Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Danileț: ”politica penală a statului nu se face amatoristic, prin referendumuri, ci cu studii și specialiști”

Danileț: ”politica penală a statului nu se face amatoristic, prin referendumuri, ci cu studii și specialiști”

Judecătorul Cristi Danileț a scris pentru ce nu ar face referendum și ce întrebări ar pune la un referendum, dacă ar fi printre politicienii de la putere.

DACĂ AȘ FI DECIDENT POLITIC (1)

Dacă aș fi eu decident politic, NU aș face referendum în domeniul penal sau procedural penal.

Să explic: ne amintim scandalul isteric purtat la anumite televiziuni referitoare la Sorina și procurorul care a intrat într-un domiciliu unde se afla o minoră împotriva voinței părinților ei. Păi, dacă s-ar fi organizat referendum, probabil că populația manipulată ar fi dorit să se interzică procurorilor să aibă acest drept.

Acum, după nenorocirea cu Alexandra, sunt unii care la instigarea acelorași televiziuni probabil ar vrea la referendum chiar reintroducerea pedepsei cu moartea (aspect imposibil în țările membre ale Consiliului Europei, organism din care România face parte începând cu anul 1993).

Nu: politica penală a statului nu se face amatoristic, prin referendumuri, ci cu studii și specialiști.

Astfel, cu privire la modalitatea de intervenție în diverse cazuri (violență domestică, dispariții de minori, furt de instrumente digitale, corupție etc) trebuie proceduri clare și explicate public (de pătrundere în domiciliu, de urmărire în loc public a mașinilor cu suspecți, de folosire a armelor de foc, de utilizare a mascaților, de organizare a flagranturilor, de interceptare etc) și specializare a organelor legii implicate.

Cu privire la pedepse, acestea nu se pot fixa de către cetățeni sau de către parlamentari în modalitatea ad-hoc, ci în urma unor studii de jurisprudență, a unor sociologice, a unora de drept comparat și a studiilor criminologice. Or, chiar acum un an a fost reînființat Institutul Național de Criminologie. Cum nu ați auzit dvs ceva de el, nici eu nu am auzit. Doar că în anul 2006 a fost desființat pentru că nu făcea nimic și acum a fost reînființat să facă la fel. Sunt sigur că sancțiunile se vor fixa în continuare de parlamentari după cred ei: când au adoptat noul Cod penal au scăzut toate pedepsele, după care au inventat povestea cu binomul, au adresat scuze „miilor de nevinovați” din penitenciare și au aprobat legea recursului compensatoriu ca să dăm drumul pe stradă la violatori, tâlhari, criminali, iar acum în Parlament se află un proiect uriaș de modificare a legislației penale prin care ieșirea în libertate a condamnaților se va face și mai rapid ca până în prezent.

Deci, nu așa se modifică legislația penală!

PS. „Pedofilia” nu e o infracțiune, ci o afecțiune psihică. Deci sigur nu as face referendum pentru sancționarea penală a pedofiliei. Poate ca e vorba de viol asupra minorilor, agresiune sexuala asupra minorilor, act sexual cu un minor sau corupere sexuala. Ei, asta e altceva, aici trebuie sancțiuni penale aspre, indiscutabil.
PPS. „Omorul calificat” se pedepsește cu detențiune pe viață. Mai mult nu se poate. Deci sigur nu aș face referendum pe așa ceva.

DACĂ AȘ FI DECIDENT POLITIC (2)

Dacă aș fi eu decident politic, AȘ FACE face referendum și aș întreba populația:

– vreți ca procurorii să aibă propria poliție judiciară sau vreți ca ei să apeleze tot timpul la organele de poliție din cadrul M.A.I?
– sunteți de acord ca polițiștii să poarte în permanență minicamere video și să filmeze fiecare intervenție la care iau parte?
– vreți ca șefii procurorilor și poliției române să fie numiți și revocați din funcție politic, ca până acum, sau vreți ca ei să fie numiți meritocratic și destituiți după criterii obiective?
– vreți menținerea Legii recursului compensatoriu ca cei condamnați să părăsească penitenciarele mai repede decât au decis instanțele sau vreți abrogarea ei?
– vreți ca organele de urmărire penală să fie dotate cu tehnică de localizare și interceptare sau vreți să arunce unii de la alții responsabilitatea?
– considerați că e o problemă de siguranță națională corupția la nivel înalt sau o putem trata ca problemă ordinară?
– considerați ca acceptabil să avem parlamentari, consilieri în aparatul guvernamental, primari care sunt acuzați în proceduri penale sau ar fi normal să fie înlăturați ori măcar suspendați din funcție până la lămurirea situației?
– sunteți de acord ca recomandările, opiniile, avizele organismelor internaționale din care facem parte să fie implementate în maxim o lună de la adoptare sau le considerăm facultative?
– sunteți de acord să prevadă un termen de maxim o lună pentru punerea în acord a legislației cu rezultatul referendumurilor sau le considerăm și pe acestea opționale?

Dar cum nu sunt decident politic, nu pot să fac un astfel de referendum, așa că mă rezum la exerciții de imaginație.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina