Mai multe instanțe au obligat ANAF să soluționeze contestațiile unor firme în contextul în care Fiscul refuzase inițial să le soluționeze pe motiv că așteaptă soluționarea sesizărilor penale făcute, în paralel, în respectivele cazuri. Avocații de SCA Iordăchescu și Asociații din Cluj, care au obținut pentru clienții lor astfel de sentințe, recomandă tuturor să nu stea în așteptare și să ceară instanței să oblige Fiscul să le soluționeze contestația și să le permită să se adreseze instanței cu o acțiune în anularea actului prin care le sunt stabilite obligații de plată.
Profit.ro a anunțat recent că jumătate din sumele contestate la Fisc stau nesoluționate întrucât inspectorii au făcut, în paralel, sesizări penale care blochează analiza dosarelor. În aceste condiții, companiile nemulțumite de controale sunt nevoite să aștepte cu anii o rezolvare, timp în care ajung să riște insolvența, fie pentru că sunt forțate să achite obligații în plus la buget și nu au bani, fie pentru că au măsuri asiguratorii pe active.
Avocații de la SCA Iordăchescu și Asociații din Cluj arată că societățile au posibilitatea să nu stea degeaba, cu sabia insolvenței deasupra capului, și să ceară instanțelor să oblige Agenția Națională de Adminstrare Fiscală să le soluționeze contestațiile la diverse decizii de impunere. În mai multe dosare, acțiunile au fost admise în primă instanță.
După cum scriu cei de la Profit.ro, ANAF a suspendat procedura de soluționare a contestațiilor având ca obiect aproape 50% din totalul creanțelor fiscale contestate la nivelul anului 2015. În ultimii ani este tot mai vizibilă conduita ANAF de a sesiza organele de urmărire penală pentru cercetarea anumitor fapte care, în opinia inspectorilor fiscali, ar întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni.
Astfel, inspecția fiscală ”apreciază” săvârșirea unei fraude de către contribuabil și valorifică această ”apreciere”, stabilind în sarcina acestuia creanțe fiscale suplimentare. Concomitent cu emiterea deciziei de impunere, inspecția fiscală sesizează organele de urmărire penală, cerându-le să verifice dacă ”aprecierea” privitoare la existența fraudei este sau nu corectă.
Pentru a se apăra, contribuabilul este obligat să se adreseze Fiscului cu contestație administrativă, dar aceasta nu îi este soluționată, procedura de soluționare fiind suspendată. Mai precis, organul de soluționare susține că nu se poate pronunța înainte de a se stabili în penal dacă există cu adevărat o fraudă. Cu alte cuvinte, inspecția fiscală este 100% convinsă de existența fraudei și stabilește în sarcina contribuabilului obligația de a plăti dar, când contribuabilul se apără, organul de soluționare a contestației nu mai este convins că această fraudă există și suspendă procedura de soluționare a contestației până când își spun cuvântul organele penale.
Având în vedere că accesul la instanță, cu o acțiune având ca obiect anularea deciziei de impunere și a creanțelor fiscale suplimentare stabilite pe baza ”aprecierii” inspecției fiscale nu este posibilă până când contestația nu este soluționată, contribuabilul este pus în situația de a fi executat pentru realizarea unor creanțe fiscale, fără a avea posibilitatea de a ajunge la o instanță în fața căreia să își dovedească nevinovăția. Pentru că, oricât de surprinzător ar suna, contribuabilul este întotdeauna vinovat, până dovedește contrariul.
În aceste condiții, contribuabilul are două opțiuni: fie să accepte situația, să aștepte o soluție din partea organelor penale și, până atunci să supraviețuiască, fie să ceară instanței să oblige Fiscul să îi soluționeze contestația și să îi permită să se adreseze instanței cu o acțiune în anularea actului prin care îi sunt stabilite obligațiile de plată. Foarte mulți contribuabili, cred că din neștiință, adoptă prima variantă. Noi propunem clienților noștri cea de a doua variantă și am obținut soluții prin care s-a constatat nelegalitatea soluțiilor de suspendare a procedurii de soluționare a contestației, Fiscul a fost obligat la soluționarea contestațiilor, iar contribuabilului i s-a deschis calea către instanță, în fața căreia să discute nelegalitatea modului în care i-au fost stabilite în sarcina creanțele fiscale suplimentare.”, a precizat avocatul Alexandru Coroian (foto) de la Iordăchescu și Asociații pentru Clujust.ro
Prezentăm mai jos câteva sentințe date în aceste sens, din perioada iulie-septembrie. Primele trei sunt de la Tribunalul Sibiu, iar ultima de la Curtea de Apel Alba.
(Dosar 977/85/2016) Solutia pe scurt:
”Admite actiunea în contencios administrativ formulata de reclamanta SC B. SRL, în contradictoriu cu pârâta Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov – Serviciul Solutionare Contestatii.
Anuleaza în parte Decizia nr. 9804/21.03.2013 emisa de pârâta, în ceea ce priveste pct. 1 din dispozitivul acesteia si obliga pârâta sa solutioneze în fond contestatia formulata de reclamanta împotriva Deciziei de impunere nr. nr. F-SB285/19.08.2015 emisa de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Sibiu – Activitatea de Inspectie Fiscala, prin care a fost respinsa la rambursare suma de 224.226 lei reprezentând TVA . Fara cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.”
(Dosar 979/85/2016) Solutia pe scurt:
”Admite actiunea în contencios administrativ formulata de reclamanta SC BANTUT SRL, în contradictoriu cu pârâta Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov.
Anuleaza Decizia nr. 10145/22.03.2016 emisa de pârâta si obliga pârâta sa solutioneze în fond contestatia formulata de reclamanta împotriva Deciziei de impunere nr. F-SB335/18.09.2015 emisa de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Sibiu – Activitatea de Inspectie Fiscala, prin care a fost respinsa la rambursare suma de 123.509 lei reprezentând TVA. Fara cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea si motivele de recurs se vor depune la Tribunalul Sibiu. Pronuntata în sedinta publica din data de 12.07.2016.
(Dosar 822/85/2016) Solutia pe scurt:
Admite actiunea în contencios administrativ. Anuleaza decizia nr. 993/12.10.2015 emisa de DGRFP Brasov. Obliga pârâta sa analizeze pe fond contestatia formulata de reclamanta împotriva Deciziei de Impunere nr. F SB 600/19.12.2014
obliga pârâta la plata sumei de 70 lei -cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs, înregistrat la Tribunalul Sibiu, în termen de 15 zile de la comunicare
(Dosar 355/57/2016) Solutia pe scurt:
”Admite actiunea formulata reclamanta S.C. A S.A. în contradictoriu cu pârâta Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor si în consecinta:
Anuleaza Decizia privind solutionarea contestatiei nr. 72/08.03.2016 emisa de pârâta si în consecinta o obliga sa solutioneze pe fond contestatia administrativa formulata de reclamanta împotriva Deciziei de impunere nr. F-MC 2301/12.11.2015, emisa în baza raportului de inspectie fiscala nr. F-MC 311/12.11.2015. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, prin cerere depusa la Curtea de Apel Alba Iulia.”