fbpx
Ministerul Justiției

Fost director IT în Ministerul Justiției, trimis în judecată. Șpăgi pentru două proiecte de informatizare

Fostul director IT din cadrul Ministerului Justiției , Ion Krech, a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi primit șpăgi însumate de 274.000 de euro de la firme de software pentru două proiecte de informatizare la nivelul MJ.

Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Ion Krech, la data faptelor director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

”În perioada 2012-2015, inculpatul Krech Ion, în calitate de director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului de Justiție, manager a două proiecte de informatizare finanțate din fonduri nerambursabile derulate de minister și președinte al comisiilor de evaluare și licitație, a pretins și a primit, prin  intermediul a două persoane, de la reprezentanții unor firme de software, în tranșe, suma totală de 274.000 euro.

În același context, inculpatul a acceptat și promisiunea făcută de trei persoane privind sprijinul în obținerea unei funcții de conducere în cadrul unei instituții publice (titular al postului de director Direcție IT, în cadrul Ministerului de Justiție).

Aceste foloase au fost pretinse și primite pentru ca inculpatul Krech Ion, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să sprijine firmele respective în câștigarea licitațiilor pentru atribuirea și realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justiției, în valoare totală de 29.606.559 lei fără TVA.

Spre exemplu, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, inculpatul Krech Ion a remis reprezentanților uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiției. În același sens, inculpatul a mai conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmei respective documentele aferente licitației, inserând în cuprinsul lor cerințe menite a-i favoriza pe aceștia din urmă.”

Șpagă de la Siveco

Potrivit unor surse judiciare, Krech, în calitate de manager de proiect “Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România” şi membru în comisia de licitaţie, l-a informat pe martorul denunţător, cu câteva luni înainte de publicarea oficială a anunţului de atribuire a contractului respectiv, despre proiectul MJ şi i-a oferit, pe un stick, caietul de sarcini. Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei, proiectul “Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România” a fost câştigat de Siveco România S.A., în parteneriat cu East European Business Architects S.R.L.

Fondatoarea Siveco, Irina Socol, a fost condamnată definitiv, în 3 mai 2016, la 2 ani şi şase luni de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Bucureşti, care i-a redus cu un an pedeapsa primită la judecarea în fond, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Ion Krech a pretins şi primit în trei tranşe mita pentru sprijinul acordat, banii fiindu-i daţi, conform unor surse judiciare, de către fondatoarea Siveco, Irina Socol, printr-o firmă off-shore.

De asemenea, pe parcursul derulării procedurilor, potrivit procurorilor,  inculpatul Krech a întocmit mai multe documente false: rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte, declarațiile de imparțialitate și confidențialitate pe propria răspundere (în care a declarat în mod nereal că nu are legătură cu niciunul dintre participanții la procedura de licitație, deși pretinsese și primise de la aceștia sume de bani cu titlu  de mită), un proces verbal de recepție cantitativă și calitativă întocmit formal pentru crearea aparenței efectuării plății în condiții de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost  livrate.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București,  cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina