Două avocate de la societatea Budușan & Asociații colaborează cu o asociație care ajută femeile agresate de soți și le apără pro bono în procesele pentru ordine de protecție, ordonanțe președințiale sau divorțuri.
Diana Micu Olosutean și Flavia Barbur sunt două tinere avocate care își dedică o parte din timpul lor (prețios, căci vorbim de avocați dintr-o casă mare de avocatură) pentru a oferi consultanță și reprezentare juridică gratuită femeilor care apelează la Asociația Atena Delphi din Cluj-Napoca.
”Sunt situații extreme care ajung la asociație. Femeile abuzate, în general, stau foarte mulți ani și îndură. În momentul în care au luat decizia să ceară ajutorul cuiva, înseamnă că chiar au ajuns la orice limită și sunt într-un punct critic, având mare nevoie de ajutor. Noi așa simțim: Dacă putem să ajutăm pe cineva care nu-și permite avocat, dar e într-o situație disperată, o facem”, spune Diana Micu Olosutean.
”Eu am lucrat înainte să se înființeze Atena Delphi și cu altă asociație și mi-a plăcut foarte mult faptul că am văzut o evoluție în 5-6 ani, victime pe care le-am ajutat și care după aceea au reușit să-și refacă viața în mod suprinzător. Unele mi-au rămas cliente și uneori mă caută pentru o problemă diversă. Și-au refăcut viața de familie, s-au recăsătorit, au copii și sunt bine. Asta mi-a plăcut foarte mult și asta m-a încurajat să fac în continuare. Într-adevăr, în mod normal, din orice ar trebui să iasă un câștig, dar uneori satisfacția că reușești să ajuți pe cineva care este într-o problemă atât de gravă contează mai mult decât câștigul material.”, își motivează activitatea de voluntariat Flavia Barbur.
În această activitate există și riscuri. ”Pe holul instanțelor de judecată, a fost nevoie de mai multe ori să intervină jandarmii ca să ne ajute când ieșim din sală să nu ne agreseze și pe noi. Ei sunt porniți pe toți, pe victime, pe martori, pe familia victimei, pe avocați, pe toată lumea.”, a mărturisit avocata Barbur.
Ordinele de protecție, rapide și eficiente
Cele două avocate spun că au cam zece cazuri cu femei agresate de soți pe an. ”În majoritatea cazurilor, se merge cu ordine de protecție sau ordonanțe președințiale, care se termină rapid. În multe situații, după ce soțul observă că ele într-adevăr ea a avut curaj să ia atitudine, să pună piciorul în prag și s-a emis ordin de protecție, când se ajunge la divorț, e de acord cu pretențiile soției și se face tranzacție sau se desface căsătoria prin acord. Problema e până când el conștientizează că victima nu mai depinde de el. ”, spune Diana Micu Olosutean.
Dar primul pas și cel mai important este obținerea ordinului de protecție. ”Noi depunem mai întâi cereri pentru ordin de protecție pentru că se judecă cel mai repede. Toate celelalte cereri, de ordonanță președințială, divorț, durează mai mult. Pe noi ne interesează ca mama și copilul să fie protejați. ”, explică Flavia Barbur.
Colega ei susține că ordinele de protecție sunt efeciente: ”Funcționează și sunt foarte rapide. Dar în momentul în care mergi cu un ordin de protecție chiar trebuie să ai un probatoriu bine administrat, pentru că trebuie să dovedești că integritatea fizică și psihică a persoanei este pusă în pericol. Atunci, poți să dovedești cu orice mijloace de probă: certificate medico-legale, martori, poze, înscrisuri, înregistrări.”.
Ordinele se emită pe 6 luni și se pot reînnoi. ”Când se încalcă ordinele de protecție, se întocmește dosar penal. ”, adaugă Flavia.
Adăpost secret
Asociația Atena Delphi are și un adăpost, a cărui adresă este secretă tocmai pentru a nu o afla agresorii. ”Se anchetează cazul și în funcție de cât este de grav, dacă victima nu are unde să meargă, este primită în adăpot”, a precizat avocata.
De exemplu, o mamă și copilul ei au stat în adăpost pentru a scăpa de bărbatul consumator și traficant de droguri. Certurile din familie au avut efecte negative asupra copilului. ”Am avut un caz în care el era consumator de droguri, este și urmărit penal pentru trafic. Toate scandalurile se petreceau în fața copilului de 5 ani. Pe copil nu l-a abuzat, dar, din păcate, copilul fiind în centrul tuturor scandalurilor, a început să preia din comportamentul tatălui, fiind violent la vârsta de 5 ani. Chiar dacă nu îl agresează fizic, psihic întotdeauna au impact asupra copiilor. ”, arată Diana Micu Olosuten.
