fbpx

Hotărâre CNSU: Se declară starea de alertă timp de 30 de zile. Nu se deschid nici terasele!

România intră în stare de alertă pentru 30 de zile, începând cu 15 mai, prin hotărâre a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta , a anunțat ministrul de Interne Marcel Vela.

Hotărârea:

Articolul 1: Din 15 mai se declară Starea de Alertă la nivel național pentru 30 de zile.

Articolul 2: Măsurile de prevenire și control al infecțiilor sunt prevăzute în anexa.

Articolul 3 – Regulile de desfășurare a unor activități care necesită măsuri de protecție sanitară se adoptă de ministrul Sănătății.

Articolul 4 – Autoritățile locale și centrale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență și domeniilor pe care le gestionează.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a prezentat măsurile luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență:

  • purtarea măștii va fi obligatorie în spații închise
  • Instituțiile publice și operatorii privați au obligativitatea organizării muncii.
  • este suspendată activitatea restaurante, cafenele, cât și la terase
  • mall-uri mai mari de 15.000 mp rămân închise
  •  prelungirea suspendării zborurilor pentru mai multe țări, pentru încă 14 zile.
  • se pot redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru .
  • cei care sosesc în țară vor intra în izolare la domiciliu.
  • deplasarea în afara localității va putea fi făcută doar în anumite condiții – agricultură,  medicală, îngrijirea unei rude, decesul unui membru de familie.
  • școlile rămân închise.

Declarații Raed Arafat:

”O măsură importantă este că din 15 mai 2020, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport, la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măștilor de protecție.

Instituțiile publice și operatorii privați au obligativitatea organizării muncii. Să ia măsuri pentru asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu peste 50 de salariați, astfel încât terminarea programului să se desfășoare la intervale de o oră, pe parcursul a trei ore.

Accesul organizat astfel încât să fie 4 metri pătrați și 2 metri distanță între clienți și persoanele din magazine. Cine are 37,3 grade Celsius temperatură nu poate intra. Suspendată servirea mesei în localuri, restaurante, cafenele, terase. Sunt exceptate, ca și înainte, activitățile de preparare a hranei și comercializare a băuturilor alcoolice și non-alcoolice acolo unde nu este nevoie intrarea în incintă.

Rămân închise mall-urile. Sunt exceptate activitățile de vânzare a produselor electronice, electrocasnice, magazinele care au acces din exterior și au întreruptă comunicarea cu restul magazinelor.

Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate pentru toate cursele efectuate către Spania, Germania, UK, Belgia, Țările de Jos, Turcia până pe 1 iunie.

Se reia activitatea cabinetelor stomatologice pentru cazurile care nu sunt urgente. Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii care nu sunt urgente, cu condiția organizării astfel încât consultațiile să nu presupună ca pacienții să aștepte. Se instituie din 15 mai, pentru toate persoanele care vin din străinătate, măsura izolării la domiciliu, împreună cu familia. Pentru cei care nu pot face acest lucru sau nu vor să-și expună familia, pot solicita carantinare instituționalizată din partea autorităților.

Carantinările instituite pe timpul stării de urgență, care nu au fost ridicate, se mențin în continuare. Se mențin închiderile unor frontiere de stat, cu excepția circulației lucrătorilor transfrontalieri și a traficului de marfă.

Din 15 mai, este permisă circulația în afara locuinței, în interiorul localităților, în grupuri mai mici de 3 persoane, fără declarații.

Se pot redeschide parcurile, cu excepția locurilor de joacă pentru .

Se poate ieși din localitate pentru deplasare în scop profesional, scop umanitar, realizare de activități agricole, deplasare pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate, deplasare pentru programe din centre de tratament, deplasare pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane aflate în întreținere, decesul unui membru al familiei. Se menține măsura suspendării cursurilor, iar din 2 iunie se pot face activități de pregătire pentru examene.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina