Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Judecătorul Danileț atrage atenția asupra numărului enorm de acte normative din România

Judecătorul Danileț atrage atenția asupra numărului enorm de acte normative din România

Anul 2018 a avut 365 zile calendaristice. În acel an s-au publicat în Monitorul Oficial un număr de 363 de legi, potrivit http://bit.do/Legi2018. Ritmul de apariție a fost, deci, de o lege pe zi.

În același an au fost adoptate de către Guvern un număr de 114 Ordonanțe de Urgență, potrivit http://bit.do/OUG2018. Cum o OUG se poate adopta numai în situații extraordinară, rezultă că România a trecut anul trecut printr-o astfel de situație excepțională o dată la trei zile…

În ritmul acestea numărul actelor normative centrale în vigoare se apropie de 10.000 – este vorba de legi, ordonanțe de guvern și ordonanțe de urgență. Dacă punem și numărul Hotărârilor de Guvern, ajungem la 40.000. Când adăugăm și numărul actelor normative adoptate în fiecare localitate din România de către propriile organe de conducere, se ajunge la un număr de acte normative în vigoare pe care nu îl cunoaște nimeni.

Reamintesc că potrivit art. 1 alin. (5) din Constituția României, toate actele normative publicate sunt obligatorii. Așadar, în loc de cafeaua de dimineață, ar trebui ca zilnic să citim ce acte normative au mai apărut cu o zi înainte atât la nivel central, cât și la nivel local. Evident, la acestea ar trebui să adăugăm și actele normative adoptate la nivel european….

Aceste date ar trebui să constituie argumente suficiente pentru a introduce în școli o nouă materie, intitulată „educație legală/juridică”. Și poate că într-o zi ne vom face bine…

Text publicat pe Facebook de judecătorul Cristi Danileț

Comments

comentarii

Lasă un răspuns