fbpx

Judecătoare din Oradea, cu soț condamnat, promovată la ÎCCJ

Judecătoarea Laura Soane de la Curtea de Apel Oradea este printre cei doi magistrați care au reușit la concursul de promovare pentru secția penală de la Înalta Curte, concurs la care nume grele ca Udroiu au fost fost respinse. Soțui judecătoarei a fost condamnat pentru trafic de migranți, relatează G4media.ro

Secția pentru judecători a CSM a decis, azi, validarea rezultatelor concursului, deşi judecătoarea membru CSM Adrea Chiş a cerut amânarea până când se va stabili modalitatea de întocmire a rapoartelor de integritate pentru candidaţi de către Inspecția Judiciară. În replică, şefa ICCJ, judecătoarea Corina Corbu, a susținut că o astfel de discuție „vulnerabilizează rezultatul” şi a cerut declanşarea unui nou concurs de promovare la ÎCCJ, având în vedere deficitul de personal.

Soțul judecătoarei, Pavel Soane, este patronul pensiunii Topaz din Băile Felix, potrivit declarațiilor de avere ale judecătoarei.

În 2012, Pavel Soane a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți şi asociere în vederea săvârşirii de trafic de migranţi. El a fost găsit vinovat de implicare, în 2003, în traficul unor imigranţi kurzi peste graniţă.

La acea vreme, pe numele lui Pavel Soane a fost emis un mandat de arestare. A încercat să fugă și a fost dat în urmărire generală. Până la urmă, s-a predat poliției.

Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pe 7 februarie 2003, la un control de rutină la Vama Borș, în remorca sigilată a unui autocamion au fost descoperiți 10 kurzi care încercau să iasă din România. Vehiculul aparținea firmei Trans Milenium din Brașov și era condusă de administratorul firmei, Constantin Valentin Olar.

Ancheta a stabilit că, în anii 2000, Pavel Soane și un alt inculpat, Dorin Varadi, l-au cunoscut pe Olar, care făcea transport internațional de marfă în Ungaria și Italia. I-au propus să transporte ilegal transfugi pentru 750 de dolari de persoană. Au confecționat apoi o trapă pe unde transfugii puteau intra în remorcă după ce era sigilată.

Dosarul a fost strămutat de la Oradea la Piatra Neamț tocmai din pricina faptului că soția lui Pavel Soane era judecătoare la Judecătoria Oradea, apoi la Tribunalul Bihor. Procesul a avut un parcurs sinuos de la Tribunalul Neamţ la Curtea de Apel Bacău ca, în final, pe 28 septembrie 2011, Pavel Soane să fie condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți. Un an mai târziu, pe 4 octombrie 2012, Înalta Curte a menținut verdictul.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns