Acasă » AVOCATURA » Marius Roman: ”Dacă îți dorești să fii un bun profesionist, trebuie să fii avocat 24 de ore din 24”
Marius Roman (în centrul imaginii) alături de colegul său mai tânăr din societate, Ștefan Alexandru

Marius Roman: ”Dacă îți dorești să fii un bun profesionist, trebuie să fii avocat 24 de ore din 24”

Marius Roman, partener în cadrul societății de avocatură Iordăchescu și Asociații, le-a vorbit cu pasiune studenților de la drept despre profesia pe care o exercită. Fiind civilist, Roman l-a avut alături de el, la evenimentul Jobfest 2017 organizat de ELSA Cluj-Napoca, pe mai tânărul său coleg din societate, Ștefan Alexandru, care activează în penal. Cei doi au vorbit despre conlucrarea între avocații de civil și penal din cadrul SCA Iordăchescu și Asociații. 

Deși pare foarte tânăr, Marius George Roman este avocat de 12 ani și este partener în cadrul societății în care coordonează departamentul civil. Ștefan Nicolae Alexandru a intrat în Baroul Cluj acum 4 ani și este colaborator în cadrul Iordăchescu și Asociații. Cei doi au fost invitați de ELSA Cluj-Napoca să le vorbească studenților în cadrul evenimentului Jobfest 2017, ce a avut loc în perioada 3-6 aprilie la Facultatea de Drept UBB Cluj.

Marius Roman a prezentat domeniile de drept în care activează mai mult societatea de avocatură pe care o reprezintă. Unul dintre acestea este proprietatea intelectuală, despre care a precizat că la noi în țară este lăsată la coadă, dar care are o mare importanță pe plan mondial.

”Proprietatea intelectuală are o importanță covârșitoare, mai ales în perioada actuală a globalizării, când discutăm de circulația informației instantanee. Te trezești astăzi că ai un client care produce un software care în câteva secunde ajunge oriunde în lumea asta și dacă nu ai un avocat bun care să îți protejeze munca de câțiva ani, poți să te trezești că ai muncit degeaba, sau zona de energie, resurse natural, sunt niște nișe foarte puțin abordate pe parcursul facultății. Sigur că ar trebui ca facultatea să dureze cam 8 ani dacă s-ar face toate cu atâta atenție și în detaliu. Dar, le-am considerat importante și le-am punctat ca să vedeți că dreptul nu înseamnă doar reale, obligații și penal.

Dreptul înseamnă orice găsiți voi în viața de zi cu zi, care ar putea fi un domeniu de interes, evident că are nevoie și va fi reglementat printr-un act normativ. Practic, nu există nicio ramură a activității umane care să nu aibă o minimă reglementare prin lege, pentru că altfel nu ar putea să funcționeze. Și atunci, din acest punct de vedere, cred că sunteți puși într-o situație de a alege, de a vă concentra, în primul rând, pe drept public sau privat. Și de acolo mai depate. Pe penal, lucrurile se simplifică după aceea și, în funcție de clientelă, faci mai mult în zona de infracționalitate economică sau altele. De exemplu, noi nu avem foarte multe dosare de infracțiuni cu violență, dar sunt colegi avocați care apreciază tipul acesta de clientelă.”, a spus avocatul.

Acesta a arătat tipurile de clientelă ale Iordăchescu și Asociații: ”Pe zona de clientelă, am identificat câteva categorii foarte mari care intră în portofoliul nostru: de la instituții de credit precum băncile, instituții financiare nabancare numite și firme de leasing (IFN-urile pot fii de mai multe categorii, dar cele mai cunoscute sunt cele de leasing), companii din domeniul energiei. Avem și am avut inclusiv unități administrative-teritoriale (județe, orașe, municipii, comune) care și ele au probleme serioase și au ajuns inclusiv în situația în care și-au angajat avocați pentru anumite cauze de o complexitate foarte mare. Chiar dacă la nivelul unei unități administrative-teritoriale există un compartiment juridic bine pus la punct de regulă, au juriștii lor, 10, 20 chiar, în momentul în care se pune problema unui litigiu, de exemplu, pe achiziții publice cu o miză de câteva sute de milioane de euro și în care riscurile sunt uriașe, chiar ar putea ajunge în faliment, deja sunt cazuri în care oameni cerebrali care conduc astfel de unități au decis că au nevoie de niște avocați specializați care să îi reprezinte. E un lucru normal, spun eu, și care ar trebui să se dezvolte și să devină o obișnuință la nivelul țării.

