fbpx

EXCLUSIV. Avocatul din Cluj al fraților Tate vorbește despre ”scurgeri calculate” din dosar către presă

Avocatul Alexandru Rîșniță din Baroul Cluj, cooptat recent în echipa de avocați a fraților Andrew și Tristan Tate, face unele precizări, în exclusivitate pentru Clujust.ro, despre discuția cu privire la plecarea în Dubai, scrisoarea trimisă presupusei victime din SUA și despre plângerile celor doi împotriva a două tinere din dosar. Avocatul se arată încrezător că în doi ani maxim vom vorbi despre achitarea clienților lui.

”Având în vedere faptul că în presă s-au scurs deja piese probatorii importante din dosar, toate în defavoarea fraților TATE, aș adăuga, pentru cei dintre voi care nu realizează cine efectuează aceste scurgeri calculate, pot face anumite precizări:

Legea nu îmi permite să vă spun ce se regăsește la dosarul cauzei, așa încât îmi voi limita afirmațiile, sens în care vă pot spune numai ce NU este la dosarul cauzei: nu este descrisă nicio conduită a fraților TATE care să se muleze pe elementele de tipicitate ale vreunei norme de incriminare, nu este descris niciun act de constrângere, nu este descris scopul special al normei, nu este descrisă vreo situație de muncă forțată, la fel cum nu este descrisă vreo lipsire de libertate sau vreun beneficiu patrimonial în favoarea celor doi frați.

În schimb, dosarul este unul deosebit de voluminos, aspect care, corelat fiind cu magnitudinea celebrității „Fraților TATE”, generează această castană fierbinte, iar tentația firească a magistraților este aceea de a o pasa mai departe.

S-a discutat mult prin spațiul mediatic despre faptul că Andrew Tate „urmărea să fugă în Dubai”. Discuția este scoasă din context în mod intenționat căci oricine ar asculta ÎNTREAGA conversație ar realiza că (1) acesta are o problemă medicală (2) medicul său curant este în Dubai (3) programarea pentru acel procedeu medical era făcută în cursul anului 2022, înainte ca Andrew Tate să știe faptul că există o anchetă penală în derulare împotriva sa și (4) Andrew Tate spune clar, „dacă se va admite contestația și voi ieși din arest, te rog să îmi cumperi un bilet de avion București – Dubai pentru a onora programarea la spital”.

Desigur, „Andrew Tate are probleme medicale și se ocupa de ele în cazul în care judecătorii îi permit plecarea în străinătate” nu sună la fel de bine precum „Frații TATE plănuiau să fugă în DUBAI”.

Mai departe, s-a tot vehiculat acea „scrisoare” trimisă în SUA de către avocații americani ai fraților TATE către avocații americani ai presupusei victime, o scrisoare de CEASE and DESIST, o notificare de a stopa orice defăimare, ce nu reprezintă nimic altceva decât procedeu standard și legal utilizat în SUA, dar care, necunoscut fiind în planul judiciar autohton, este „ridicat” în mod inexplicabil, dar convenabil pentru acuzare, la rang de „manoperă dolosivă” sau „presiune asupra părților”.

Interpretarea este profund criticabilă, regula fiind aceea ca utilizarea de pârghii legale nu poate fi privită niciodată drept o presiunea asupra părților în sensul art. 223. Mai mult decât atât, cronologia este din nou de partea noastră, căci frații TATE au depus plângeri împotriva acelor două fete pentru inducerea în eroare a organelor judiciare în aprilie 2022, deci cu 8 luni înainte de a cunoaște faptul că există o anchetă penală în derulare împotriva lor.

Să nu uităm faptul că domnul Andrew Tate avea, înainte de arestare, venituri uriașe din activități strâns legate de imaginea sa. Singura șansă de a-și spăla imaginea constă în participarea activă la proces și în depunerea eforturilor firești pentru a-și demonstra nevinovăția și de a fi achitat. (Expresia este îngrijorător de greșită din punct de vedere juridic, dar, din păcate, este, în unele cazuri conformă cu adevărul).

Dosarul prezintă aceste elemente insolite din cauză faptului că îi vizează pe „Frații TATE”, cred cu tărie că în situația în care aveam de-a face cu frații Popescu, Mureșan sau chiar frații Jderi, nu aveam nici măsuri preventive sau asigurătorii dispuse în cauză și nici tam-tam mediatic pe subiect.

Atmosfera în mijlocul căreia ne mișcăm cu toții este mai mult decât apăsătoare, poate chiar sufocantă, marele merit al magistraților fiind acela de a se sustrage evidentei influențe ambiante și de a pronunța o decizie conformă cu așteptările ei viitoare, istorice, chiar dacă ar fi să dezamăgească optica pasională și oarecum nedreaptă a prezentului.

Câtă vreme este departe de mine gândul de a-mi aroga aptitudini clairvoyante, am rugămintea să revenim la ceea ce spun eu aici peste un an de zile, maxim doi, data la care vom avea soluția de achitare.”a transmis avocatul Alexandru Rîșniță, în urma consultării cu echipa de avocați din care mai fac parte Eugen Vidineac și Ioan Gliga, ambii din Brașov.

Comments

comentarii

Echipa de volei fete a Școlii Gimnaziale „Ion Luca Caragiale” Sibiu a obținut locul 1 la Cluj-Napoca în etapa zonală și locul 5 la nivel național.... Citește mai mult
Condiții meteo de iarnă pe Transalpina. Temperaturile au scăzut la – 5 grade Celsius, iar din cauza lapoviței și ninsorii, acțiunile de deszăpezire au fost stopate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns