Măsurile anti-Covid nu au o bază juridică suficientă: Statul belgian, obligat de un tribunal să pună capăt restricțiilor

Tribunalul de Primă Instanță de la Bruxelles, în proceduri sumare, a ordonat statului belgian să pună capăt „măsurilor Covid” în termen de treizeci de zile, sub sancțiunea unei pedepse cu amendă de 5.000 de euro pe zi de întârziere.

În ordinul său, instanța condamnă statul, reprezentat de ministrul său de interne, să „ia toate măsurile pe care le consideră adecvate pentru a pune capăt situației de ilegalitate aparentă care decurge din măsurile care restricționează drepturi și libertăți recunoscute de Constituție […] cuprinse în decretul ministerial din 28 octombrie 2020 și decretele sale ulterioare “.

Curtea a decis în favoarea Ligii Drepturilor Omului (LDH) și a Ligii voor Mensenrechten, apărate de Audrey Lackner și Audrey Despontin, prin declararea ilegală a măsurilor guvernamentale adoptate pentru a contracara răspândirea coronavirusului, a declarat pentru presă Audrey Lackner, consilier al Ligii Drepturilor Omului care a introdus acțiunea în instanță, relatează Le specialiste.

Instanța a considerat în special că legea din 15 mai 2007 privind securitatea civilă, care prevede organizarea evacuării populației din locuri sau regiuni amenințate sau afectate „vizează situații foarte specifice care nu acoperă situația de gestionare a pandemiei” .

Totodată, instanța a precizat că „a susține faptul că această lege ar oferi un temei juridic suficient pentru decretele ministeriale în litigiu ar echivala cu conferirea unei legi de abilitare obișnuite, un domeniu general identic cu cel pe care o împuternicire a puterilor speciale ar putea să-l aibă, fără garanțiile care ar înconjura-o”.

Prin urmare, judecătorul a considerat că „în aceste circumstanțe, se pare că măsurile restrictive ale libertăților constituționale și ale drepturilor omului, adoptate prin decretul ministerial din 28 octombrie 2020 și decretele sale ulterioare nu par să se bazeze pe un temei juridic suficient”.

El a adăugat că „dacă urgența primelor zile ale epidemiei ar fi putut explica faptul că este necesar să ne bazăm pe legea din 15 mai 2007, nu mai pare justificat să ne bazăm pe ea câteva luni după apariția crizei de sănătate și că „dificultățile mai mult decât complexe pe care criza le generează statului belgian nu justifică eludarea acesteia de mai multe luni, iar acum mai bine de un an, principiul legalității impunându-se oricărei restricții a drepturilor fundamentale ”.

Prin urmare, instanța a ordonat statului să pună capăt măsurilor luate în contextul pandemiei și aceasta în termen de 30 de zile, sub sancțiunea unei amenzi de 5.000 de euro pe zi de întârziere în executarea deciziei.

Guvernul va contesta decizia pronunțată în cadrul unei proceduri sumare de către Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles și care consideră ilegale măsurile de restricționare a libertăților publice luate pentru a lupta împotriva covid-19, a anunțat miercuri ministrul de interne, Annelies Verlinden, în fața Camerei. Mai multe decizii judiciare și ale Consiliului statului au confirmat anterior baza acestor măsuri, a reamintit ea, conform sursei citate.

Comments

comentarii

UE recomandă populației să aibă provizii suficiente pentru cel puțin 72 de ore în caz de criză.... Citește mai mult
Peste 60 de elevi și profesori de gimnaziu din județul Cluj participă, miercuri, la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Mănăștur, la o întâlnire intensă și personală cu istoria trăită chiar de unii dintre bunicii lor.... Citește mai mult

Lasă un răspuns