Fiecare avem locul nostru. La fel cum eu nu mă pricep să gestionez cazuri pe dreptul familiei, că ultima dată am învățat cu doamna Emese Florian în facultate, nu mă pricep și nu le fac. Nu se poate face avocatură pe toate domeniile. Nu poți fii un avocat bun și în penal, și în civil, să faci azi un contract foarte bun de furnizare de mărfuri și  mâine să asiști un client acuzat de tentativă de omor. Nu ai cum oricât de inteligent ai fi, oricât de bine pregătit ai fi. Cine spune altceva are o problem de percepție a realității.

Avem instituții publice, profesioniștii din diverse domenii, persoanele fizice, care sunt o categorie importantă de clienți indiferent de domeniu – penal, civil, comercial.”, a precizat Roman.

Calitățile pe care SCA Iordăchecu și Asociații le caută în cadrul procesului de recrutare de noi avocați:

”Cel mai important pentru noi este ca acel avocat să aibă cunoștințe teoretice solide. Cunoștințele teoretice se dobândesc de-a lungul timpului și de-a lungul anilor. Într-adevăr, examenul de admitere în barou fiind din ce în ce mai greu, lucrurile s-au mai cernit, în sensul în care despre un proaspăt absolvent care a reușit la examen ai un indiciu că stăpânește materia. Pe de altă parte, cunoștințele teoretice trebuie să fie ușor de aplicat și să aibă capacitatea acel avocat să le adapteze la situațiile cu care se confruntă. Degeaba am tocit toată materia și am reușit să iau 95 punctaj la examenul de admitere în barou, dacă în momentul în care mi se pune un dosar în față nu știu să fac corelațiile între ce am învățat și cauza respectivă. Aici lucrurile trebuie să fie ptivite în echilibru, trebuie să avem o abordare mai pragmatică.

Sigur că întotdeauna trebuie să aveți în vedere scopul: Învăț pentru a trece examenul. Dar în momentul în care învăț, să mă gândesc la ce situații concrete pot să aplic acea instituție juridică pe care o studiez. Atunci lucrurile se leagă. Altfel, există și situații în care sunt studenți sau absolvenți foarte bine pregătiți teoretic, dar care au o problem reală în a aplica acele cunoștințe, în a spune cu subiect și predicat care este problema juridică.

Mie îmi place cănd discutăm cu colegii în echipă, când analizăm strategia într-un dosar pe care îl angajăm, să nu discutăm nimic juridic. Hai să o luăm care e starea de fapt, ce se potrivește aici? Sau vine un client pentru consultanță pe comercial. Clientul nu are cea mai mica idee despre cum este reglementată o instituție sau alta în codul nostru civil. El spune : ,,Vreau sa îi vând lui Popescu marfă, el îmi vaplăti câte 100 lei în fiecare lună, dar vreau să nu poată dispune de marfa respectivă până nu îmi plătește toți bani”. Ce tip de contract îi faci? Cum reglementezi lucrurile? Deja trebuie să gândești, să știi cum funcționează acele lucruri.

Spiritul de echipă este o valoare importantă și, aș spune eu, esențială în societățile de avocatură. Dacă avem spirit de echipă și putem să lucrăm împreună cu alți colegi, merită să ne orientă, către o societate de avocatură. Davă u, sunt persoane care prefera o atitudine de gen lupul singuratic care își fac un cabinet individual, gestionează un anumit tip de cauze și pot fii foarte buni profesioniști. Dar, într-o societate de avocatură, esențială este munca în echipă. De exemplu în societatea noastră, orice dosar, chiar dacă este o cauză obișnuită sau de o complexitate mai redusă, este gestionat de minim doi avocați fiindcă întotdeauna e important conrtolul și dialogul între ei.

Se poate să am o percepție subiectivă, dar acea percepție poate să fie greșită,  oricât de bine pregătit aș fi, oricât de atent aș fi citit documentele. Atunci, rolul colegului este să mă tragă de mână și să îmi spună eu văd altfel lucrurile. Atunci se poate ajunge la o soluție. Evident, cu cât avem o cauză mai complexă, lucrează și mai mulți avocați poate 6, 7 sau 8. Colaborăm foarte mult cu colegii din departamentul penal pe cauzele de infracționalitate economică, evaziune fiscală. Acolo lucrăm compotenta de comercial-fiscal cu componenta de penal, fiindcă lucrurile se îmbină.

Ingeniozitatea este foarte importantă, te ajută să identifici soluții noi.

