fbpx
Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Judecătoarea Lia Savonea a devenit președintele CSM, votată de 13 din cei 19 membri ai Consiliului

Judecătoarea Lia Savonea a devenit președintele CSM, votată de 13 din cei 19 membri ai Consiliului

Scindarea Consiliului Superior al Magistraturii, produsă de-a lungul acestui an, s-a văzut și la alegerile de astăzi: Noul președintel al CSM, judecătoarea Lia Savonea, a fost votată de 13 din totalul de 19 membri ai Consiliului. Spre deosebire de ea, noul vicepreședinte, procurorul Nicolae Solomon, a primit 18 voturi.

În proiectul de management depus de Lia Savonea pentru ocuparea funcției se arată: ”Magistratura este chemată, mai mult ca oricând, să dea răspuns unei întrebări care suscită tot mai multă dezbatere publică: este suficientă aplicarea legii pentru a avea nu doar instituții și decizii judiciare, și și justiție?”

Lia Savonea ”înțeapă” un pic ”adversarii” din CSM în proiect: ”Experiența primilor doi ani de mandat ne-a arătat că fiecare dinstre membrii Consiliului a încercat să își îndeplinească misiunea sub proiecția propriei sale viziuni asupra felului în care ar trebui să funcționeze justiția, unii cât mai apropiat de așteptările colegilor judecători sau procurori, alții încercând să vadă, în plus, și nevoile și așteptările societății”

Pe ordinea de zi soluționată a ședinței plenului CSM din 12 decembrie se arată următoarele:

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul dispoziţiilor art.24 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a ales:

– în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu data de 07.01.2019, pentru un mandat de un an, pe doamna judecător LIA SAVONEA, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii; (majoritate: 13 voturi DA, 3 voturi NU, 2 voturi NULE, 1 abţinere: doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii)

– în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, începând cu data de 07.01.2019, pentru un mandat de un an, pe domnul procuror NICOLAE ANDREI SOLOMON, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. (18 voturi DA, 1 vot NUL)”

Anterior, Savonea a fost desemnată de secția pentru judecători din CSM cu 7 voturi din 10 membri:

”Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a desemnat pe doamna judecător LIA SAVONEA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, candidatul Secţiei pentru judecători pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. ( 7 voturi DA, 1 vot Nu, 1 vot nul, 1 abţinere doamna judecător Tarcea Cristina Iulia)”

Lia Savonea este considerată a avea legături cu zona PSD, iar presa a scris de-a lungul timpului şi despre relaţia soţului ei cu fostul senator PSD Cătălin Voicu. Potrivit informaţiilor apărute în mass-media, avocatul Mihai Savonea a recunoscut că i-a acordat consultanță lui Voicu, condamnat la închisoare.

Luna trecută, judecătoarea a cerut, într-o solicitare depusă la CSM, declanşarea procedurii de revocare din funcţie a preşedintei instanţei supreme, Cristina Tarcea, pe motiv că aceasta din urmă nu a aplicat modificările de la Legea 304/2004 privind constituirea completurilor de cinci judecători, care judecă speţe precum cea care-l vizează şi pe Liviu Dragnea.

Tot în ședința de astăzi, fostul președinte Simona Marcu a prezentat raportul de activitate, iar președintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat membrilor CSM.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina