fbpx
Dumitru Cornel Vîlcu la un protest (foto Andrei Niculescu)

Judecătoria a anulat o amendă de 1200 lei aplicată de Jandarmerie lui Cornel Vîlcu

Judecătoria Cluj-Napoca a anulat o amendă de 1200 lei aplicată de Jandarmeria clujeană lui Cornel Vîlcu, cadru universitar, pe motiv că ar fi organizat un protest nelegal în octombrie 2018.

Cunoscutul protestarat #Rezist din Cluj, Dumitru Cornel Vîlcu, a câștigat, pe fond, procesul cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj. Sentința a fost pronunțată în 27 martie.

Soluția pe scurt: ”Admite plangerea contraventionala impotriva procesului verbal de contraventie seria JO nr. 0814901/22.10.2018.

Anuleaza procesul verbal de constatare a contraventiei seria JO nr. 0814901/22.10.2018 si in consecinta exonereaza petentul de plata amenzii contraventionale in cuantum de 1200 lei.

Ia act ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata”

Sentința poate fi atacată cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare.

Potrivit adevarul.ro, Vîlcu a postat la mijlocul lunii octombrie 2018 următorul mesaj pe Facebook:   „(…) Ceea ce vezi aici nu e invitaţia la o adunare publică. Dacă ar fi aşa, ai putea fi amendat/ amendată pentru simplul fapt de a da attend sau a fi prezent/ prezentă într-o piaţă publică sau pe o stradă atunci când <> n-are chef să te vadă/ audă acolo. (…) Deci nu e o invitaţie. E o declaraţie de intenţie şi de acţiune. Eu, un oarecare cetăţean liber al României, afirm că duminică voi fi în piaţă, probabil cu o pancartă şi, dacă găsesc, o portavoce pentru a-mi exprima poziţia faţă de ce se întâmplă acum în ţară.  (…) Dacă, mai mult sau mai puţin întâmplător, se nimereşte să ieşi, din proprie intenţie şi alegere, tot atunci, dă-mi de ştire, mi-ar plăcea să vorbim – sau dacă ne vine să şi mergem pe străzile noastre, să o facem în aceeaşi direcţie”.

În seara zilei de 21 octombrie, în jurul orei 18.00, Vâlcu a fost prezent în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca alături de circa 60 de persoane. „La început s-au purtat discuţii după care la un moment-dat Vîlcu Dumitru-Cornel a început să facă afirmaţii împotriva instituţiilor statului, la portavocea pe care o avea asupra lui. După discursul acestuia au luat cuvântul şi alte persoane, portavocea fiind ţinută tot de către acesta”, se arată în întâmpinarea trimisă de Jandarmerie instanţei de judecată.

Amenda de 1.200 de lei a fost acordată invocând articolul 26, alin. 1, litera a, din Legea 60/1991 care stabileşte că este contravenţie „organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise”.

Vîlcu a argumentat în instanţă că Jandarmeria nu dovedeşte faptul că el a organizat şi condus adunarea respectivă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina