fbpx

Guvernul Orban a atacat la CCR legea prin care se introduce votul electronic la adunările avocaților

Guvernul Orban a atacat la Curtea Constituțională legea prin care se introduce votul electronic la adunările generale ale barourilor de avocați. Culmea, sesizarea a fost înregistrată la CCR în aceeași zi în care legea 100/2020 era publicată în Monitorul Oficial, fiind acum în vigoare! Și încă o culme: Printre inițiatorii proiectului este vicepreședintele UNBR Daniel Fenechiu, coleg de partid (chiar în conducere) cu premierul Ludovic Orban, recent invitat de onoare la ședința Consiliului UNBR.

Guvernul invocă ”redactare deficitară”

Extras din sesizare: ”Potrivit textului aprobat, ”cvorumul va fi stabilit în raport cu numărul total al membrilor baroului care și-au exprimat opțiunea de vot, cu respectarea dispozițiilor art. 53 și art. 54 alin. (2), (21) și (22), după caz.”

Analizând textul aprobat, prin raportare la trimiterile la care acesta face referire, apreciem că se creează o confuzie în ceea ce privește intenția de reglementare cu privire la stabilirea cvorumului, fiind neclar dacă prin această modificare aprobată se urmărește de fapt o exceptare de la condițiile de cvorum impuse de prevederile art.53 și art.54 din Legea nr.51/1995 sau dacă, dimpotrivă, printr-o redactare deficitară a textului de lege aprobat, prevederile acestuia nu sunt corelate corespunzător cu normele de trimitere”

Sesizarea, care poate fi lecturată AICI, are termen la CCR în 23 septembrie.

Prin Legea 100/2020 s-a introdus un articol nou în legea 51/1995, care prevede următoarele:

”(1) Atât în cazul adunării generale ordinare sau extraordinare, cât și în cazul adunării generale de alegere a organelor de conducere a baroului, consiliul baroului poate hotărî ca votul să se desfășoare prin mijloace electronice.

(2) În situația prevăzută la alin. (1), cvorumul va fi stabilit în raport cu numărul total al membrilor baroului care și-au exprimat opțiunea de vot, cu respectarea dispozițiilor art. 53 și art. 54 alin. (2), (21) și (22), după caz.

(3) Consiliul baroului va face public, pe site-ul web al baroului, cu cel puțin 30 de zile înaintea datei adunării generale în care va fi utilizată procedura de vot electronic, regulamentul privind utilizarea sistemului electronic de votare, care va conține garanții cu privire la securitatea și corectitudinea procesului de vot și de respectare a secretului votului în cazul adunării generale de alegere a organelor de conducere a baroului.”

Recent, avocații din Baroul București și-au ales delegații la Congresul Avocaților prin vot electronic.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina