fbpx

Executorii judecătorești contestă Legea prin care se suspendă executările prin poprire până la 1 septembrie

Președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, băimăreanul Marius Morari, a trimis o scrisoare către toate camerele executorilor din țară, prin care îi îștiințează că a sesizat Președintele României, Ministerul Justiției și Avocatul Poporului cu privire la Legea adoptată în 3 iunie prin care se suspendă executările silite prin poprire în materi civilă până la 1 septembrie.

”Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a luat act de prevederile art. XVIII din PL-x 281/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, adoptat de Parlamentul României la data de 03.06.2020 și a sesizat Președintele României, Ministerul Justiției, Grupuri Parlamentare, Avocatul Poporului cu privire la efectele adoptării textului de lege în discuție și a formulat critici de nelegalitate, solicitând instituțiilor în cauză însușirea acestora și ridicarea obiecțiilor de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale a României

Art. XVIII este un amendament nou introdus de către Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților în proiectul de lege în discuție, ulterior adoptării de către Senat ca primă cameră sesizată.

Articolul în discuție prevede: ”Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă până la data de 01.09.2020. Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele comerciale și civile ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei.”

Solicitările înaintate instituțiilor prezentate mai sus au ca scop retransmiterea actului normativ în Parlamentul României în vederea reexaminării și/sau sesizarea Curții Constituționale a României pentru efectuarea controlului de constituționalitate a prevederilor art. XVIII din proiectul de Lege, anterior promulgării acestuia de către Președintele României.”, se arată în scrisoarea președintelui UNEJ.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina