fbpx

Infringement împotriva României pentru netranspunerea integrală a Directivei privind dreptul de a avea acces la avocat

Comisia Europeană a decis, astăzi, deschiderea formală a procedurii de infringement pentru şase state, între care şi România, pentru netranspunerea integrală a Directivei privind dreptul de a avea acces la un avocat.

Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene, executivul comunitar a iniţiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere către Austria, Italia, Polonia, România, Suedia şi Ţările de Jos. Comisia a decis, de asemenea, să trimită un aviz motivat Slovaciei şi un aviz motivat suplimentar Bulgariei.
Directiva stabileşte norme minime privind dreptul unei persoane suspectate de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale şi al procedurilor de executare a unui mandat european de arestare. Directiva prevede, de asemenea, că persoanele suspectate au dreptul ca o persoană terţă să fie informată în urma privării de libertate şi dreptul de a comunica cu persoane terţe şi cu autorităţi consulare în timpul privării de libertate.
Comisia a analizat modul în care cele şase state membre au transpus directiva în legislaţiile lor naţionale şi a identificat anumite lacune în ceea ce priveşte drepturile copiilor. Directiva garantează că, începând cu primele etape ale reţinerii de către poliţie, copiii nu pot fi privaţi de libertate fără ca o persoană terţă adecvată să fie informată cu privire la acest lucru. Lacunele identificate se referă la informarea unui adult adecvat, în cazul în care informarea titularului răspunderii parentale cu privire la privarea de libertate ar fi contrară intereselor superioare ale copilului.
Cele şase state membre (Austria, Italia, Polonia, România, Suedia şi Ţările de Jos) au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a clarifica acest aspect, iar în caz contrar Comisia poate decide să le trimită un aviz motivat. În ianuarie 2017, Comisia a iniţiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Bulgariei şi Slovaciei pentru neîndeplinirea obligaţiei de a notifica Comisiei normele naţionale care pun în aplicare acest act legislativ al UE. (sursa Hotnews.ro)

Comments

comentarii

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a câştigat pentru a patra oară Supercupa României la baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari.... Citește mai mult
Un accident rutier a avut loc marți seara în Piața Cipariu din Cluj-Napoca. Impactul dintre două mașini a cauzat rănirea a două femei și doi copii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!