Acasă » PROCESE » Fost angajat de la Vitacom, condamnat pentru că a accesat ilegal site-ul firmei cu scopul de a fura clienți

Fost angajat de la Vitacom, condamnat pentru că a accesat ilegal site-ul firmei cu scopul de a fura clienți

Un fost angajat al societății Vitacom Electronics, deținută de Vasile Vita – consulul Turciei în Cluj, a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 3 ani închisoare cu suspendare pentru că s-a autentificat ilegal pe site-ul societății în scopul de a fura clienți pentru propria lui firmă. Sentința nu este definitivă.

Soluția pe scurt a Tribunalului Cluj: ”Constată că legea penală mai favorabilă aplicabilă situației juridice a inculpatului B.E.M., potrivit criteriului aprecierii globale instituit prin Decizia nr. 265/2014 a Curții Constituționale a României este legea veche.

În baza art. 42 alin. 1 și 3 din Legea nr. 161/2003, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. de la 1969 și art. 5 C.pen., condamnă pe inculpatul B.E.M. la 3 (trei) ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată.

În baza art. 71 alin. 1 C.pen. de al 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b și c (cu referire la dreptul de a fi asociat, acționar sau administrator în societăți comerciale având ca obiect de activitate comercializare de componente electronice) pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 86 ind. 1 C.pen. de la 1969, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului, pe un termen de încercare de 5 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei.

În baza art. 86 ind. 3 alin. 1 C.pen. de la 1969, pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) Să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune Cluj, desemnat cu supravegherea sa; b) Să anunțe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; c) Să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; d) Să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existență.”

Prin rechizitoriul nr. 104D/P/2013 din data de 30 iulie 2015 întocmit de DIICOT – Serviciul teritorial Cluj s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Biro Endre Mark pentru săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată

S-a reținut în esență că fapta inculpatul, care în perioada 06.11.2012-23.04.2013 a accesat fără drept, în baza unei rezoluții infracționale unice, prin folosirea parolelor conturilor utilizatorilor Cedarom și Enter de pe site-ul www.vitacom.ro , realizând 255 de acte materiale, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1996-2003, inculpatul Biro Endre Mark a fost angajat al societății Vitacom Electronics SRL Cluj-Napoca. Ulterior, acesta a înființat, alături de soția sa, societatea Bono Comexim SRL. Această din urmă societate a încheiat un contract de colaborare cu Vitacom Electronics SRL, pentru servicii de management activitate de vânzare, contract ce s-a derulat în perioada 2003-2011. Inculpatul Biro Endre Mark a fost singurul angajat al societății Bono Comexim SRL care a realizat activitatea de colaborare cu Vitacom Electronics SRL.

Pe perioada în care inculpatul și-a desfășurat activitatea în cadrul Vitacom, fie în calitate de angajat al acestei societăți, fie în calitate de reprezentant al Bono Comexim SRL, acesta a avut o serie de atribuții de serviciu în legătură cu clienții societății persoană vătămată.

Potrivit reprezentanților Vitacom, în vederea captării clienților acestei societăți în favoarea Bono Comexim SRL, inculpatul, cunoscând parolele clienților utilizatori ai site-ului vitacom.ro, a accesat site-ul vitacom.ro, autentificându-se cu numele de utilizatori ”enter” și ”cedarom” pentru a avea acces la oferta de prețuri practicată de Vitacom acestor clienți.

”La scurt timp după încetarea colaborării cu inculpatul, am constatat că societatea a început să piardă clienți. În martie 2013, am solicitat persoanei care a realizat site-ul să-mi pună la dispoziție datele tehnice privind accesările realizate pe conturile clienților deschise pe site (logurile de acces)”, a declarat Vasile Vita în dosarul DIICOT.

Pe server-ul vitacom.ro s-a stocat întreg istoricul de accesări ale site-ului, fiind menționat numele de utilizator care s-a autentificat, data, ora și IP-ul de unde s-a făcut autentificarea. Aceste log-uri de acces au fost depuse la dosarul de urmărire penală al cauzei de către persoana vătămată. Astfel s-a ajuns la Biro.

Inculpatul are 44 de ani și nu are antecedente penale. Acesta a negat vehement și constant săvârșirea faptelor reținute în sarcina sa. Avocatul său, Ciprian Păun, a precizat că vor ataca sentința cu apel.

”Infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic nu este o infracțiune calificată prin scop. Prin urmare, afirmația conform căreia presupusa infracțiune a fost comisă în scopul de ” a fura ” clientelă este neavenită, ea negăsindu-și justificare faptico-juridică. Mai mult, acțiunea civilă atașată acțiunii penale a fost respinsă ca indamisibilă, prin Decizia nr. 209/A/2017 din data de 14.02.2017, pronunțată de Curtea de Apel Cluj. ”, ne-a transmis avocatul Păun.

Avocații Vitacom, Călin Budișan și Radu Popșor au precizat în concluziile depuse la Tribunal: ”apreciem că se impune aplicarea unei pedepse exemplare pentru inculpat, care să fie în măsură să-l descurajeze pe acesta de la săvârșirea de noi infracțiuni și care să fie exemplu și pentru alte persoane aflate în situații similare. Infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic este o infracțiune relativ modernă, iar rata săvârșirii unor astfel de infracțiuni este într-o continuă creștere. În plus, infracțiunea săvârșită de inculpat a fost o infracțiune mijloc, pentru săvârșirea de fapte de concurență neloială. Acest tip de infracțiuni este extrem de periculos pentru o piața economică liberă în care concurența trebuie să se realizeze în condiții de loialitate și cu bună credință.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns