clujust.ro

Judecătoarele excluse vorbesc despre ”corupție de mari dimensiuni și structurată în interiorul sistemului judiciar”

Judecătoarele excluse de la Curtea de Apel București, Daniela Panioglu și Alina Guluțanu, fac afirmații grave într-o declarație comună emisă la o zi după hotărârea de excludere luată de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM cu majoritate subțire de 5 la 3.

Într-o declarație transmisă către Europa Liberă România, cele două judecătoare fac acuzații grave și reclamă corupția din cadrul sistemului judiciar. Ele vorbesc de presiuni din partea conducerii Curții de Apel București asupra lor pentru a da soluții favorabile unor inculpați.

„Timp de peste 25 de ani de magistratură, judecător Daniela Panioglu, și de aproximativ 15 ani judecătorul Alina-Nadia Guluțanu ne-am aflat, în mod direct, în fața unor situații de corupție din interiorul sistemului judiciar, precum presiunile conducerii pentru a obține o anumită soluție, iar, în cazul refuzului, să faci loc altuia să o pronunțe. Însă, niciodată nu s-a ajuns la o asemenea răzbunare, care face dovada unui fenomen de corupție de mari dimensiuni și structurată în interiorul sistemului judiciar”, arată cele două judecătoare.

Curtea de Apel București este condusă de Criștiu-Ninu Luminița, judecătoare care tocmai a promovat la secția penală a instanței supreme în urma unui interviu în fața judecătorilor din CSM.

Panioglu dă ca exemplu o plângere penală făcută la fosta Secție de urmărire penală a magistraților împotriva unui coleg, plângere despre care i s-a spus după 6 luni că a fost pierdută, apoi i s-a comunicat că a intervenit prescripția răspunderii penale.

„Timp de mai bine de 6 ani nimeni nu s-a atins de corupția din interiorul sistemului judiciar, care s-a consolidat și a dobândit atâta putere, încât amenință siguranța națională. Au început să se atingă de judecătoriii care nu le mai convin. Vor să aibă liniște”, mai spun cele două judecătoare.

Ea continuă și arată că „s-a ajuns în situația în care inculpați sau condamnați să aibă posibilitatea și puterea de a disloca membrii unui complet de apel, de a transfera sau exclude din profesie judecători”.

Cele două dezvăluie și adevăratele motive pentru care au fost excluse din magistratură de CSM.

Daniela Panioglu spune că a fost sancționată deoarece a admis o cerere de recuzare formulată de DNA împotriva „a doi judecători care nu aveau ce să caute în dosarul fostului primar Pendiuc Tudor, cu fiica, Vișoiu Valentin și ceilalți”.

Apoi pentru că a arestat preventiv „un inculpat, care, în timpul judecării apelului, a incendiat a doua oară aceeași casă” și pentru că a constatat din probe că „doi procurori din Constanța l-au ajutat pe inculpatul Lucian Duță, trimis în judecată pentru luarea unei mite în sumă de 6.300.000 euro, din bugetul public pentru sănătate, să nu mai răspundă penal ori să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei închisorii”.

Cei doi magistrați despre care face vorbire judecătoarea sunt Gigi Valentin Ştefan, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, şi subordonatul acestuia, Teodor Niţă.

Panioglu mai arată că a fost reclamată disciplinar la o oră după ce l-a condamnat pe fostul primar Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni închisoare și pentru că are în analiză un dosar cu 54 de inculpați acuzați de fraudarea unei bănci importante din România.

În cazul Alinei Guluțanu, acesta arată că miza excluderii din magistratură este preluarea dosarului privind latura civilă în cazul fugarului milionarului Puiu Popoviciu „după ce conducerea încercase, de mai multe ori, fără succes, să o convingă să plece din dosar, în schimbul unor transferuri pe la instituții satelit odihnitoare.”

„A doua zi după ce judecătorul Alina-Nadia Guluțanu l-a refuzat, din nou și expres, pe președintele de secție să cedeze acest dosar, a primit rezoluția de începere a cercetării disciplinare. Pregătiseră, prin planificare, și judecătorii potriviți să le preia. Unde sunt procurorii?”, se întreabă cele două judecătoare în declarația comună.

Menționăm că funcția de președinte al Secției I penală a Curții de Apel București este ocupată de Ovidiu Năstase Richiteanu, judecător delegat de mai multe ori pe funcție de CSM.

Panioglu și Guluțanu deplâng „soarta oamenilor cinstiți din această țară, care sunt extrem de expuși abuzurilor venind de oriunde și pe care justiția penală nu-i mai poate proteja”.

În plus, cele două fac un apel la Agenția Națională de Integritate (ANI) și cer o soluție față de cercetările începute în urmă cu 3 ani privind averea Liei Savonea, membru al CSM „pe final de mandat și în plină ascensiune profesională”.

Comments

comentarii

Micii sportivi clujeni au obținut rezultate extraordinare la Cupa României Junior III.... Citește mai mult
Pentru a rezolva problema fotbalului impracticabil pe Cluj Arena, „U” Cluj va disputa meciurile de acasă la Mediaș până la schimbarea gazonului.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!