 de lei pentru o operatie la inima.
In 9 noiembrie, doctorul a primit de la o ruda a bolnavului 1000 de lei pentru interventia chirurgicala, iar azi dimineata, sustin anchetatorii, medicul l-a chemat pe apartinator si i-a spus ca pacientul e in stare grava si ca suma intitiala e insuficienta, solicitand alti 5000 de lei. Ruda batranului a venit astazi la orele pranzului la Clinica si i-a adus 3000 de lei din cei inca 5000 pretinsi. In acel moment insa, si-au facut aparitia procurorii care l-au prins in flagrant pe doctor. Medicul a fost preluat de anchetatori si condus la audieri. Acum se află sub control judiciar.
Caius Streian are 47 de ani, este doctor in Medicina si a terminat sef de promotie studiile la Timisoara. Este specialist in Chirurgie Cardio-Vasculara din 1998. Lucreaza ca medic primar la Clinica I Chirurgie Cardio-Vasculara in cadrul Institutului de Boli Cardio-Vasculare Timisoara si e sef de lucrari la aceeasi disciplina in cadrul Universitatii de Medicina si farmacie Victor Babes din Timisoara.
Aceleași informații că ar cere bani pentru operații au circulat de-a lungul timpului și despre vestitul medic Ion Socoteanu de la Timișoara, care între timp s-a pensionat.