Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Judecătoarea Groza i-a făcut plângere la Inspecția Judiciară altui magistrat din Zalău

Judecătoarea Groza i-a făcut plângere la Inspecția Judiciară altui magistrat din Zalău

Judecătoarea Anca Groza de la Tribunalul Cluj, despre care v-am dezvăluit recent că a pierdut un proces împotriva tatălui ei și se judecă cu fostul soț, a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la judecătorul fondului din cel de-al doilea proces.

Groza a trimis sesizare la ÎJ cu privire la săvârșirea de către judecătorul Dan Adrian Chiș a abaterii disciplinare constând în aceea că, în exercitarea atribuțiilor sale profesionale în faza prealabilă primului termen de judecată în dosarul nr.2400/337/2016 al Judecătoriei Zalău, ”a încălcat fie cu rea credință, fie din gravă neglijență reglementările procedurale privind regularizarea și luarea măsurilor în vederea pregătirii judecății, comunicarea și citarea în dosar, ceea ce reprezintă în concret exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”

Judecătoarea de la Tribunalul Cluj susține că colegul ei de la Zalău a încălcat art.13, art.14 alin.1 și alin.5, art.15, art.17, art.200, art.201, art.203 și art. 209 alin.5, art.248 și art.260 din Codul de procedură civilă și a cerut sancționarea în baza art.99 lit.t) din Legea nr.303/2004.

Trecând peste dezacordul între subiect și predicat din prima frază, puteți citi mai jos o parte din sesizarea judecătoarei Groza:

”În concret, consider că măsurile dispuse de către domnul judecător semnifică nesocotirea flagrantă a dispozițiilor anterior invederate și are un caracter grav, neîndoielnic și nescuzabil.

Normele procedurale încălcate sunt elementare, astfel că nu poate fi pus la îndoială că domnul judecător nu a anticipat urmările vătămătoare ale măsurilor dispuse, consecințele fiind grave întrucât este vorba de drepturi și garanții procesuale fundamentale în procesul civil.

Într-adevăr, domnul judecător Dan Adrian Chiș a manifestat o conduită de încălcare flagrantă a îndatoririlor sale elementare profesionale, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiție, repercutate în cele din urmă prin negarea dreptului la apărare al subsemnatei și încălcarea principiilor elementare ale oricărui proces civil: contradictorialitatea, oralitatea și publicitatea.

Pentru a se stabili dacă ne aflăm în fața unei grave neglijențe ori a relei credințe consider că trebuie analizată toată activitatea domnului judecător în dosare comparabile pentru a se clarifica dacă domnia sa are o practică constantă – evident greșită – sau doar în cazul acestui dosar a procedat în această manieră, iar în acest din urmă caz să explice domnia sa ce l-a determinat să acorde tratament diferit dosarului.

Pentru toate aceste considerente solicit efectuarea cercetărilor cuvenite și aplicarea sancțiunilor disciplinare corespunzătoare”

Până acum, Inspecția Judiciară nu a emis vreun comunicat privind sancționarea judecătorului Chiș.

Acesta a admis în parte acțiunea Ancăi Groza împotriva fostului soț, iar reclamanta a atacat-o cu apel, asupra căruia urmează să se pronunțe Tribunalul Sălaj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns