fbpx

Instanța a rămas în pronunțare în cazul averii fostului șef IPJ Cluj

Curtea de Apel Cluj a finalizat de administrat probatoriul în dosarul în care fostul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, Ioan Păcurar, ar putea pierde o parte semnificativă din avere. Instanța a amânat pronunțarea pentru data de 26 mai.

După 11 termene de judecată, Secția a II-a de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel a rămas în pronunțare în procesul în care Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj a solicitat, în urma sesizării Agenției Naționale de Integritate (ANI), confiscarea a peste 260.000 de lei. Potrivit comisiei, această suma este diferența nejustificată între veniturile și cheltuielile familiei fostului șef al poliției clujene. 

În raportul ANI se arăta că diferența este mai mare, mai exact de peste 700,000 de lei. În septembrie 2012, inspectorii ANI au concluzionat că în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia Păcurar a cheltuit  1.559.012 de  lei (410.266 de euro), în timp ce veniturile au fost de 840.164 de lei (221.000 de euro). A rezultat o diferenţă de  peste 700.000 lei  între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar. 

”Existența unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 718.847,54 Lei (aprox. 189.143 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către PĂCURAR IOAN în perioada exercitării funcţiei de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj”, se arăta în raportul ANI.

Diferenţa considerabilă dintre venituri şi cheltuieli a început din 2005, anul în care Păcurar a devenit şeful Poliţiei Cluj. Din 2001 până în 2005, el a fost şef la Serviciul Poliţiei Rutiere din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj. „În urma investigaţiei, ANI a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj  în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar, în perioada exercitării funcţiei publice. Comisia a propus instanței confiscarea sumei considerate nejustificate în valoare de 261.310 lei, provenind exclusiv din anul 2004.

Potrivit ziardecluj.ro,  chestorul Păcurar a depus la dosar, în apărare,  un memoriu in care incearca sa justifice problemele de integritate. Polițistul a precizat că raportul ANI nu a fost facut pe baza unei expertize contabile, iar concluziile Agentiei Nationale de Integritate sunt “total neverosimile, fara un raport real in documente”. Fostul șef IPJ a mai susținut că a mai primit bani de la tatăl său, care deține o fermă de porci în Apahida. Din 2004, crescătoria Agricola Apahida SRL a fost extinsă la 1.000 de porci.  

“Exploatatiile agricole si animaliere realizate de parintii mei puteau lesne sustine o contributie anuala de genul celei declarate de subsemnatul (intre 30.000 si 60.000 lei anual), precum si contributia acordata in anul 2004 pentru finalizarea casei, de 70.000 de lei”, a menționat Păcurar la dosar. 

Magistrații Curții de Apel au dispus efectuarea unei expertize pe parcursul procesului, al cărei raport a fost depus la termenul din 19 mai. 

 vila pacurar

In apararea sa, politistul a mai precizat ca inspectorii ANI nu au luat in considerare nici cadoul de 60.000 de euro, primit de la parintii sotiei lui, in urma vanzarii unei case din Sebes. Familia Păcurar deține o vilă cu piscină în cartierul rezidențial Bună Ziua.. O parte din valoarea terenului, adica 10.000 de euro, au fost platită de sotia lui, Corina Păcurar, inainte ca cei doi sa se casatorească. Soția lui Păcurar este și ea parte în proces, având calitatea de ”persoană evaluată”. Fostul șef IPJ este ”persoană cercetată”.

Comments

comentarii

CFR Cluj a învins formaţia de ligă secundă Ceahlăul Piatra Neamţ cu scorul de 2-1 (1-0), joi seara, în deplasare, în etapa a doua a grupelor Cupei României la fotbal.... Citește mai mult
DIICOT analizează deschiderea unei anchete în legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Ce face omul cu mana lui se numeste lucru manual.

Lasă un răspuns