Devotamentul față de profesie. Dacă vrei să fii avocat și îți dorești să fii un bun profesionist, atunci trebuie să fii avocat 24 de ore din 24. Și când ajungi, seara, acasă, rămâi avocat. Nu ți-ai închis telefonul, nu ți-ai resetat toate opțiunule și, gata, ești alt om. Acesta e modul meu de a percepe lucrurile. Sunt, probabil, colegi care văd altfel lucrurile. Dar ca să fii un bun profesionist, părerea mea, nu poți să fii altfel. Nu există jumătăți de măsură în profesia asta. Fiindcă e o profesie liberală. Ca avocat, depinzi de clientela ta. Dacă nu ești un avocat bun, nu ai clienți. Dacă nu ai clienți, nu ai onorarii. O să fii un avocat cu diplomă, cu dreptul de a exercita profesia și cam atât, din păcate. Cam așa stau lucrurile.”, le-a spus studenților avocatul Marius Roman.

Acesta i-a îndemnat să cântărească avantajele și dezavantajele unei profesii: ”Doriți să fiți magistrați? Avantajele sunt : un venit considerabileste cert, dreptul la un concediu de odihnă de aproape 2 luni și numeroase alte avantaje. Pe de altă parte, există și dezavantaje : cel puțin în acest moment istoric în care suntem acum, toate lupele sunt pe pe magistrați, trebuie să am grijă cu cine mă întâlnesc, cu cine vorbesc, e posibil să mai discut cu foștii colegi de facultate care întâmplător au devenit avocați sau procurori ? Sunt niște lucruri care sunt analizate foarte atent. Mie mi se pare că ar trebui să depășim acest moment și să ajungem într-o societate normală în care să ne respectăm ca profesioniști fiecare și să acceptăm că există posibilitatea ca în viața privată să ai prieteni din toate profesiile și când suntem la bară, când suntem profesinoști, ne facem treaba fiecare cum știe mai bine. Indiferent că eu sunt prieten cu Alexadru și el e avocatul advers, în sală e care pe care. Ca și la sport. Dar din păcate nu toată lumea percepe lucrurile în felul acesta. Am văzut situații în care inclusiv chestiunile, adversitățile profesionale capătă conotații personale și lucrurile sunt duse mai departe.”

”Eu v-aș încuraja să vă gândiți foarte serios când faceți alegerea. Eu, personal, înainte de a da la Facultatea de Drept, am știu că vreau să fiu avocat. Niciun moment nu mi-am pus problema să dau examenul pentru admitere în magistratură.”, a mai precizat avocatul.

Avocatura nu e despre adevărul absolut, ci despre adevărul juridic. Rolul avocatului este să-l aducă de partea clientului.”, a spus Marius Roman.

Abordarea multidisciplinară a cauzelor

Mai tânărul avocat Ștefan Alexandru a vorbit despre abordarea multidisciplinară a cazurilor: ”Cum spune și Marius, suntem o societate de avocatură care adună la un loc avocați specializați în diferite domenii, fapt ce ne ajută – cel puțin pe noi cei din penal, care suntem mai riguroși și care știm numai Codul Penal, nimic la stângă, nimic la dreapta – să avem o abordare multidisciplinară. În materie penală, problemele nu mai sunt atât de simple, cel puțin precum le învățați la școală: ce-i furt e furt, ce-i omor e omor și la revedere. O componentă importantă în cauzele pe care le gestionăm prezintă elemente de fiscalitate, elemente de urbanism, care aparțin altor ramuri de drept.”

De ce avocatura de penal? ”Impresia mea e că ești mai aproape de oameni, de societatea în care trăiești și e mai ușor să percepi anumite realități. Eu, personal, nu pot să spun că la începuturile facultății știam că vreau să fac penal, nu știam nici dacă vreau să fac avocatură.

Mai mult, din perspectiva avocatului de penal, activitatea nu se rezumă doar la instanțe. Cea mai importantă ca timp nu e neapărat în instanță. Avocatura de penal  presupune destul de multă activitate pe urmărire penală, unde ori îți asiști clientul, ori asiști la alte activități de urmărire penală.

Noi, ca societate, avem destul de multă clientelă din diferite zone ale țării. Ajungi să te deplasezi în diferite locuri, să cunoști foarte bine și hotelurile, și restaurantele, și locurile de luat masa în diferite zone ale țării. Mult din activitatea noastră presupune deplasări și activități de urmărire penală. S-ar putea, dacă îți desfășori bine activitatea și reușești să convingi, nici măcar să nu mai ajungi să faci instanță.”, a spus avocatul Ștefan Alexandru.

Articol realizat în colaborare cu Ionuț Grindean – student la Jurnalism, anul II

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina