fbpx

Fostul angajat Vitacom, acuzat că accesat ilegal conturi din site-ul firmei, a fost condamnat definitiv

Fostul director de vânzări al societății Vitacom Electronics, acuzat că a accesat ilegal conturi ale clienților din site-ul firmei, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Cluj a menținut sentința primei instanțe în acest caz, prin care inculpatul a fost conmnat pentru acces ilegal la un sistem informatic la 3 ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani.

Soluția pe scurt: ”În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p., respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Biro Endre Mark si persoana vatamata Vitacom Electronics SRL, împotriva sentintei penale nr.67/09.03.2017 a Tribunalului Cluj”

Potrivit sentinței, ”inculpatul Biro Endre Mark a fost angajat al persoanei vătămate S.C. Vitacom Electronics SRL, societate având ca obiect de activitate comerțul cu ridicata cu piese, componente și accesorii electronice, iar din anul 1996 inculpatul a îndeplinit funcția de director de vânzări la S.C. Vitacom Electronics SRL.

În anul 1996 a fost înființată societatea comercială Bono Comexim SRL, având ca obiect de activitate comerțul cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații, asociații societății fiind inculpatul Biro , soția acestuia B. A I., A T și G. T. Administratorul societății a fost, încă de la înființare, soția inculpatului, martora BAI, inculpatul îndeplinind funcția de director. Societatea avea sediul în Cluj-Napoca….. adresă la care inculpatul și familia acestuia domiciliază.

În anul 2007, în calitate de reprezentant al S.C. Bono Comexm SRL, inculpatul a încheiat un contract de prestări servicii cu persoana vătămată, prin care s-a obligat să furnizeze logistica, procedurile și personalul necesar pentru activitatea de management a persoanei vătămate. Conform contractului, atât pe durata contactului, cât și după încetarea colaborării, inculpatul s-a obligat să nu dezvăluie informații confidențiale și să nu utilizeze astfel de informații pentru sine sau pentru alte persoane, iar la încetarea colaborării să predea toate înregistrările, documentele, echipamentele utilizate pe durata derulării contractului.

La data de 15.03.2011 S.C. Bono Comexm a notificat S.C. Vitacom Elctronics S.R.L. privind intenția de reziliere a contractului de colaborare, acesta fiind reziliat de comun acord la data de 18.03.2011.

În vederea desfășurării activității comerciale, persoana vătămată a înființat site-ul www.vitacom.ro, prin care prezenta clienților produsele oferite spre vânzare și negocia contractele de livrare a produselor cu clienții importanți. Pentru a se accesa datele postate pe site era necesară crearea unui cont de utilizator, accesul fiind permis pe baza unei parole.

La data de 27.10.2008, în timp ce era încă în relații de colaborare cu persoana vătămată, inculpatul și-a creat contul cu userul BIROMARK, pe care l-a utilizat legitim. În perioada colaborării cu S.C. Vitacom Electronics S.R.L. inculpatul Biro Endre Mark a avut acces la toate informațiile în legătură cu clienții persoanei vătămate, inclusiv la documente, programe și echipamente informatice.”

Potrivit declarațiilor date de martori, inculpatul avea o poziție privilegiată în firmă și cu mare probabilitate putea vizualiza în programul numit Eurostoc  parolele utilizatorilor clienți și că avea drept de administrator al site-ului, calitate care îi permitea să vizualizeze inclusiv parolele conturilor utilizatorilor clienți.

În aprili 2013, Vitacom Electronics a sesizat DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj cu privire la faptul că în perioada aprilie 2011 – martie 2013 serverul societății a fost accesat în mod repetat, fără drept, fiind vizualizate conturile unui număr de 8 clienți ai societății, în scopul obținerii de informații confidențiale privind relațiile comerciale cu aceștia.

Administratorul Vitacom, Vasile Vita, a arătat că, ”la scurt timp după încetarea colaborării cu inculpatul Biro, a constatat că societatea a început să piardă clienți. În cele din urmă, în martie 2013 a solicitat persoanei care a realizat site-ul să îi pună la dispoziție datele tehnice privind accesările realizate pe conturile clienților deschise pe site (logurile de acces), iar după analizarea lor a constatat că în mod repetat, din cele câteva mii de conturi ale unor clienți, 8 conturi ale principalilor clienți ai societății au fost accesate de la aceeași adresă IP de la care, în aceleași date calendaristice și interval orar s-au realizat și accesările contului BIROMARK. În urma analizei acestor date s-a mai constatat că majoritatea adreselor IP de la care au fost accesate conturile aparțineau furnizorului de servicii RDS & RCS România, deși majoritatea acestor clienți își au sediul în străinătate și, atunci când și-au utilizat ei conturile, au folosit adrese IP din țara lor de reședință.”

La individualizarea pedepsei, instanța a reținut ”pe de o parte limitele de pedeapsă cuprinse între 3 și 12 ani închisoare, gradul de pericol social al faptei reflectat în circumstanțele reale de comitere (pe durata unui interval relativ îndelungat de timp- de aproximativ 6 luni, săvârșind un număr impresionant de acte materiale de acces ilegal la un sistem informatic, inculpatul profitând de breșele de securitate din cadrul sistemului informatic aparținând persoanei vătămate și care i-au conferit acces la parolele conturilor utilizatorilor-clienți, dar și de poziția privilegiată pe care a deținut-o în firmă- de natură a-i furniza accesul la aceste parole; scopul urmărit de inculpat fiind acela de conturare a unei clientele din portofoliul de clienți importanți ai Vitacom Electronics, prin încălcarea angajamentului de confidențialitate asumat contractual), dar și circumstanțele personale ale inculpatului- aflat la prima confruntare cu legea penală, persoană bine integrată social și familial, urmând a ne raporta și la atitudinea procesuală nesinceră adoptată de inculpat, care nu și-a asumat responsabilitatea faptelor dovedite prin probele administrate în cauză.

Reținând însă că din portofoliul de clienți reclamat de persoana vătămată ca fiind deturnat de inculpat, s-a reținut vinovăția acestuia doar raportat la un număr de 2 astfel de clienți, instanța apreciază că o pedeapsă îndreptată spre minimul special prevăzut de legea veche este suficient pentru realizarea triplului scop de constrângere, prevenție și reeducare a inculpatului în spiritul respectării valorilor sociale ocrotite de legea penală.”, se arată în motivare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina