fbpx
Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » ÎCCJ: Se poate dispune compensația obligațiilor de întreținere între părinți

ÎCCJ: Se poate dispune compensația obligațiilor de întreținere între părinți

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, printr-o decizie în RIL, că se poate dispune compensația obligațiilor între părinți care au fiecare copii în întreținere.

Procurorul general al României a înaintat recurs în interesul legii (RIL) deoarece în instanțe existau două opinii. În opinia majoritară ”se consideră că este posibilă compensația judiciară a obligațiilor de întreținere stabilite  în sarcina fiecăruia dintre părinți, atunci când copiii au fost separați, iar fiecare părinte prestează întreținere copilului (copiilor) care nu locuiește (locuisc) împreună cu el.

Obligația de întreținere are caracter personal, fiind inseparabil legată de persoana ceui îndreptățit a o primi, cât și pe persoana celui obligat să o presteze. Astfel, creanța de întreținere este exceptată de la regula compensației legale, însă compensația judiciară este posibilă, atunci când unii dintre copii sunt încredințați unui părinte, iar alții celuilalt părinte.

Cum fiecare dintre părinți locuiește cu unul (unii) dintre minori și asigură în natură întreținerea acestuia (acestora), se poate dispune compensarea obligațiilor de întreținere datorate reciproc de părți și, eventual, sistarea obligației de întreținere stabilită în sarcina părintelui care datorează o pensie de întreținere mai mică pentru copilul (copiii) încredințați celuilalt părinte”

Opinia majoritară a avut câștig de cauză.

Decizia nr.6 în dosarul nr.2960/1/2018:

”Admite recursul în interesul legii promovat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1.616 – 1.618 lit. c) raportat la art. 499, art. 514 alin. (1) şi (3), art. 515, art. 525 alin. (1), art. 529 – 531 din Codul civil şi art. 729 alin. (3) şi (7) din Codul de procedură civilă, instanţa de tutelă va putea dispune compensaţia obligaţiilor de întreţinere datorate de fiecare părinte copilului care nu locuieşte cu acesta, până la limita celei mai mici dintre ele şi în măsura în care compensația nu contravine interesului superior al copilului.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 februarie 2019.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina