Acasă » ȘTIRI » Judecătorul Danileț trage un semnal de alarmă cu privire la traficul și consumul de droguri din Cluj. S-a ajuns la omor

Judecătorul Danileț trage un semnal de alarmă cu privire la traficul și consumul de droguri din Cluj. S-a ajuns la omor

Judecătorul penalist Cristi Danileț a atras atenția asupra numărului mare de dosare cu trafic și consum de droguri din Cluj într-un interviu pentru Vice.com. Danileț a dat exemplu un caz pe care îl judecă în care trei tineri sunt acuzați că au omorât un om după ce au consumat substanțe interzise.

Întrebat despre postarea recentă în care a spus că datorită unora cu ”creierul prăjit” și altora care se îmbogățesc din vânzarea de droguri judecătorii nu se tem că vor deveni șomeri, Danileț a explicat:

”N-o să premiez pe nimeni care consumă droguri. Vreau să vă spun un lucru: la Tribunalul Cluj, zilele trecute, a fost înmormântarea fiului unei colege de-ale mele. Se pare că a fost urmarea unei supradoze de substanțe interzise.

În al doilea rând, am în instrumentare un dosar cu omor, în care trei tineri au consumat, spun ei, substanțe interzise și în combinație cu alcoolul au dat o stare de euforie, după care s-au dus și au vrut să jefuiască o persoană, au luat un ciocan și l-au lovit în cap, spun ei, eu încă n-am stabilit lucrul ăsta.

În zona Clujului avem zeci de dosare cu traficanți de droguri și cu consumatori de droguri, cred că este al doilea oraș din România la numărul de dosare. Acum, stau și eu și mă întreb: ce ar trebui să facem?

Urmarea acțiunilor ăstora cu mulți tineri implicați în evenimentele muzicale, gen Electric Castle sau Untold, vă dați seama că s-au agitat forțele de poliție, jandarmii, DIICOT-ul și au trimis oamenii pe teren pentru a surprinde persoanele care consumă substanțe.

Este vorba nu doar de etnobotanice, ci chiar și de droguri. Au fost prinși consumatori, deocamdată au ajuns la instanță dosarele cu consumatori pentru care procurorii au renunțat la urmărirea penală, pentru că au găsit asupra lor doar o țigară sau, mă rog, un pliculeț cu o cantitate minimă.

Ei au recunoscut fapta, au predat produsul și în antecedența lor nu se înregistrează fapte similare. Vă dați seama, când un om al legii se confruntă pentru prima dată cu un tânăr de acest gen, nu este nimeni absurd să-i facă dosar penal, să-l trimită la judecător pentru sancționare. Așadar, pentru acei tineri, procurorul a decis renunțarea la urmărire penală, însă legea îl obligă să trimită mai departe cauza la judecător, pentru a verifica dacă nu cumva procurorul a fost prea larg la mână, prea indulgent.

Și atunci, ăsta-i contextul în care am făcut această afirmație. Și acea sintagmă, cu „prăjit la creier”, este sintagma folosită de ei, să știți.

Avem consumatori și chiar am consemnat în declarația pe care am luat-o uneia dintre persoanele urmărite, într-un alt dosar a fost și consumator și traficant – asta mi-a spus, că după opt ani de zile, a avut creierii prăjiți și nu ar mai pune gura pe astfel de substanțe în viața lui.

Am soluționat acel dosar, este condamnare definitivă, am destructurat împreună cu colegii mei o rețea care acționa pe teritoriul Clujului de ani de zile și care a făcut nu sute, probabil mii de victime consumatori.”, a spus Danileț.

Întrebat dacă a trimis consumatori după gratii, judecătorul a răspuns”Nu, consumatori nu. Nici nu cunosc să fi fost trimiși până acum după gratii consumatori. Altfel, legea nu sancționează consumul propriu-zis, ci deținerea în vederea consumului. Și, cum vă spuneam, pentru o țigară, pentru 0,5 grame nimeni nu-ți face dosar penal.”

Cristi Danileț a vorbit și despre varianta dezincriminării consumului de droguri”În România nu cred că suntem pregătiți pentru așa ceva. Există state în Europa și cred că în unele din SUA în care un anumit tip de drog ușor este permis, dar de consumat în anumite locuri autorizate. Nu știu dacă-n România se poate așa ceva. Probabil că, la un moment dat, dacă vom avansa din punct de vedere economic, s-ar putea pune în discuție și acest lucru.”

Interviul integral poate fi văzut aici.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns