Procurorul Mirel Toader, avocatul Radu Chiriță, notarul Tony Gorun și judecătorul Claudiu Gligan

Este într-adevăr ca în Suits? Au răspuns un notar, un avocat, un procuror și un judecător

Notarul Tony Gorun, avocatul Radu Chiriță, procurorul Mirel Toader și judecătorul Claudiu Gligan au răspuns întrebărilor studenților de la Facultatea de Drept UBB Cluj în cadrul unuia dintre cele mai reușite evenimente organizate de ELSA Cluj-Napoca. Sub egida “Perspective juridice”, conferința de ieri s-a intitulat “Law school – Is it really like Suits?”, în traducere Este într-adevăr ca în Suits?

Aproape 200 de studenți au umplut amfiteatrul Traian Pop de la Facultatea de Drept a UBB Cluj pentru a-i asculta și a-i întreba pe speakerii conferinței organizate de asociația ELSA Cluj-Napoca. În continuare redăm câteva pasaje extrem de interesante din cele spuse de invitați.

studenti la conferinta elsa cluj-napoca (6)

Tânărul procuror Mirel Toader de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca spune că nu e nicio asemănare între munca lui și serialul american: ”Văzând titlul acestei conferințe, mă gândeam oare care ar fi legătura înre activitatea mea de procuror și acel serial Suits, care cred că-l știți cu toții. Am ajuns la concluzia că aproape nicio legătură! În mod cert nu am costume de câteva mii de dolari precum avocații din Suits și poate nici replicile atât de bune ca în acel serial”

Notarul public Tony Gorun a fost întrebat de ce se intră așa greu în notariat: ”Eu am convingerea că cine se prezintă la examenul de intrare în notariat și este foarte foarte bine pregătit, îl va lua. Sunt exemple concrete ale unor colegi care nu au părinți notari, nu au avut nicio legătură cu partea asta de justiție. Au fost foarte bine pregătiți și au intrat.”

Activitatea solicită foarte mult atenția, în sensul că actele pe care le intrumentezi sunt niște bombe cu efect întârziat. În cazul în care greșești, nu mai vorbesc de intenție, și arhivezi actul, posibil să te trezești peste doi sau cinci ani că solicitanții respectivului act au între ei o problemă și te implică și pe tine ca notar, exploatând o greșeală de-a ta pentru a desființa respectivul act, cu toate consecințele ce decurg de acolo: civile, penale, de răspundere materială, de malpraxis” – notar Tony Gorun.

”Dacă e ceva film cu avocați din Statele Unite, cu siguranță că nimic din ce vedeți acolo nu e adevărat. Probabil cu excepția unui singur lucru: Dacă vă uitați cu atenție la filmele americane cu avocați, ori de câte ori povestesc pe la birou, e noapte afară. Aia e adevărat! , a spus Radu Chiriță, avocat cu vechime, specializat pe penal, cu privire la Suits. Societatea pe care o conduce numără 15 avocați, între care unii fac consultanță. ”Ce fac aceia la consultanță nu prea știu foarte exact. Încerc să nu mă încarc cu chestii inutile”, spune avocatul, care este și cadru didactic.

Viața de avocat e diferită și în funcție de ceea ce faci. Viața de avocat de penal e una, viața de avocat care face litigii civile sau comerciale e alta. Experiența mea este viața de avocat de penal, care, ca să-l citez pe un fost asociat de-al meu care a avut inspirația să se lase și și-a deschis o cârciumă, e viața celui din canal, în linii mari.  Viața avocatului de penal sau definiția este cea a unui viciu, mai degrabă decât a unei profesii. Pentru că îți face rău din toate punctele de vedere, dar nu te poți lăsa. Ca și fumatul. Știi că-ți face rău, dar totuși o faci în continuare”. – av. Radu Chiriță

În articolele viitoare veți putea citi pe larg ce le-au spus invitații studenților. De ce nu i se potrivește profesia de avocat lui Mirel Toader, de ce l-a atras cea de procuror și cât de mult muncește. Tony Gorun a arătat schimbările în notariat de la comunism în zilele noastre, de ce devine o profesie tot mai dorită, de ce sunt tarife diferite pentru același act și care sunt cerințele pentru angajații săi. Despre activitatea de judecător veți afla de la Claudiu Gligan de ce este și interesantă și plictisitoare și ce se gândea acesta înainte de primul caz. Cel mai mult a vorbit avocatul Radu Chiriță, care i-a făcut pe studenți să râdă de mai multe ori: ”Cea mai grea speță? Asta e din ciclul care e cea mai frumoasă femeie”,  ”Am făcut team building la Tribunalul Sălaj” sau ”N-aș putea să lucrez cu polițiști”. Dacă v-am stârnit interesul, rămâneți pe Clujust.ro pentru a citi lucruri interesante din activitatea celor patru profesioniști ai dreptului.

Comments

comentarii

În cea de-a doua zi de Electric Castle 2024, domeniul Banffy a vibrat în ritmuri afrobeat cu Rema.... Citește mai mult
Cel mai mare youtuber din lume, Mr.Beast, a filmat la Salina Turda.... Citește mai mult

Lasă un răspuns