fbpx

Martorul protejat din dosarul ”Uioreanu”, pus în dificultate de întrebările avocaților. Povestea găsirii și predării laptopului

Martorul protejat din dosarul ”Uioreanu”, cu nume de cod Ioan Ursache, a fost audiat, astăzi, la Curtea de Apel Cluj prin sistem audio-video. Acesta a fost pus în dificultate de întrebările avocaților.

”Povestea cu Ursache Ioan si cu acel laptop arată că ceva e putred in Danemarca. El zice ca a vazut un laptop in boscheti si s-a gandit sa mearga fix la DNA. Am vrut sa trimit un coleg de-al meu cu un laptop la DNA sa vad ce se intampla, dar am zis sa nu-mi bat joc de institutiile judiciare”, , a spus avocatul Radu Chiriță, care îl reprezintă pe Horea Uioreanu, încă dinainte să fie audiat martorul protejat. 

Pentru că martorul Răzvan Pop nu s-a prezentat la ora începerii ședinței de judecată, avocații din dosar au cerut ca martorul protejat, despre care bănuiesc că e tot Pop, să nu fie audiat decât în ziua în care se prezintă și aceasta din urmă. După îndelungi discuții, instanța Curții de Apel decis să înceapă audierea martorului protejat, denumit în rechizitoriu Ioan Ursache.

Acesta a fost audiat de la distanță, prin sistem audio-video, imaginea fiind pixelată, iar sunetul distorsionat. Martorul protejat s-a aflat într-o încăpere cu locație secretă și a auzit prin sistemul de viodeconferință întrebările din sala de judecată, adresate de toată lumea prin intermediul președintelui de complet. Amintim că martorul protejat este cel care a găsit laptopul lui Răzvan Pop, pe care era evidența sumelor de bani considerate șpăgi, pe malul barajului de la hidrocentala din Florești.

”Nu-mi amintesc declaratiile de la dosar”, a spus de la început Ursache despre audierea lui la DNA Cluj în primăvara lui 2014. Aceasta a precizat că nu-i cunoaște pe inculpați. 

Întrebat fiind cum a găsit laptopul, martorul a răspuns: ”Era o sambata sau duminica si am iesit la pescuit la barajul hidrocentralei din Floresti.  Cautand loc pentru a pune sculele de pescuit, am gasit intr-un tufis un calculator ce parea nou.” 

Ursache a povestit că a continuat să pescuiască după ce a găsit laptopul și că după ce a plecat de la baraj, a intrebat un vecin care e politist ce să facă. ”Mi-a spus că pot sa-l duc la cea mai apropiata secție sau la parchet. Am hotărât sa-l duc la parchet pentru ca lucrez in apropiere. La cladirea unde e parchetul militar și unde e si DNA Cluj. (între timp DNA s-a mutat în altă clădire – n.red)”, a precizat martorul. Aceasta a spus că s-a dus la jandarmul de serviciu de la intrarea la DNA Cluj, la etajul 2 al clădirii unde este și parchetul militar și că nu a încercat să pornească laptopul.

”De ce nu s-a dus la parchetul militar?”, a întrebat avocatul Mircea Ilian.

”Parchetul militar nu are atributii in acest sens. Parchetul militar se ocupă de infractiunile militarilor”, a răspuns prompt martorul misterios. 

A venit următoarea întrebare: ”De unde ati stiut ca nu e laptopul unui militar?”, 

”Nu pot să răspund”, a răspuns Ursache, moment în care avocatul Chiriță a cerut instanței să atragă atentia politistilor care erau lângă Ursache sa nu mai șoptească. 

Martorul a fost pus în dificultate și de întrebări simple despre pescuit, cu toate că a dat de înțeles că este pescar, spunând că a fost de mai multe ori în acea zonă la pescuit, cu toate că toate că tot el a spus că nu e o zonă bună de pescuit.

Avocat: Cand inceteaza perioada de prohibitie la pescuit?

Martor protejat: Nu cunosc

Avocat: Cunoasteti ca era prohibitie?

Martor: Nu

Avocat: Ce model de lanseta avea?

Martor: Nu retin, am mai multe

Avocat: Să ne zică o firmă măcar:

Martor: …Shimano

Avocat: La ce peste pescuia?

Martor:…. nu stiu… la ce prind.

Avocat: Ce peste se prinde in acel lac?

Martor: N-am prins nimic.

Avocat: Să spună un peste care este acolo.

Martor: …Clean..

Procurorul DNA  nu a avut intrebari pentru martor. 

Președintele de complet l-a întrebat dacă consideră că este in situația de a fi martor amenințat?

Ursache a răspuns ”Da”, dar întrebat fiind de avocatul Chirita dacă are vreo suspiciune ca vreun inculpat l-a amenintat, răspunsul a fost ”nu”.

La nici jumătate de oră după ce a fost audiat martorul protejat, și-a făcut apariția la instanță Răzvan Pop. Acesta a spus că și-a dat seama când a ajuns aproape de Tribunal că a uitat acasă documente care motivau lipsa lui de la termenul trecut și s-a dus după ele.

Despre audierea lui Pop, care a făcut dezvăluiri, veți citi în alt articol.

Comments

comentarii

Mecanismul de redresare și reziliență european nu va fi prelungit după anul 2026. România a încasat până în prezent puțin peste 30% din fondurile europene și riscă să piardă miliarde de euro.... Citește mai mult
Arsurile la stomac sunt o formă de indigestie care apare atunci când acidul gastric se întoarce în esofag, tubul care leagă stomacul de gât. Oamenii pot să se refere la arsuri la stomac și ca reflux acid, iar boala de reflux gastroesofagian este rezultatul arsurilor la stomac frecvente și neplăcute.... Citește mai mult

Lasă un răspuns