fbpx

Festivitatea de absolvire de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj. Discursuri și FOTO

Festivitatea de absolvire a generației 2012-2016 de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, înființată acum 25 de ani, a avut loc în sala mare a Teatrul Național Cluj.

Studenții au intrat pe scenă pe muzica genericului de început al celebrului serial Game of Thrones. Sala a fost plină de părinți, rude și prieteni emoționați.

public festivitate drept cantemir la teatru (1)

studenti festivitate absolvire facultatea de drept cantemir cluj 2016 (5)Mai întâi, cei doi absolvenți care au avut rolul de prezentatori le-au adresat câteva cuvinte profesorilor: ”Vă mulțumim că, pe lângă toate învățăturile juridice, ne-ați îndrumat să ne găsim vocația, ne-ați ajutat să descoperim ce este curajul, etica și diplomația, pentru a fi integri și competenți în a exercita viitoarele profesii juridice și nu numai.

Datorită vouă, am reușit să înțelegem că viața de jurist nu este atât de ușoară precum pare la prima vedere. Nu este ceea ce percepem noi atunci când mergem în instanță, ci, din contră, este mult mai complexă și plină de provocări. Iar cel mai important lucru pe care l-am învățat este că noi trebuie să devenim, în primul rând, judecători ai propriei noastre vieți”, au spus cei doi studenți-prezentatori la festivitate.

Noul decan al facultății, Anca Georoceanu, a fost emoționată la primul discurs pe scena absolvirii în această calitate.

anca georoceanu la festivitate 2016 (8)”Mă bucur nespus pentru că mi s-a oferit privilegiul de a fi astăzi alături de dvs și de a adresa mulțumirile mele studenților, familiilor, colegilor mei, care i-au îndrumat în acest demers. Dincolo de emoțiile pe care le creează un astfel de eveniment, mărturisesc că și pentru mine, personal, simt astăzi un sentiment deosebit, fiind pentru prima dată în calitate de decan al facultății de drept în postura de a-i felicita pe studenți și de a le mulțumi.

Îmi aduc aminte când i-am văzut pentru prima dată pășind cu emoție în Aula facultății pentru festivitatea de deschidere a anului universitar. Apoi, în anul 2 i-am cunoscut mult mai bine, am încercat să deslușim împreună – și sper că am reușit – principiile fiscalității. În anul 3 i-am urmărit cu interes și bucurie pentru implicarea de care au dat dovadă în realizarea procesului simulat, care este deja o tradiție în facultatea noastră. În anul 4, m-a bucurat să văd că marea majoritate a studenților s-a implicat activ în elaborarea și pregătirea balului bobocilor și în multe alte activități școlare și extrașcolare. În acest moment, sunt convinsă că toți cei prezenți simt un moment de bucurie. Este punctul final al unei perioade, poate cea mai frumoasă din viață, cu urcușuri și coborâșuri, la care și noi cadrele didactice am pariticipat mai mult sau mai puțin.

Vă felicit pentru tot ce ați făcut în acești 4 ani, vă doresc succes în continuare, sper să vă revăd pe fiecare, unii poate veți alege să vă întoarceți în facultatea noastră la cele două programe de master, Științe penale și criminalistică sau Dreptul național și european al afacerilor. Pe alții, poate, îi voi revedea în instanțele de judecată sau în alte instituții în care vor alege să-și desfășoare activitatea. Nu uitați că este foarte bine să aveți propriile alegeri! Astfel că pot să spun că vă mulțumesc că ați ales Facultatea de Drept Cluj din cadrul Universitățiii ”Dimitrie Cantemir”, care în acest an, când voi vă urcați pe scena absolvirii, sărbătorește 25 de ani de la înființare. ”, a spus decanul Anca Georoceanu.

Preotul Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului și cadru didactic asociat care predă etică la facultate, a spus o rugăciune.

festivitate drept rugaciune

”Sunt foarte onorat de invitația pe care mi-ați făcut-o, dar sunt și mai onorat de faptul că de data aceasta nu vorbesc doar în calitate de simplu invitat, ci și în calitate de membru al acestei onorate familii, a Cantemireștilor, pe care voi astăzi o faceți festivă. Aveți un mandat important în această lume, anume acela de a împărți dreptatea. Să nu uitați niciodată că adevărata dreptate nu o putem întâlni aici pe Pământ, pentru că noi oamenii, indiferent cât de înțelepți am fi, nu putem să judecăm omul așa cum îl judecă Dumnezeu, în sufletul lui, în intențiile lui și în faptele lui. Cu toate acestea, va trebui ca, prin tot ce ați învățat, să faceți lumea mai bună, mai dreaptă, mai cinstită și prin faptele voastre să oglindiți dreptatea lui Dumnezeu. Să nu uitați că aveți o mare responsabilitate de a aduce în lume ceea ce i se cuvine fiecăruia, meritul, dreptatea și cinstea, iar pentru toate acestea trebuie să vă luptați și să nu uitați că aveți șansa de a face ca lumea noastră să fie mai bună”, a spus preotul Ivanov.

