fbpx

Judecător exclus din magistratură pentru exercitarea funcției cu rea-credință

Un judecător din Pitești a fost exclus din magistratură pentru exercitarea funcției cu rea-credință, dar și pentru că nu s-a abținut în cauze atunci când trebuia. Respectivul judecător a apărut în presă în 2020 când a lăsat liber un bărbat care și-a violat fetița de 6 ani.

Hotărârea secției pentru judecători în materie disciplinară din CSM: ”Cu majoritate, Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul judecătoriei Pitești.

În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul Judecătoriei Pitești, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I și lit. i) teza I din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu opinie separată în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul Judecătoriei Pitești pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I și lit. i) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiate.”

i) nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea judecății;

t) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală.

În 2020, un bărbat din Pitești, în vârstă de 50 de ani, a recunoscut că şi-a abuzat sexual fetiţa de 6 ani, iar judecătorul Dumitru Daniel Dumitru i-a apreciat sinceritatea şi l-a condamnat la 2 ani şi 11 luni cu suspendare. În plus, i-a interzis să revină în locuinţa familiei şi să se apropie de fetiţă, dar chiar a doua zi după pronunţarea deciziei, Stoica Antonio a încălcat regulile. S-a justificat spunând că n-a înţeles ce trebuie să facă, iar acelaşi judecător l-a crezut pe cuvânt şi l-a lăsat în libertate, pentru a doua oară.

Judecătorul a făcut trimitere în motivare la declaraţia mamei fetiţei, cea care a fost citată cu mandat de aducere în timpul stării de urgenţă, precizând că ea „a arătat că, în lipsa altor probe, faptul că inculpatul nu a negat niciodată fapta o face să creadă că a comis această faptă”. Magistratul adaugă că femeia „a afirmat că fiica sa, victima (n. r. – în vârstă de 6 ani), întreabă tot timpul de tatăl său şi afirmă că îi pare rău că tatăl său a ajuns în arest”, potrivit motivării citate de Libertatea.ro

Comments

comentarii

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat demararea unei noi licitaţii pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs. Mai multe dintre ele vor ajunge la Cluj.... Citește mai mult
FC Universitatea Cluj și-a asigurat serviciile mijlocașului defensiv Gabriel Simion. În vârstă de 24 de ani, jucătorul a strâns peste 100 de meciuri în Liga 1.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!