Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Legislația privitoare la percheziții, din comunism până în prezent

Legislația privitoare la percheziții, din comunism până în prezent

Judecătorul Cristi Danileț de la secția penală a Tribunalului Cluj a realizat un istoric al legislației privitoare la percheziții, din comunism până în prezent:

Am cercetat legislația națională cu privire la percheziții. Acum doar judecătorul încuviințează această măsură. Dar am constatat că au fost perioade când măsura era luată de procuror sau chiar de organele de cercetare penală pentru situații urgente, când nu se putea aștepta autorizația. Cât privește timpul de efectuare a ei, cel puțin de 60 de ani reglementarea e identică: se pare că dreptul la somn e mai important decât cel la viață.

C.PROC.PENALĂ COMUNIST, 1968 (http://bit.do/CPP1968)
Art. 101: Organul de cercetare penală poate face perchezitii domiciliare cu autorizaţia procurorului.
Art. 103: Percheziţia domiciliara se poate face de organul de cercetare penală între orele 6-20, iar în celelalte ore numai în caz de infracţiune flagrantă, sau cînd percheziţia urmează a se efectua într-un local public. Percheziţia începută între orele 6-20 poate continua şi în timpul nopţii. Percheziţia domiciliara se poate face de procuror, şi în timpul nopţii.

MODIFICARE ÎN ANUL 1997:
Art. 101: Organul de cercetare penală poate face perchezitii domiciliare cu autorizația procurorului. În caz de infracțiune flagrantă, percheziția domiciliara se efectuează fără autorizația procurorului.

MODIFICARE ÎN ANUL 2003:
Art. 100: (1) Când persoana căreia i s-a cerut sa predea vreun obiect sau vreun înscris dintre cele arătate în art. 98 tăgăduieşte existenta sau deţinerea acestora, precum şi ori de câte ori exista indicii temeinice ca efectuarea unei perchezitii este necesară pentru descoperirea şi strângerea probelor, instanţa de judecată, la cererea procurorului, în cursul urmăririi penale, sau din oficiu, în cursul judecaţii, poate dispune, în scris şi motivat, efectuarea acesteia. (2) În cazuri urgente şi temeinic justificate, în cursul urmăririi penale, şi procurorul poate dispune, în scris şi motivat, efectuarea percheziţiei, fiind obligat sa informeze, de îndată, despre aceasta instanţa. Percheziţia poate fi dispusă numai după ce a fost începută urmărirea penală, cu excepţia infracţiunilor flagrante şi ori de câte ori legea dispune altfel.

Art. 103. – Percheziţia domiciliara se poate face între orele 6,00-20,00, iar în celelalte ore numai în caz de infracţiune flagrantă sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local public. Percheziţia începută între orele 6,00-20,00 poate continua şi în timpul nopţii.

C.PROC.PENALĂ ACTUAL, DIN 2014 (http://bit.do/CPP2014)
Articolul 158: (1) Percheziția domiciliară poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi și libertăți.

Art. 159: (3) Percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina