Studenți și avocați din proiectul european ”Ai dreptul la carieră juridică!” și-au spus impresiile despre interacțiunea pe care au avut-o în cadrul stagiilor de practică din cadrul programului.
La finalul proiectului pe fonduri europene ”Ai dreptul la carieră juridică!”, derulat de Facultatea de Drept UBB Cluj în parteneriat cu Baroul Cluj, mai mulți studenți și avocați și-au spus impresiile în cadrul unei întâlniri cu directorul de proiect, conferențiar Liviu Marius Harosa, și supervizorul de practică, lector Daniel Nițu. Este al doilea proiect de acest gen pe care îl derulează facultatea.
Lectorul și avocatul Daniel Nițu a fost supervizor de practică în ambele proiecte. ”Din micile defecte de la primul proiect, s-au corectat la cel de-al doilea. Chiar și pe parcursul la al doilea proiect au fost mici dificultăți, dar încercăm să le corectăm în timp real. La fel cum sunt unii studenți care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, trebuie să recunoaștem că au fost și tutori care au comis unele erori. Am avut și noi din etapa administrativă mici erori. Doar greșind înveți și doar cine nu muncește nu greșește.
Am fost și sunt implicat în multe proiecte europene. Mi se pare, și spun asta încercând să nu fiu subiectiv, că e unul dintre puținele proiecte care chiar are aplicabilitate practică. Marea aplicabilitate practică este că ajungeți să vedeți pe bune viața de avocat. Asta însemnând nu practica pe care o făceați, de două săptămâni pe vară, când mergeați la un avocat pe care îl cunoșteați prin părinți sau alte relații, vă dădea o adeverință că ați făcut practica pentru dosar și poate cei mai porniți stăteați câteva zile pe lângă acel avocat, mai ales vara când nu prea sunt activități.
Așa, de bine de rău, ați văzut câteva săptămâni spre luni chiar cum e viața de avocat, ați avut tangență cu un om pe care nu îl cunoșteați înainte și am apucat să văd concluzia fiecăruia din caietul de practică. Sunt câțiva care, într-adevăr, își dau seama că asta vor să facă și sunt câțiva care s-au convins că nu vor să fie avocați, fiindcă li se pare viața prea stresantă, munca prea multă, clienții prea obositori. Acesta este avantajul proiectului. Nu e o pledoarie pentru avocatură. E o încercare să vadă studentul cu ce se mănâncă avocatura pentru ca atunci când termină facultatea să fie în avans față de alți colegi să știe să ia o decizie corectă în raport de viitoarea profesie pe care o va alege. Acesta e avantajul vostru față de cei care nu au apucat să intre în acest proiect”, le-a spus lectorul Daniel Nițu studenților prezenți la întâlnire.”, a spus lectorul Daniel Nițu.
Avocatul Raul Popa, tutore de practică în proiect, a lăudat studenții din proiect. ”Acest al doilea proiect s-a remarcat cu niște plusuri sub două aspecte: În primul rând la nivel organizatoric, atât la nivelul reprezentanților Baroului, cât și din partea celor care au depus eforturi din partea facultății. Prin munca lor sunt convins că ne-au ușurat nouă, tutorilor de practică, activitatea, mai ales cea legată de rapoarte și fișe de punctaj. Al doilea aspect pe care l-am remarcat a fost calitatea studenților. Raportat la primul program am remarcat o creștere a calității studenților sub aspectul cunoștințelor teoretice, dar și sub aspectul limbajului juridic și identificarea problemelor de drept în spețe concrete. Și nu este doar opinia mea. Am vorbit și cu alți colegi de-ai mei implicați în program și aveau aceeași opinie raportat la pregătirea teoretică și modalitatea de a exprima în practică aceste cunoștințe. Am fost plăcut surprins că unii studenți sunt foarte preocupați de viitorul lor. Am avut tot timpul întrebări: ”Domnul avocat, ce credeți că ar trebui să fac pe viitor? Aș fi bun de avocat, magistrat?”. Evident că dacă va mai fi un proiect, voi participa cu plăcere”, a spus avocatul Raul Popa.
Studentul Mihai Dolhescu (foto) din anul III a povestit experiența sa alături de avocatul Călin Iuga, despre care a spus că s-a ocupat în totalitate de el. ”Pentru început, pot spune că a fost o experiență foarte benefică atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Cât despre experiența la cabinetul de avocatură, am avut șansa să cunosc un avocat care s-a ocupat în permanență de mine. Împreună cu el am învățat ce înseamnă avocatura live, am redactat notificări, adrese, plângeri contravenționale, am discutat cu el spețe, dosare. Împreună cu el am fost la ședințele de instanță, am avut ocazia să merg și la Curtea de Apel Oradea la două cauze și m-a ajutat foarte mult pentru că mi-a oferit și sfaturi personale, dar și sfaturi de carieră, mi-a împărtășit din experiența lui profesională și personală.
În a doua parte am avut ședințele de consiliere în carieră, patru ședințe, două de grup și două individuale. Mi s-au administrat teste de personalitate, de abilități congnivite. Împreună cu cele două doamne psiholog despre alegerile noastre în viitoarele cariere juridice, motivările care se ascund în spatele alegerilor. Am discutat alternative și, surprinzător sau nu, aceste discuții au fost foarte benefice întrucât îți poți pune unele semne de întrebare, iar dacă iei o decizie o iei în cunoștință de cauză. Un al treilea pilon al acestui program a fost excursia la Penitenciarul Gherla. Pe bază de scrisoare de motivație, a fost selectat un grup care am mers la Penitenciar, unde am discutat cu directorul adjunct. Consider că un viitor magistrat sau avocat, mai ales pe penal, e foarte important să cunoască ce înseamnă penitenciar, nu din povești sau auzite. Al patrulea lucru pe care l-am făcut a fost excursia la București, în care am vizitat câteva instituții. ”, a spus studentul Mihai Dolhescu.
Studentul a precizat că este important pentru un viitor angajator experiența practica a absolventului de Drept. ”Consider că la început de drum este foarte important să știi ceea ce ți se potrivește și ce îți este incompatibil”, a spus Mihai.
Studenta Melania Leșe din anul IV, care a avut-o ca tutore de practică pe avocata Cristina Petre, a pus accent pe latura personală a experienței din proiect. ”Prin norocul și magia universului, am avut șansa să prind acest proiect în ultimul stagiu de practică. O să vă spun la nivel personal ce am învățat din acest proiect. Mi se pare mai important, fără să neg ce s-a întâmplat la nivel profesional. M-am ales cu niște prieteni pe viață, oameni cu care am avut șansa să lucrez. niște profesioniști, care mi-au arătat că avocatura înseamnă să fii uman, în primul rând, oameni care mi-au arătat că în momentul în care ai contact cu o instituție foarte bine cotată din punct de vedere juridic, cum ar fi Curtea Europeană de Justiție, totuși, trebuie să fii uman.
Cel mai mult mi-a plăcut că am ajuns să-mi cunosc colegii din toți anii și am ajuns să-mi fac prieteni cu care mai târziu în practică mă voi întâlni cu plăcere și vom bea cafele pe holul instanțelor, sper eu. La nivel profesional și de carieră, am rămas surprinsă de modul în care profesorii noștri s-au implicat pentru noi, de modalitatea în care avocații la care am făcut practică, precum și practicienii în insolvență, și-au dat toată silința să fim implicați, să fin învățați cum să redactăm documente, cum să menajăm un clien într-un cabinet de avocatură, cum să abordăm un caz, de unde să luăm starea de fapt și până unde trebuie să o ducem la nivel teoretic în instanță. Apogeul proiectului pentru mine a fost că am avut șansa să fiu printre cei 15 norocoși care au fost în excursia la Bruxelles și Luxembourg, la Parlamentul European și Curtea Europeană de Justiție.”, a povestit studenta.
”De ce s-a terminat acest proiec? Eu asa bine m-am simti cu studentii si am incercat sa particip peste tot. Mi-au spus: ”Domnul avocat, nu se potriveste nimic din ce am invatat”. Sau ”de ce scrieti asa frumos daca stiti ca pirdeti? Asa e avocatura”, a spus avocatul Horațiu Bodea. Alt avocat, Teodora Driha, a punctat că avantajul major al proiectului pentru studenți este că participă practic la dosare, la procese. Cu toții au spus că vor să se implice dacă va exista un al treilea proiect de acest gen.