Plângeri retrase
Dincolo de ordinele de protecție, rareori se ajunge ca soții să răspundă penal. ”Am avut acum o lună un caz în care ea a avut vreo patru plângeri penale împotriva soțului, dar până la urmă a renunțat la toate. Ele sunt foarte sensibile și agresorul are o influență foarte mare asupra lor. Am avut situații în care veneau la asociație și spuneau: gata, divorțăm, azi depunem actele și mâine spunea că i-am mai acordat încă o șansă. Chiar dacă asociația, pe lângă avocați, le pune la dispoziție și psiholog, ele, timp de 10-20 de ani, fiind obișnuite cu un stil de viață, este foarte greu dintr-o dată să aibă curajul și, până la urmă, sunt manipulate de agresor. Ce e mai grav este că de cele mai multe ori agresorul are o imagine bună în societate. E foarte greu să găsim martori. El în societate e cel mai bun vecin, cel mai bun tată, cel mai bun soț și totul se petrece în interiorul casei lor”. De asemenea, anchetele penale merg greu. ”Sunt situații când abia după o lună după cei ai înregistrat plângerea penală sunt chemați să-i audieze.”, precizează Diana.
”Se fac plângeri, dar de cele mai multe ori, dacă ajung să încheie o tranzacție, atunci de regulă se și renunță la plângeri”, completează Flavia. Aceasta spune că polițiștii ar trebui să se implice mai mult: ”Ei zic: lasă că vă duceți și vă rezolvați problemele” sau ”mergeți și discutați” sau ”acuma este beat, dar o să-i treacă și nu o să mai aveți treabă cu el”. Nu sunt chiar așa de implicați cum zicem noi că ar trebui să fie, din pespectiva victimelor”
Caz grav: Bărbat agresiv atât cu soția cât și cu fiicele minore
”Una dintre cele mai grave forme de abuz întâlnită a fost asupra a două minore, exercitată de tatăl acestora. Abuzul a constat pe de o parte in violență fizică si verbală, iar pe de alta parte a fost si un abuz emoțional. Mai exact, tatal isi lovea aproape zilnic fetele cu pumnii si cu picioarele inclusiv in zona capului necesitand zile de ingrijiri medicale. Le aducea insulte, amenintari si aplica diverse corectii atunci cand considera el ca au gresit. De exemplu, intr-una din zile, pentru ca fetele nu au terminat de mancat in intervalul de timp spus de tatal lor, drept pedeapsa le-a pus manutele pe plita incinsa de la aragaz cauzandu-le arsuri grave.
Pe langa aceste forme de abuz exercitate direct asupra minorelor, acestea erau supuse si la un abuz emotional fiind prezente de fiecare data cand tatal o batea, insulta si ameninta pe mama lor. Aceste fete au fost grav afectate in urma comportamentului tatalui lor necesitand sedinte de consiliere psihologica. Impotriva tatalui a fost formulate atat plangere penala cat si ordin de protectie. Iar surpriza placuta a fost aceea ca imediat cum am inregistrat cererea de emitere a unui ordin de protectie, s-a si stabilit termen de judecata iar in 48 de ore hotararea judecatoreasca a fost deja redactata si comunicata organelor de politie. Prin ordinul de protectie, tatal a fost obligat sa pastreze o distanta minima de 200 m fata de minore si mama, fata de unitatea de invatamant a fetelor si locuinta lor. Totodata, tatalui i s-a interzis sa ia orice contact telephonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu fetele si mama lor. Mai mult, tocmai pentru ca s-a apreciat de catre instanta de judecata faptul ca minorele au fost supuse la abuzuri grave, tatal a fost obligat prin hotararea judecatoreasca si la sedinte de consiliere psihologica.”, a povestit Diana Micu Olosutean, care spune că, deși ca avocată trebuie să fie tare, acest caz a marcat-o.
”În dosarul acesta, hotărârea s-a dat în cameră de consiliu, a doua zi. Nici măcar nu am fost citați, pentru că s-a considerat că este atât de gravă situația încât nu e nevoie să se mai dea încă un termen de judecată pentru a se administra alte probe. Soțul a atacat ordinul de protecție, a cerut revocarea șui, dar s-a respins cererea. Ordinul a fost prelungit după 6 luni”, a precizat Flavia Barbur.
Potrivit avocatei, bărbatul a și încălcat ordinul de protecție și este cercetat penal: ”A fost chiar o întâmplare. Cu toate că nu avea voie să se deplaseze în Dej, agresorul s-a dus acolo la Judecătorie și s-a întâlnit cu procurorul sau cu judecătorul și așa s-au autosesizat.”