rodica diana apan la festivitate (4)Prodecanul Rodica Diana Apan a fost cea care le-a adresat apoi câteva cuvinte studenților: ”Cred că am reușit să vă învățăm cum să gândiți, nu ceea ce trebuie să gândiți. Cred că am reușit să vă transmitem imboldul de a studia continuu și de acum înainte. Deoarece numai astfel împlinirea profesională nu va întârzia să apară. Dragi absolvenți, vă îndreptați acum spre una din profesiile juridice la care visați încă din copilărie. Vă doresc ca visele voastre să devină realitate și să aveți succes la examenele de admitere în profesia juridică dorită. A profesa în domeniul juridic înseamnă a vă afla în slujba adevărului și a dreptății. Înseamnă a propaga constant dreptatea, zi de zi, prin motivarea fiecărei sentințe, prin fiecare pledoarie, prin redactarea fiecărui contract. Aceasta este adevărata provocare a profesiilor juridice, Poate de aceea Nicolae Iorga spunea că ”dreptatea este sănătatea lumii”. Ori, o astfel de lume sănătoasă ne dorim cu toții. Iar vouă dragi absolvenți vă revine atât grija, cât și răspunderea pentru a o clădi”

Decanul de suflet al acestei generații, profesoara de drept penal special, Ioana Vasiu, și-a adus aminte de actoria practicată de dumneai în trecut datorită scenei Teatrului Național pe care a avut loc festivitatea.

ioana vasiu la festivitate (1)”Vă doresc din suflet să vă aducă viitorul tot ce aveți acum în minte și vreau să știți că sincer vă consider una dintre cele mai frumoase generații ale facultății noastre, generația smart. În mod sincer vă mulțumesc pentru darul special pe care mi l-ați făcut. Vă mărturisesc că nu numai pe dumneavoastră vă răscolește trecutul, ci și pe mine, în momentul în care am pășit în această sală uluitoare. E un motiv special pentru care mă simt foarte emoționată, cu o urmă de lacrimă și cu un zâmbet pe față, pentru că mirosul scenei îmi aduce aminte de urmele pașilor mei pe ea și într-un anume fel de fantoma trecutelor amintiri ale spectacolelor mele. Vreau să vă spun că zeii teatrului și zeițele apei spectacolului mi-au schimbat într-un fel traiectoria discursului pe care vroiam să vi-l țin și m-au îndemnat să nu vă țin lecții și să nu vă lovesc cu îndemnuri sau cu conținuturi și mai degrabă să vă împărtășesc câteva stări de spirit și esențe.

Când ești tânăr, între 20 și 25 de ani, numai lucruri frumoase se petrec în legătură cu tine, dar în același timp toată lumea îți dă sfaturi, îți dă lecții cum să reușești. Eu cred că o virtute mult mai mare și, în orice caz, mult mai utilă decât tehnica de a reuși este tehnica de a ști ce să faci cu nereușitele, pentru că înfrângerile ne sunt și ele date și trebuie să fii pregătit și antrenat să faci față obstacolelor, vicisitudinilor, să transformi o înfrângere într-o victorie. Napoleon avea o vorbă care mi-a plăcut foarte mult: Un lider are dreptul să fie învins, dar nu are niciodată dreptul să fie surprins. Iar un câștigător al premiului Nobel spunea săptămâna trecută că dacă nu ar fi avut obstacole și probleme în timpul descoperirilor pe care le avea în curs, poate lumea nu s-ar fi bucurat acum de cuceriri și mai mari.”,  a spus Ioana Vasiu.

Conferențiarul Paul Popovici le-a înmânat diplome și, în mod simbolic, acadele studenților care au avut activități extracuriculare. ”Trebuie să aducem un cuvânt de mulțumire colegilor voștri care au făcut ceva în plus pentru ei și pentru întreaga comunitate, de la Școala juridică internațională de vară la participarea la Sesiuni de comunicări studențești și competiții studențești, unde au câștigat premii semnificative, până la organizarea unui eveniment excepțional – organizarea conferinței motivaționale a domnului Alexandru Tomescu, câțiva dintre voi ați avut o prestație excepțională pe care mă văd silit să o apreciez. Vă rog să primiți din partea mea atât un semn al acestei apreciei și, pentru că s-a terminat copilăria, și o acadea.”, a precizat Popovici.

studenti festivitate absolvire facultatea de drept cantemir cluj 2016 (56)

În final, au vorbit șefii de promoție, de la cele două forme de învățământ, frecvență redusă și învățământ cu frecvență, Simona Ștețco (căsătorită Muscă), respectiv Mircea Dragoteanu.

studenti festivitate absolvire facultatea de drept cantemir cluj 2016 (64)”Vreau să spun câteva cuvinte despre ce înseamnă frecvenșă redusă și ce a însemnat pentru noi. Frecvență redusă înseamnă câteva week-end-uri bune, timp de familie sacrificat, ore petrecute la facultate, toate din dorința de a ne perfecționa. Din acest motiv, doresc să mulțumesc tuturor cadrelor didactice pentru că ne-au înțeles, că ne-au fost alături, ne-au sprijinit în toate situațiile. Mulțumesc părinților mei și familiei mele pentru că m-au înțeles și fără de care astăzi nu aș fi fost aici. Dragi colegi, gândul meu se îndreaptă acum și către voi. Ați fost niște colegi extraordinari. Vă sfătuiesc să aveți încredere în voi, în ceea ce ați dobândit și să nu vă pierdeți încrederea niciodată.”, a spus Simona Ștețco, șefa de promoție IFR.

Șeful de promoție de la zi, Mircea Dragoteanu, este de profesie medic și a mai absolvit trei facultăți. Mai multe detalii și discursul său AICI.

Galerie foto

Comments

comentarii

Mobilizare pentru recuperarea pieselor din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents. La nivelul Guvernului a fost constituită o celulă de criză pentru coordonarea activităților de redobândire a artefactelor.... Citește mai mult
Papa Francisc susține că Biserica Catolică este deschisă pentru sărbătorirea Paştelui la aceeaşi dată în toată lumea creştină. „Un pas decisiv spre unitate”, spune pontiful roman.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns