fbpx
Cătălin Grigoraș

Expert pe înregistrări audio-video recunoscut la nivel mondial, solicitat într-un dosar de la Tribunalul Cluj

Expertul român Cătălin Grigoraș, profesor la Universitatea Colorado și directorul Centrului Național de Expertize Media din SUA, specializat pe înregistrări audio-video a fost solicitat într-un dosar penal de la Tribunalul Cluj. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a primit acceptul lui Grigoraș pentru a-l propune ca expert parte în cadrul expertizei deja autorizate asupra înregistrărilor făcute cu telefonul din dosar. Urmează ca instanța să se pronunțe asupra cererii primarului.

La termenul din 12 iulie, avocații lui Cătălin Cherecheș au solicitat judecătorului ca la expertiza dispusă în cauză să participe și Cătălin Grigoraș, expert autorizat pe înregistrări audio-video în România și Statele Unite ale Americii.

”La efectuarea expertizei, pentru ca permite Codul de procedură penală si pentru ca e mai bine sa fie mai multe minți, îl propunem pe Cătălin Grigoras din București”, a spus avocata Doina Gherman.

Art. 173 alin. (4) din CPP: Părţile şi subiecţii procesuali principali au dreptul să solicite ca la efectuarea expertizei să participe un expert recomandat de acestea.

Procurorul de ședință din partea DNA Cluj a precizat: ”Să verificam daca acea persoana are calitatea de expert. De principiu, nu ne opunem”

Amintim că la termenul de judecată trecut, instanța a încuviințat efectuarea unei expertize criminalistice asupra înregistrărilor din telefonul denunțătorului Cristian Șpan, probe esențiale în dosar.

Expertul deja numit în cauză de instanță a transmis că are nevoie ca avocații primarului să precizeze care inregistrari să fie analizate, căci sunt mai multe. Astfel, urmează că avocații să le reasculte și să răspundă. De asemenea, Șpan trebuie să comunice datele de securitate ale telefonului pentru ca expertul să poată să-l deschidă.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 22 septembrie, până când judecătorul se va pronunța asupra cererii primarului de revocare a interdicției de a părăsi țara, care îl împiedică să participe la evenimente importante, precum Consiliul extraordinar al primarilor din Europa, sau să răspundă invitațiilor altor primari, precum cel din Paris.

Cine este Cătălin Grigoraș și de ce a plecat din România

În 2005, Cătălin Grigoraș, fost ofițer SRI, agita apele în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), arătând că fostul director al Institutului, Ioan Muntean, profesează ca expert criminalist fără a avea pregătirea necesară.

Grigoraș s-a format profesional la Institutul de Expertize Audio din New York, din 2000 este recunoscut ca examinator de Colegiul Experţilor Audio din SUA, iar doctoratul şi l-a terminat în 2001. Acesta declara în ziarul Ziua de Cluj în 2005 că a deranjat mulţi conducători din INEC cu ideile și viziunle sale europene. Zece ani mai târziu, în 2015, Grigoraș pleca din funcția de director adjunct al INEC, sugerând că a fost forțat să plece din cauză că persoane din conducerea Ministerului Justiției , Parchetului General si SRI nu au agreat faptul ca acesta a combatut, in cadrul mai multor expertize efectuate in diverse dosare penale, faptul ca interceptarile folosite ca probe erau autentice si originale.

In prezent, Catalin Grigoras este profesor  la Universitatea Colorado – Denver si director al Centrului National de Expertize Media din SUA.

”Am urmat sfatul doamei Alina Bica pe care mi l-a dat cand era secretar de stat in MJ si pastorea angajarile ilegale de experti audio-video de la INEC, sa plec din tara daca nu imi convine ce se pretrece… Imi spunea: „de ce te legi de expertii mei, lasa-i in pace si da-ti demisia, pleaca din Romania”. Exact asa a acuzat si comisarul Traian Berbeceanu ca i-ar fi spus Bica: De ce te legi de oamenii mei!”, a declarat Grigoraș într-un interviu acordat lumeajustitiei.ro în 2015.

Acesta a fost solicitat în 2014 sa analizeze si expertizeze inregistrarile grupării terotiste ISIS, care au dus la identificarea teroristului care a taiat gatul unor ostatici americani si britanici.

Expertul i-a spus primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, că va veni în România pentru a participa la expertiza din dosarul de la Tribunalul Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina