fbpx
Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Iubirea de fani schimbă tot, dar ea trece prin stomacul contractelor cu Statul. Cât a încasat Andra de la Primăria Cluj

Iubirea de fani schimbă tot, dar ea trece prin stomacul contractelor cu Statul. Cât a încasat Andra de la Primăria Cluj

Iubirea de fani schimbă tot, dar ea trece prin stomacul contractelor cu Statul…Primăria Cluj-Napoca, punând în executare o hotărâre judecătorească emisă de un judecător al Tribunalului Cluj și menținută în parte de un complet de trei judecători ai Curții de Apel Cluj, prin care s-a stabilit că autoritatea publică locală condusă de Emil Boc are obligația să comunice contractele încheiate cu cântăreții de la petrecerile de stradă de la ultimul 1 decembrie și ultimul revelion și cu entitățile ce au oferit spectacolul de lasere și cel de artificii, comunică mai multe contracte.

În treacăt fie spus, în derulare e și un proces în care primarul Emil Boc riscă să fie amendat pe zi de întârziere, iar primăria riscă să plătească penalități de întârziere pentru refuzul de a pune în executare o hotărâre judecătorească.

Concluziile desprinse din actele despre care s-a stabilit judecătorește, în mod particular, că sunt publice sunt, unele, interesante, altele nesimțite, ridicătoare de sprâncele sau, în fine, prozaice.

1. Muzica populară e incomparabil mai ieftină decât muzica ușoară. Poate n-ar strica să se mai schimbe gusturile, căci, până la urmă, tot muzică e… Pentru o delectare între 45-60 minute, bucuria urechilor a costat buzunarul în care intră taxele și impozitele 2 000 lei (ansamblul Românașul), 2 000 lei (ansamblul Mărțișorul), 3 100 lei (Ciprian Roman), 4 000 lei (Maria Golban Someș), 5 400 lei (Traian Ilea și Valeria Codorean), 5 400 lei (Dumitru Fărcaș), 6 600 lei (Ovidiu Purdea Someș), 8 500 lei (ansamblul Regal Transilvan) 12 500 lei (Aurel Tămaș), 18 560 lei (Ro-Mania), 23 000 lei (Hara) și 28 860 lei (Cargo) și, cel mai scump, 78 000 lei (Andra). TVA e inclusă.

2. Niște angajați ai statului, care se ascund cât pot și până pot, decid cine și ce cântă, la înțelegere cu rapsozii. Nici vorbă de transparență în procesul de achiziție a acestor servicii ce se înscriu la capătutul „circences” al dictonului latin… Gusturile sau ideile acestor angajați ai statului influențează ce prostii sau ce muzică de calitate ascultă clujenii în stradă sau dacă clujeanul ascultă sau nu muzică în stradă. Poate omului îi place o manea, poate clujenii ar asculta muzică instrumentală selectă, poate lumea vrea muzică populară din Munții Anzi… Poate clujeanul ar asculta mai bine muzică în edificii special cosntruite pentru acest scop… Povești… Acești salvatori platonici știu mai bine cursul pe care trebuie să-l urmeze omenirea!

3. Nu tot ce iese pe gură costă la fel. Unele guri sunt mai ieftine, altele pișcăcios de scumpe. Focul de artificii, în 5 minute, a „ars” bugetul local cu 35000 lei, de două ori. Spectacolul multimedia (lasere+sunet) de revelion a fost estimat, în cadrul unei înțelegeri spiralate și, parțial, repetitive a primăriei cu Coral Impex și NTT Data, a „orbi” plătitorul cu 83 000 lei și 21 500 lei.

4. Funcționarii publici și politrucii asimilați acestora spre dezastrul funcției publice și a profesionalismului funcției publice, se ocupă de cazarea cântăreților, dintre care menționez, în special, o cântăreață de la o aruncătură de băt de Cluj, anume Câmpia Turzii, anume Andra. Au cerut cazare musai la Grand Hotel Italia pentru 14 oameni, dar și ceva de ciugulit pe bază de contract la locul faptei. Oare nu mai bine stăteau ei la mama (soacră) și-i făceau și-o bucurie?! Oare de ce ne mirăm că organigramele instituțiilor publice sunt supradimensionate, când angajații statului se ocupă cu prostii de-astea?!

5. Un contract (cel cu firma lui Măruță) cu o clauză de confidențialitate ilegală (fapt stabilit prin hotărâre judecătorească definitivă) e semnat (deci avizat) de șefa consilierilor juridici din primărie care ar trebui să vegheze cu scrupulozitate la legalitatea actelor semnate de primărie.

Vezi mai jos contractul

6. Primăria Cluj-Napoca încheie, în secolul 21, trocuri pentru a evita procedurile transparente de achiziții publice. Astfel, însărcinează firmele Coral Impex (având ca obiect de activitate deratizare, dezinsecție, dezinfecție și tratamente fitosanitare) și NTT Data (dezvoltare programe de calculator) să se ocupe de spectacole de lasere, filmări și videouri (teasere și after-movie-uri, adică video-urile acelea ce fac ca realitatea să pară roz) despre eveniment. În schimb, firma privată de deratizare și cea privată de creare de programe pe calculator beneficiază de susținere și promovare pe piața locală de către autoritatea publică locală, instituție de stat. NTT Data e în mod special atentă ca primăria să-i pună sigla pe toate gardurile primăriei (în câteva zeci de locații minuțios inventariate) fără să plătească în mod direct un singur leu la bugetul local. Mare sărăcie la NTT Data de umblă pe căi spiralate după publicitate oferită de primărie, chiar dacă ceva și cumva cel puțin pare să fi plătit indirect… Următorul pas e să se înscrie la ajutor de încălzire, oare, și să ceară să i se pună sigla deasupra ghișeului unde merg asistații social?

7. Aceste „trocuri” prevăd, în mod repetitiv (adică și în sarcina firmei Coral Impex, și în sarcina firmei NTT Data), achiziționarea aceluiași spectacol multimedia (laser+sunet) de două ori și la două prețuri diferite. Mi se pare mie sau ceva anume se „cumpără” fără bani de două ori, schemă de găinari mai mici sau mai mari, de ieri sau de azi?

8. Nu este nevoie de primar în primărie, căci viceprimarul Tarcea „Pestetot” semnează aproape toate actele. Doar unul dintre contracte (mai precis o înțelegere spiralată), cel cu Coral Impex, e semnat de primarul fost premier pe vremea când Băsescu făcea pe prim-ministrul.

9. Nu este nevoie de juriști în primărie care să vegheze la echitate, căci clauze ilegale sunt introduse în contractele semnate de autoritatea publică. Pe lângă jurist-șefa Alina Rus, eveniment-șeful Dan Macovei (politician pe loc de funcționar public) e alt amfitrion al acestor aranjamente netransparente.

10. Banii ce-au mers pe apa Someșului cu cântările, digerați fiind de pantagruelicul Chronos ce mânâncă totul în porții de 5, 45 și 60 minute, puteau fi „risipiți” altfel, mai ales că e Anul Centenarului Marii Uniri și al Sfârșitului Primului Război Mondial, iar statul român matusalemic ar trebui să-și poată permite să „risipească” bani pe cultură: lecții de instrumente muzicale pentru elevi, vouchere pentru cumpărat literatură, (răs)cumpărat opere de artă reprezentative ale artiștilor români și punerea lor în valoare, inclusiv prin subvenționarea prețului biletelor de intrare la muzee (pentru ca intrarea să fie gratis) și asistență românească tehnică și financiară pentru dezvoltare în țări străine care să sprijine pacea în lume sunt doar câteva dintre posibilitățile de „risipit” bani. În schimb, s-au încurajat mai tinerele sau mai bâtrânele „valori”. Eu nu cred că astea sunt valorile României!

Lume, lume, contractele, documente stabilite judecătorește a fi publice, se pot descărca de la următorul link, citi, savura la un ceai sau șterge: https://wetransfer.com/…/9f72051f5d4606c85541459fc34…/0f4e53. Așa mi-a comunicat documentele autoritatea publică locală, adică pe site de transferuri unde linkul expiră peste 5 zile; profi, ce să mai zici!

Îi dau tag domnului Dan Mașca prin grija căruia un contract similar cu firma lui Măruță păstrat la secret de primăria târgumureșeană a ajuns la sfârșitul lui 2017 la ochii tuturor celor interesați (https://www.facebook.com/cultura.inmures/posts/1789636994402065), mai puțin a politrucilor ce țin locul funcționarilor publici profesioniști din Primăria Cluj-Napoca. De atunci, aceștia n-au văzut că Andra și Măruță aproape și-au dublat suma pe care o încasează de la bugetul local pentru câteva zeci de minute de cântat, iar pretențiile cu cazarea s-au mai clarificat abonatului la contracte cu statul; acum domnii știu și unde anume vor să stea pe banii statului. La Grand Hotel, birjar, la Grand Hotel!

Text de Lucian Todoran, cetățeanul care a obținut contractele ca urmare a unui proces cu Primăria. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina