Fără condamnare, daune morale și despăgubire pentru concurs aranjat după decizia CCR nr.405/2016

Fostul arhitect șef al județului Cluj, Sanda Oltean, nu mai are condamnare și nu mai trebuie să plătească, în solidar cu Consiliul Județean și Agenția Națională a Funcționarilor Publici, daune morale și despăgubiri pentru aranjarea unui concurs. Inculpata și părțile responsabile civilmente încălcaseră o Hotărâre de Guvern și un Ordin, astfel că, raportat la decizia Curții Constituționale nr. 405/2016, au scăpat basma curată.

Judecătoria Cluj-Napoca o condamnase pe Sanda Oltean (foto), fost arhitect șef al județului, la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare și o obligase să plătească, în solidar cu CJ Cluj și ANFP, daune morale de 10.000 euro și despăgubiri de 93.000 lei unui șef de serviciu din Consiliul Județean, care inițial pierduse concursul pentru post în defavoarea unei prietene de-a inculpatei.

Curtea de Apel Cluj, prin decizia pronunțată în 6 aprilie, a desființat sentința instanței de fond și a dispus achitarea inculpatei, ca urmare a Deciziei CCR privind abuzul în serviciu. ”În baza art. 396 alin. 5 Cod procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala, prin raportare la Decizia Curtii Constitutionale nr. 405/2016 achita inculpata Oltean Sanda, pentru infractiunea de abuz în serviciu în forma continuata.”, se arată în minuta deciziei penale a Curții de Apel Cluj.

De asemenea, partea civilă a rămas fără despăgubiri și daune morale. ”In baza art. 25 alin. 5 Cod procedura penala lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partea civila Nonn Laszlo Tibor”, scrie în minută.

Amintim că decizia CCR nr.405/2016 a stabilit că este abuz în serviciu când se încalcă legislație primară – legi sau ordonanțe ale Guvernului. În cazul de față, au fost încălcate o hotărâre de Guvern și un ordin – legislație secundară.

”În data de 08.05.2013 Consiliul Județean Cluj a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de șef serviciu – Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului, concurs organizat în baza Hotărârii Guvernului României nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici.

Astfel, din adresa nr. 5169/12.03.2013 reiese că potrivit prevederilor legale – art. 58 alin. 2 lit.a din Legea nr. 188/1999R privind Statutul Funcționarilor Publici și art. 21 alin.1 din Hotărârii Guvernului României nr. 611/2008 autoritatea locală a solicitat Agenției Nationale a Funcționarilor Publici demararea procedurii de organizare de catre Agentie a concursului de recrutare pentru ocuparea functiei publice de conducere , vacante de sef Serviciu Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul aparatului de specialitate al Consiliul Județean Cluj, sens în care la data de 19.03.2013 Guvernul României – Ministerul Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice – Agenația Natională a Funcționarului Public a emis Ordinul nr. 985/19.03.2013 privind aprobarea conditiilor de participare la concurs la propunerea Consiliul Judetean Cluj în vederea ocupării functiei publice de conducere vacante de sef serviciu – Serviciul Urbanism și amenjarea Teritoriului.

Potrivit art. 46 din Hotărârea Guvernului României nr. 611/2008 concursul de recrutare consta în 3 etape succesive, după cum urmează: a) selecția dosarelor de înscriere; b) proba scrisă; c) interviul. Conform alin. 2 al art. 46 se puteau prezenta la următoarea etapă numai candidații declarați admiși la etapa precedentă.”, se arată în motivarea sentinței Judecătoriei Cluj-Napoca.

Sanda Oltean a scăpat nevinovată, iar instituțiile nu mai au de plătit daune și despăgubiri, în ciuda faptului că aranjarea concursului nu poate fi negată și a fost dovedită într-un dosar civil de contencios, în care a fost anulat concursul și în urma căruia reclamantul a fost pus în funcție.

Astfel, prin decizia civilă nr. 9500/12.11.2014 a Curtii de Apel Cluj – Sectia de Contencuos Administrativ și Fiscal, pârâtii ANFP și CJ Cluj au fos tobligati la luarea masurilor necesare pentru reluarea procedurii de concurs de la momentul anulării operatiunilor de selectie a numitei Domșa Lucia.

Ulterior prin dispozitia nr. 107/08.04.2015 emisă de Consiliul Județean Cluj persoana vatamata Nonn Tibor a fost numit în functia publică de conducere sef serviciu la Serviciul Urbanism și Amenjarea Teritoriului din cadrul CJ Cluj. Din păcate pentru el, reclamanul nu a solicitat obligarea autorităților locale si centrale la plata daunelor cauzate ca urmare a anularii partiale a procedurii de concurs în procesul civil. Suma de 93.000 de lei, anulată de Curte, reprezenta salariul lunar în sumă de 4296 lei de care a fost privat in perioada 14.06.2013 ( dată la care ar fi trebui să fie numit in functie) și 10.04.2015 ( dată  numirii efective prin Dispozitia nr. 107/08.04.2015).

Comments

comentarii

Comisia Europeană (CE) a anunțat miercuri că a amendat Apple și Meta cu 500 de milioane de euro și, respectiv, 200 de milioane de euro, pentru încălcarea legislației digitale a UE.... Citește mai mult
Viziunea României pentru bugetul european post-2027 a fost aprobată în Parlament. „Reforma bugetului UE nu trebuie să slăbească fundamentul construcției europene”, spune deputatul Ovidiu Cîmpean, vicepeședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților.... Citește mai mult

Lasă un răspuns