fbpx

Evoluția legislației și a puterii în perioada Imperiului Roman

Odată cu trecerea timpului atât legislaţia cât şi pedepsele aplicate pentru încălcarea legii au evoluat într-o direcţie a toleranţei şi au fost direct proporţionale cu nivelul de civilizaţie. Diversitatea, complexitatea şi specificitatea legilor din prezent pot fi considerate drept rezultatul unui domeniu ce se află în continuă dezvoltare, căutându-se în mod constant îmbunătăţiri pentru acesta.

În perioada Imperiului Roman, pedepsele aplicate pentru încălcarea legii erau atât de extreme încât nici nu pot fi comparate cu cele din ziua de astăzi. Însă, nici societatea din acele vremuri nu se compară cu cea din prezent iar o privire în trecut poate oferi detalii interesante în legătură cu evoluţia legislației și împărțirea puterii în stat.

În ciuda faptului că mulţi asociază împăraţii Romani cu pasiunile lor pentru diferite jocuri, aceştia şi-au asigurat locul în istoria omenirii în primul rând datorită domniilor autoritare şi actelor de cruzime faţă de inamici şi nelegiuitori.

Lunga domnie a lui Augustus

Primul împărat roman a fost Augustus şi a domnit în perioada anilor 27 î.Hr. – 14 d.Hr. Acesta a fost un lider militar ce a contribuit la fondarea Principatului Roman şi este considerat drept unul dintre cei mai eficienţi şi controversaţi lideri din istorie. În ciuda faptului că avea sprijinul guvernamental din partea senatului, a magistraţilor executivi şi a adunărilor legislative, acesta îşi conducea imperiul din poziţia de dictator militar.

Statuia împăratului Augustus, aflată în prezent în cadrul expoziției muzeului Chiaramonti (Vatican).

Acesta deţinea controlul suprem asupra armatei, asupra senatului şi a magistraţilor iar la nivel de populaţie avea responsabilitatea menţinerii recensământului, monitorizarea moralităţii publice şi controlul unor aspecte financiare. Toate aceste puteri i-au fost date prin lege şi au contribuit la evoluţia sa ca unic conducător. Faptul că perioada sa de domnie a fost una lipsită de mari conflicte i-a permis să realizeze reforma sistemului de taxe şi să pună bazele Gărzii Pretoriene şi a unor instituţii precum poliţia şi pompierii.

Caligula – salvator și tiran

Un alt împărat roman al cărui domnie este des amintită de către istorici a fost cea a lui Caligula. Principalul motiv pentru care acesta s-a făcut remarcat a fost datorită acţiunilor sale din primele şase luni în comparaţie cu restul perioadei sale pe tron. Acesta și-a început domnia în anul 37 d.Hr. şi a fost adorat de către populaţie datorită generozităţii sale. Iniţial a oferit sprijin armatei şi Gărzii Pretoriene, i-a ajutat pe cei afectați de către sistemul de taxe şi a interzis organizarea spectacolelor sângeroase precum luptele gladiatorilor.

Însă după o perioadă scurtă acesta fie s-a îmbolnăvit fie a fost otrăvit iar după recuperare a devenit un adevărat tiran. Unii istorici sunt de părere că în urma acestui eveniment, Caligula şi-a pierdut încrederea în semenii săi şi a devenit extrem de prudent faţă de oricine ar putea fi o ameninţare pentru tronul său. Ulterior a exilat şi a executat nenumărate persoane, atât din dorinţa de a-şi păstra poziţia de conducător cât şi pentru a confisca averile poporului. Restul domniei sale a fost marcată prin eforturile de a creşte puterea poziţiei sale în cadrul principatului şi prin iniţierea construirii apeductelor Aqua Claudia şi Anio Novus în Roma.

Pedepsele celor ce nu se supuneau legii în acea perioadă erau extreme, însă chiar şi în această situaţie poate fi observată evoluţia şi îmbunătăţirea constantă a legislaţiei. Indiferent că a fost din dorinţa de a împărţi puterea în cadrul imperiului sau din contră, pentru a deţine controlul suprem, importanța legilor a fost evidentă.

În prezent, emiterea noilor regulamente precum GDPR (Regulamentul General de Protecţie a Datelor) aminteşte tuturor, indiferent de cunoştinţele juridice posedate, faptul că legislaţia îşi va continua evoluţia pe un drum care a început încă din perioada antică.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina