fbpx

Europenizarea dreptului administrativ și codificarea procedurii administrative

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Centrul de Studii privind Buna Guvernare, Facultatea de Drept – Școala Doctorală de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai și ELSA Cluj-Napoca organizează conferința cu tema „Europenizarea dreptului administrativ și codificarea procedurii administrative”.

Evenimentul va avea loc în zilele de 13 și 14 mai, la Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul de Studiu pentru Buna Guvernare (Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării), str. Minerilor nr. 85, și Școala Doctorală Drept, Facultatea de Drept, str. Avram Iancu nr. 11, Cluj-Napoca.

Comitetul de organizare: Dacian C. Dragoș, Cosmin Costaș, Mihai Șandru, Bogdana Neamțu, Raluca Suciu, Cosmina Codrescu, Andrei Prună.

Dreptul administrativ a fost considerat o ramură a dreptului în principiu nepotrivită pentru armonizarea la nivelul UE din cauza caracterului său național intrinsec. Cu toate acestea, datorită faptului că normele UE se bazează pe un sistem descentralizat de aplicare, în care legislația UE este aplicată de instanțele naționale în conformitate cu legislația lor procedurală națională, domeniul dreptului administrativ nu a rămas imun la europenizare pentru mult timp. Pentru a asigura un standard de minimă protecție în aplicarea normelor UE, CJUE a intervenit indirect în legislațiile procedurale naționale prin intermediul principiilor efectivității și echivalenței.

Pe baza expertizei tot mai mare a instanțelor naționale în aplicarea legislației UE, membrii mai vechi și mai noi ai UE s-au confruntat treptat cu o influență notabilă a dreptului european și a principiilor acestuia în dreptul lor național. Astfel, legea administrativă națională devine europenizată, iar această dezvoltare nu este resimțită exclusiv în cazurile de punere în aplicare a legislației UE în statele membre, ci este percepută chiar și în cazurile care implică chestiuni pur interne.

Un pas important înainte pentru uniformizarea regulilor de procedură administrativă a fost realizat prin elaborarea Codului de procedură administrativă RENEUAL (2014) și de adoptarea Rezoluției Parlamentului European, 15 ianuarie 2013, cu recomandări către Comisie privind un act normativ de procedură administrativă a Uniunii Europene, care are dat și un nou impuls discuției privind europenizarea dreptului administrativ (sau public) în statele membre ale UE.

Conferința își propune să reunească mediul academic juridic, studenții interesați și practicienii în vederea discutării efectelor europenizării asupra dreptului administrativ dintr-o perspectivă comparativă, și să evalueze impactul adoptării unor norme codificate de procedură administrativă la nivelul UE.

Tematica:
– Influența legislativă sau jurisprudențială a dreptului UE asupra dreptului național, în aplicarea legislației UE de către instanțele de judecată și administrația publică;
– Adoptarea voluntară a principiilor de drept al UE în ordinea juridică națională în chestiuni pur interne; efectul de spillover, cross-fertilization, convergența orizontală în dreptul administrativ;
– Codificarea procedurii administrative – o sursă de stabilitate și claritate în dreptul administrativ, atât la nivelul UE cât și național.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns