fbpx

Jandarmerița care i-a provocat moartea unui bărbat cu spay lacrimogen a fost trimisă în judecată

Jandarmerița sergent major din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei a fost trimisă în judecată pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi purtare abuzivă.

Comunicatul Parchetutui Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi:

”Procurorii militari din cadrul Parchetului militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei srg. maj. F.A.M din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, faptă prev. şi ped. de art. 195 Cod penal, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, faptă prev. şi ped. de art. 372 al. 1 lit. c şi al. 2 Cod penal şi purtare abuzivă, faptă prev. şi ped. de art. 296 al. 2 Cod penal rap. la art. 193 al. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 al. 1 şi 2 Cod penal.

Din probele administrate a rezultat că în data de 19.07.2019, în jurul orelor 18.00-18.30, sg. maj. F. A. M. din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza mun. Vatra Dornei, cu ocazia asigurării măsurilor de ordine şi siguranţă publică la un festival organizat în parcul mun. Vatra Dornei, a participat la o acţiune de legitimare şi imobilizare a persoanei vătămate C. I., în urma unei sesizări din partea unei persoane, care reclama o faptă de natură sexuală comisă de C. 1. faţă de o minoră de 13 ani.

Cu această ocazie inc. sg. maj. F. A. M. a folosit la activitatea de imobilizare, în mod nelegal, un spray iritant lacrimogen personal şi neautorizat în acest sens în activitatea organelor jandarmeriei, dispozitiv care nu se atla în dotarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, pulverizând astfel spre faţa victimei C. I. un jet de spray iritant lacrimogen din apropiere, pulverizarea efectuându-se prin încălcarea prevederilor Legii 550/2004 şi a HG 991/2005, iar folosirea, chiar şi a acestui dispozitiv neautorizat, nu s-a efectuat în mod gradual şi proporţional, depăşindu-se astfel nevoile reale pentru imobilizarea victimei C. i. Acţiunea a condus iniţial la provocarea de suferinţe fizice victimei şi apoi la decesul acesteia.”

 

Comments

comentarii

România s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de tenis de masă pe echipe mixte, după ce a învins Germania cu 8-5 şi a pierdut cu 0-8 în faţa Chinei, sâmbătă, la Chengdu (China), în ultimele meciuri din faza a doua a competiţiei.... Citește mai mult
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns