Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Legea care le-ar fi permis condamnaților cu până la 5 ani să execute pedeapsa la domiciliu a fost declarată neconstituțională

Legea care le-ar fi permis condamnaților cu până la 5 ani să execute pedeapsa la domiciliu a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională (CCR) a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea PNL împotriva modificărilor aduse de PSD, ALDE și UDMR legii privind executarea pedepselor, potrivit cărora condamnații cu pedepse cu executare de până la cinci ani ar fi putut executa pedeapsa la domiciliu.

Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost formulată de un număr de 60 de deputați aparținând grupului parlamentar al Partidului Național  Liberal.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată în minuta CCR.

„Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile art. 147 alin. (4) din Constituţie, fiind adoptată cu nerespectarea deciziei nr. 561/2018 a Curţii Constituţionale”, se preciza în sesizarea semnată de 60 de parlamentari PNL, potrivit G4Media.ro

Liberalii au arătat că legea încalcă dispoziţiile art. 147 alin. (4) din Constituţia României referitoare la „caracterul obligatoriu erga omnes al deciziilor CCR, fiind, în integralitatea sa, neconstituţională”.

Cea mai importantă modificare adusă actului normativ, la inițiativa PSD, prevedea că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

De asemenea, ar fi fost reintrodusă prevederea eliminată de Guvernul Cioloș referitoare la posibilitatea cainfractorilor să le fie scăzute câte 20 de zile de închisoare pentru fiecare lucrare științifică sau invenție.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns