fbpx
Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » ÎCCJ dă liber la consum de etnobotanice, leșinat pe stradă și transportat la UPU
Consumator în centrul Clujului

ÎCCJ dă liber la consum de etnobotanice, leșinat pe stradă și transportat la UPU

Printr-o hotărâre pronunțată de completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în 12 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu intră sub incidenţa Legii 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Practic, ICCJ dă liber la consum de etnobotanice, lesinat pe stradă si trasportat la UPU.

ÎCCJ a pronunțat o soluție halucinantă, care i-a șocat pe procurorii DIICOT care se ocupă cu dosare de trafic și consum de etnobotanice, un fenomen des întâlânit în Cluj.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ a admis sesizarea formulată de un complet de la curte de apel din țară cu privire la interpretarea unui text din lege.

Hotărârea nr. 10/2018  din 12 septembrie 2018 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală sună în felul următor:

”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru Cauze cu Minori în dosarul nr. 4877/86/2017, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: „Dacă activitatea de procurare, ca modalitate alternativă a operaţiunii cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, astfel cum această noţiune este definită de art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi incriminată la art. 16 din aceeaşi lege, se referă la procurare ca activitate legală de import, export ori intermediere de produse sau priveşte procurarea unor astfel de produse în orice împrejurare şi cu orice titlu, inclusiv de către consumatorul final al produselor susceptibile a avea efecte psihoactive.”

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.16 alin. (1) din Legea nr. 194/2011, stabileşte că: Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie o operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi intră sub incidenţa dispoziţiilor art.16 alin.(1) din acelaşi act normativ în ipoteza în care este efectuată în cadrul unei activităţi de import, export ori intermediere de produse. Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art.2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art.16 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 12 septembrie 2018.”

Partea cea mai interesanta e că, nemaifiind infractiune, persoanei trebuie si sa i restitui substantele etnobotanice, neexistand temei de confiscare a acestora.

Procurorii DIICOT Cluj se luptă de 4 ani cu acest fenomen groaznic în rândul tinerilor, chiar și de liceu. O mulțime dintre ei au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) inconștienți.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina