fbpx

Laura Codruţa Kövesi, șefa Parchetului European și procurorul Cătălin-Laurențiu Borcoman au depus jurământul cu ocazia inaugurării Parchetului European

În fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Șefa Parchetului European și alți primi procurori europeni și-au luat anagajamentul solemn să își exercite funcțiile în deplină independență, în interesul Uniunii Europene.

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe doamna Laura Codruţa Kövesi drept prima șefă a Parchetului European. Pe de altă parte, Consiliul Uniunii Europene, prin decizia din 27 iulie 2020, i-a numit pe primii procurori europeni ai Parchetului European.

Pentru a marca în mod solemn debutul oficial al activităților Parchetului European, o ședință de inaugurare a avut loc astăzi, la ora 11, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În cursul acestei ședințe de inaugurare, șefa și procurorii europeni ai Parchetului European și-au luat angajamentul solemn de a respecta obligațiile care decurg din funcția lor. Cu această ocazie, au pronunțat alocuțiuni domnul Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, și doamna Laura Codruţa Kövesi.

Angajamentul solemn a fost luat de doamna Laura Codruţa Kövesi (RO), de domnul Frédéric Baab (FR), de domnul Cătălin-Laurențiu Borcoman (RO), de domnul Jaka Brezigar (SI), de domnul Danilo Ceccarelli (IT), de domnul Gatis Doniks (LV), de doamna Yvonne Farrugia (MT), de doamna Teodora Georgieva (BG), de doamna Daniëlle Goudriaan (NL), de domnul José Eduardo Guerra (PT), de domnul Petr Klement (CZ), de domnul Tomas Krušna (LT), de doamna Tamara Laptoš (HR), de doamna Katerina Loizou (CY), de doamna Ingrid Maschl-Clausen (AT), de domnul Juraj Novocký (SK), de domnul Andrés Ritter (DE), de doamna Maria Concepción Sabadell Carnicero (ES), de domnul Gabriel Seixas (LU), de doamna Kristel Siitam-Nyiri (EE), de domnul Harri Tiesmaa (FI), de domnul Yves Van Den Berge (BE) și de domnul Dimitrios Zimianitis (GR), în termenii următori:

„Mă angajez solemn să îmi exercit funcția în deplină independență, în interesul Uniunii în ansamblul său; să nu solicit și să nu accept instrucțiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară Parchetului European. Mă angajez de asemenea să respect obligația de confidențialitate, în ceea ce privește orice informație deținută de Parchetul European.”

Parchetul European este un organ independent al Uniunii însărcinat cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu fraudă, corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA care depășește 10 milioane de euro). În acest scop, Parchetul European desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre. Parchetul European are sediul la Luxemburg.

Actualmente, 22 de state membre participă la această cooperare consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Republica Cehă, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos).

Comments

comentarii

Lasă un răspuns