Acasă » PROCESE » Începe expertiza criminalistică asupra înregistrărilor făcute cu Iphone în dosarul lui Cherecheș

Începe expertiza criminalistică asupra înregistrărilor făcute cu Iphone în dosarul lui Cherecheș

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a achitat onorariul expertului de la Institutul Național de Expertize Criminalistice, astfel că acesta se va apuca de expertiza aprobată de instanța Tribunalului Cluj. DNA a dorit să participe la expertiză și un specialist IT din cadrul direcției, dar cererea fost respinsă. În schimb, acuzatului i s-a încuviințat un expert parte de calibru despre care puteți citi AICI

Cristian Șpan

La termenul de judecată din 12 octombrie, a fost depusă dovada că primarul Cătălin Cherecheș a plătit onorariul expertului de la INEC de 8.000 de lei. Acesta va face expertiză asupra înregistrările efectuate de denunțătorul Cristian Șpan cu telefonul său personal marca Iphone și predate ulterior la DNA.

Reprezentantul DNA Cluj ceruse la termenul trecut ca un specialist IT din cadrul structurii să participe la expertiză, depunând în acest sens hotărâri de la Curțile de Apel Alba Iulia și Brașov. Atunci, avocatul Călin Budișan s-a opus, pe motiv că specialistul trebuie să fie expert autorizat INEC.

La ședința de acum două zile, avocatul Radu Popșor a depus la dosar incheierea Curții de APel Cluj din dosarul ”Uioreanu”, prin care o solicitare similară a DNA privind expertiza din acel caz a fost respinsă. Judecătorul de la Tribunalul Cluj a hotărâ, potrivit codului de procedură penală, respingerea cererii DNA ca specialistul să participe la expertiză. ”Daca pana la termenul urmator luati legatura cu un expert autorizat, discutam”, a spus judecătorul.

Acesta i-a pus în vedere primarului că pentru 9 înregistrări nu există procese verbale de redare la dosar și că dacă renunță la analizarea lor poate economisi bani. În total sunt contestate 41 de înregistrări. ”Doar la 32 sunt procese verbale, considerate de DNA utile cauzei. Ce sa comparam pentru cele 9? Ca nu fac obiectul cauzei. Puteti face cerere si vi se va returna o parte din suma.”, a spus judecătorul. Avocatul Popșor a precizat că vor să vadă dacă sunt autentice.

O chestiune interesantă a fost că judecătorul a precizat că va trimite la expert vocea lui Cherecheș dintr-o înregistrare a instanței de la momentul verificării măsurii arestului. Cătălin Cherecheș a replicat: ”Expertii vor spune daca vocea trebuie preluată de acelasi aparat și in aceleași condiții”

Avocatul a solicitat o completare la obiectivele expertizei cu data si ora efectuarii fiecărei integistrari și mijloacele tehnice folosite, având în vedere că există neconcordanțe între unele date de pe procesele verbale de predare la DNA și unele înregistrări, în sensul că acestea din urmă ar fi fost efectuate după data predării lor de către Șpan.

Judecătorul Ioana Boiciuc a precizat că cele 32 de înregistrări de la dosar sunt pe Iphone, însă procurorul Meda Titu a spus: ”nu mai stim daca sunt sau nu pe iphone. Au fost descarcate pe laptop”, amintind că obiectivul expertizei este daca e vocea inculpatului si daca s-a intervenit pe inregistrări. Deocamdată, instanța a respins suplimentarea obiectivelor expertizei.

La auzul acestei decizii, Cherecheș a luat cuvântul: ”A venit momentul sa ma apar si eu! Nu stiu daca am dreptul sa va spun, nu stiu ce zic avocatii si procurorii. Mi-am dat afara avocata (Doina Gherman – n.rd) pentru ca a condensat obiectivele trimise de avocatul Călin Budișan și a omis acest obiectiv care era primul. Sunt șase procese verbale de predare datate inaintea interceptarilor. O expertiza tehnico-judiciara ar fi relevanta, nu criminalistica. Mai ales că DNA are protocol cu INEC”

Judecătorul i-a răspuns că sunt tardive aceste chestiuni. ”Aveti dreptul sa va aparati cu toate armele. Se poate pune in discutie supliment de expertiza dupa concluzii”. Instanța urmează să efectueze adresă către expert pentru a lua legatura cu primarul să se prezinte la laborator și cu denuntatorul, care trebuie sa deschidă Iphone-ul.

Următorul termen de judecată este pe 1 noiembrie.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns