fbpx

Inedit! Curtea de Casaţie franceză a respins cererea unui trangender de a fi mama fetiței concepute de ea (fost el)

Curtea a motivat decizia prin aceea că doar una din menţiunile «părinte biologic» sau «tată» îi pot fi recunoscute femeii.

Cauza, fiind o premieră, va ajunge în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, femeia declarând că:,,Avem o justiţie înlemnită şi imobilă”.

Avocatul general al Curţii de Casaţie s-a pronunţat anterior în favoarea recunoaşterii statutului de mamă.

Povestea este destul de complexă. Claire, azi în vârsta de 51 de ani, care s-a născut bărbat, a fost recunoscută de starea civilă ca femeie în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, Claire îi face un copil soţiei sale Sophie, o concepere posibilă întrucât pe vremea aceea Claire nu fusese încă operată şi deci mai dispunea de aparatul genital masculin.

De când i s-a născut copilul, Claire, care între timp a fost operată, cere să fie recunoscută ca mamă a fiicei sale. Confruntată cu un vid juridic, justiţia i-a propus fie statutul de tată, fie să-şi adopte propria fiică pe post de a doua mamă.

In 2018, Curtea de apel din Montepellier i-a acordat lui Claire statutul de «părinte biologic», statut inedit, căci dreptul francez nu recunoaşte decât două categorii: mamă sau tată.

Avocatul general al Curţii de casaţie estimase în iunie că actul de naştere al copilului trebuie să ia în considerare realitatea stării civile a fiecăruia dintre părinţi. Ori, cum lui Claire justiţia i-a recunoscut sexul feminin, ea trebuie să figureze în actul de naştere al copilului drept mamă.

In cazul în care justiţia i-ar da în cele din urmă dreptate lui Claire, cazul ei ar crea jurisprudenţă şi ar fi o victorie importantă pentru multe cazuri inedite de filiaţie, relatează RFI.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns