fbpx

Draftul privind regulile în instanțe după 15 mai nemulțumește avocații. CSM adoptă azi hotărârea

Proiectul unei hotărâri CSM privind regulile în instanțe după data de 15 mai a stârnit nemulțumiri din partea avocaților pe grupurile de Facebook. UNBR nu a transmis niciun punct de vedere. Surse din CSM spun că forma finală este puțin diferită și va fi adoptată astăzi.

Proiectul prevede completarea unor declarații la intarea în sediile instanțelor:

”Se recomandă ca accesul justițiabililor și al publicului în sediul instanței să fie permis numai după completarea unei declarații pe propria răspundere în care aceștia să menționeze dacă prezintă simtome specifice COVID-19, scopul deplasării la sediul instanței (număr dosar, compartiment etc.) și că înțeleg să părăsească imediat după atingerea scopului deplasării”

Echipamentul de protecție va fi obligatoriu:

”Pe întreaga perioadă în care se află în incinta instanței, personalul acesteia, justițiabilii, alți participanți la procesele civile și penale, precum și publicul sunt obligați să poarte echipamente de protecție individuale stabilite prin decizia conducătorului instanței.”

Completul de judecată și președintele instanței pot dispune înlăturarea din sala de judecată și, respectiv, din incinta instanței, a persoanelor care nu respectă obligația privind echipamentul de protecție.

Două dintre prevederi au stârnit rumoare în rândul avocaților: studierea dosarului înainte de ședință doar în mod excepțional și lăsarea dosarelor la a doua strigare tot doar în mod excepțional:

”Grefierul va fi prezent în sala de ședință cu 15 minute înainte de începerea ședinței de judecată. Punerea la dispoziție a dosarelor spre consultare procurorului, părților, reprezentanților sau avocaților acestora înainte de începerea ședinței se realizează doar în mod excepțional și doar în intervalele orare alocate cauzelor respective, după o prealabilă verificare a identității și calității”

”Lăsarea dosarelor la a doua strigare se încuviințează de președintele completului de judecată numai în situații excepționale, în intervalul orar prestabilit pentru cauza respectivă”

Comentarii avocați:

”Echipament corespunzator, ramas la latitudinea instanței….pai poate o instanță vrea doar mască si mănuși si alta mă vrea in botosi si costum de cosmonaut
Prezenta in sala cu doar 15 minute…cu studiul dosarului la latitudinea grefierului (…)
Apoi , cererea de strigare a cauzei la o altă oră…o adevărată aventură!
Zice ca doar in cazuri excepționale! Ce se intelege prin caz excepțional? La noi regula este ca ai in medie cam doua, trei dosare pe zi si posibil si la instanțe diferite!”

”Au prins si vreo doua chestii bune dar restul…este clar ca nu au tinut cont deloc de activitatea avocatilor! Sa nu fi fost nimeni din CSM avocat? Nu or avea nicio ruda avocat? Hai sa vad eu cum verifica jandarmul declaratiile tuturor celor care vor intra in instanta cu dosare de ora 8.00 de exemplu, in 10 minute? Nu ni se da dosarul la studiu in sala? Sa stea judele sa citeasca in timpul sedintei atunci, sa luam la cunostinta! Nu se accepta lasarea la a doua strigare decat in cazuri exceptionale? Sa defineasca exceptionale, nu sa lase la latitudinea fiecarui presedinte! Etc… Mda, cine-mparte, parte-si face! Noi ne-am pierdut pe drum…”

Surse din CSM ne-au spus că nu a fost timp de consultații, dar nici UNBR nu a transmis propuneri. Membrii Consiliului sunt dispuși să modifice hotărârea în scurt timp dacă există sugestii constructive.

Draftul hotărârii secției pentru judecători a CSM:

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina