fbpx
Acasă » AVOCATURA » Eugen Iordăchescu despre ”avocatul singuratic” și supra-divizarea departamentelor din societatea de avocatură

Eugen Iordăchescu despre ”avocatul singuratic” și supra-divizarea departamentelor din societatea de avocatură

Avocatul Eugen Iordăchescu, coordonator al SCA Iordăchescu & Asociații, a vorbit într-un interviu pentru legalmarketing.ro despre ”avocatul singuratic” în ziua de azi și supra-divizarea departamentelor din societatea de avocatură pe care o conduce.

Eugen Iordăchescu a fost întrebat dacă acum mai este posibilă haiducia avocățească, adică să faci avocatură de unul singur?

”Fără discuţie nu. „Haiducia” sau „avocatul singuratic” poate părea o idee seducătoare (mai ales când te ceartă şeful sau după 2-3 zile de 14-15 ore de lucru / zi, dacă se poate în preajma sau de Sărbători…). La rece (sau după ce treci prin haiducie) vei vedea că nu e un concept care îţi permite să practici avocatură la un nivel înalt sau care să îţi permită să te implici aşa cât ar trebui. Eventual ar putea fi o soluţie pentru cineva care practică avocatura ca un hobby, caută să aibă un statut etc. Dar pentru un avocat real, avantajele „lupului singuratic” (care există, fără doar şi poate) sunt rapid demontate de incapacitatea de a te organiza sau reacţiona în timp real.”, a răspunsul avocatul penalist.

Acesta a arătat că, în societatea de avocatură Iordăchescu & Asociații, ce numără peste 30 de avocați, departamentele clasice s-au supra-divizat: ”În societate am încercat să preiau modelul societăţilor americane de avocaţi, profitând de vizite efectuate în SUA în perioada când eram în magistratură şi activam în cadrul Ministerului Finanţelor. O structură piramidală, cu competenţe, atribuţii şi autoritate partajată. O construcţie în care se mizează pe specializare şi supra-specializare şi pe munca în echipă. Spre exemplu, departamentele clasice iniţiale din cadrul societăţii penal – civil – fiscal / financiar s-au supradividizat. La penal, avem oameni care „preferă” evaziunile fiscale, alţii „DNA”-ul, alţii tot ce înseamnă cooperare judiciară (extrădări, mandate, recunoaşteri de hotărâri etc.). Nu pot să vă spun cum s-a supra-divizat civilul şi fiscalul, inutil să spun nu că avem departamentul de administrativ sau contencios, există urbanism şi „bucăţele” de urbanism. Şi mie mi-e greu să urmăresc dincolo de departamentul de penal… Dar acesta e avantajul piramidei instituţionale, ştiu persoana care ştie divizarea şi care îmi spune că la avocatul X din biroul Y trebuie să ajungă clientul Z.”

Iordăchescu a dat de înțeles că există o preocupare tot mai mare pentru dreptul internetului: ”Pe toate departamentele avem deja persoane care încearcă să anticipeze… Deocamdată ce pot să spun este că am început să lucrăm mai mult pe consultanţă pe aspecte de dreptul internetului. O zic în mod mai general să „nu dau din casă”, căci poate s-ar supăra unii colegi care încearcă din greu să se documenteze pe unele aspecte de nişă”

Întrebat despre impedimentele pe care le întâmpină avocații în prezent, coordonatorul SCA Iordăchescu & Asociații a spus: Poate o lipsă de coeziune, fiind necesar mai multă reprezentativitate la nivel de profesie. Observ cât de vocali sunt procurorii, judecătorii, executorii judecătoreşti în problemele care privesc profesia. Noi, avocaţii, mereu pe drumuri, pe fugă, ne concentrăm din păcate pe „ce facem mâine” şi pierdem ocazia să ne implicăm în unele proiecte importante pentru profesie. Eu încerc – cât pot – să mă (mai) implic, fac referire aici la implicarea mea de mai mulţi ani în conducerea Casei de Asigurări a Avocaţilor, Filiala Cluj. E insuficient şi îmi reproşez că nu fac mai multe pentru profesie.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina