Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Jud. Adina Lupea despre Memoriul semnat de aproape 3.700 de magistrați: ”Au strâns semnături cu arcanu”

Jud. Adina Lupea despre Memoriul semnat de aproape 3.700 de magistrați: ”Au strâns semnături cu arcanu”

Judecătoarea Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj, fost candidată pentru CSM, a declarat că Memoriul anti-proiectul de modificare a legilor justiției este semnat în proporție de o pătrime de judecător, iar restul sunt procurori. Cu privire la aceștia din urmă, Lupea a spus că ”li s-a adus lista de către grefierul șef al parchetului” și că cei care au coordonat acțiunea  ”au strâns semnături cu arcanu”.

PRECIZARE: Numărătoarea oficială de la Forumul Judecătorilor din România arată că sunt 1984 judecatori si 1689 procurori. In total 3673. Diferenta pana la 3683 o constituie magistratii asistenti de la ICCJ. În concluzie, sunt mai mulți judecători.

Judecătoarea Adina Lupea a declarat la România TV, în seara de 17 octombrie, că Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a legilor justiției a fost semnat într-o proporție covârșitoare de procurori

”Dacă vă uitați la petiția respectivă, o să constatați că peste două treimi sunt procurori. Foarte puțin peste o pătrime sunt judecători. Eu nu vreau să se mai vorbească de majoritatea covârșitoare de judecători care am semnat acel act. Nu este adevărat! Acel act a fost semnat de mai puțin de o pătrime din judecătorii din România. În România sunt 4.758 de judecători activi. Vă rog frumos să verificați câți au semnat acea petiție!

Nu asta e problema. Dacă veți continua să lecturați lista semnatarilor, cei mai mulți sunt procurori. Dacă vă veți uita pe calupuri, efectiv calupuri sunt procurori semnați cu o întreagă unitate de parchet. Acei procurori, vă spun din propria experiență și din ce mi s-a adus mie la cunoștință, au semnat pentru că li s-a adus lista de către grefierul șef al parchetului, nici măcar de către procurorul șef, pentru a fi semnată. Acea listă le-a fost dusă în sălile de judecată. Acea listă, dacă a văzut că nu prinde la anumite structuri, chiar dacă eu nu am o afinitate foarte mare pentru ele, DIICOT și DNA, acele liste au fost duse la DIICOT și la DNA semnate tot pentru această chestiune. Vă rog frumos să verificați semnăturile. Cei mai mulți sunt procurori. E o realitate, luați listele și le vedeți! Au strâns semnături cu arcanu. Am o grămadă de colegi procurori care au venit la mine în birou și mi-au spus: eu n-am semnat lista aia, eu am fost în concediu.

Nu a fost un fals. A fost un fenomen de o oarecare anvergură, creat de cineva care a vrut să vadă că în sprijinul unei anumite opinii – că nu e opinia mea e altă poveste – se adună mii de magistrați. Toată chestiunea aceasta a fost coordonată și concentrată. Și nu vreau să vă spun de către cine.

Nu vreau să dau în colegii procurori, să nu mă înțelegeți greșit, dar eu știu în ce condiții au fost obținute semnăturile de la procurori.”, a spus Lupea.

Amenințată cu Inspecția Judiciară

A doua zi după declarație, judecătoarea de la CA Cluj a precizat că a vorbit cu judecătorul Ionuț Militaru, co-președinte la asociația Forumul Judecătorilor din România, unul dintre inițiatorii Memoriului, care ar fi amenințat-o cu Inspecția Judiciară: ”Mi-a spus că nu mai trebuie să dau alte explicații și că explicații următoare le voi da în fața Inspecției Judiciare. Nu știu cum ar putea Inspecția să mă cerceteze pentru faptul că am vorbit ceva undeva. Vă spun că nu o să vină peste mine nimeni, dar modalitatea de abordare m-a șocat”, a declarat Adina Lupea.

La această oră, Memoriul a fost semnat de 3.683 magistrați și 173 auditori de justiție.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns