fbpx
Volumele dosarului penal de șantaj ”Gazeta”

Dosarul Gazeta a făcut valuri la Cluj și se sparge la Brăila. Opt ani de proces și numărăm în continuare

Dosarul în care nouă foști și actuali conducători ai ziarelor din trustul Gazeta de Cluj sunt acuzați de șantaj și asociere la un grup infracțional se judecă de opt ani. Din martie 2007, când a fost strămutat la Brăila, au fost 62 de termene de judecată. Multe amânări au fost din cauza lipsei unor apărători la începutul procesului, a martorilor, părților vătămate sau lipsă de procedură de citare cu unele părți.

Ioan Oțel, Liviu Man și Aurel Mureșan în boxa acuzaților. (Sursa foto adevarul.ro)
Șefii din trustul Gazeta – Ioan Oțel, Liviu Man și Aurel Mureșan – în boxa acuzaților la Brăila. (Sursa foto adevarul.ro)

Dosarul penal intitulat de presă ”Gazeta” a fost trimis în judecată în 19 ianuarie 2007 la Tribunalul Cluj, iar următorul termen de judecată este în 20 ianuarie 2015 la Tribunalul Brăila. Sunt 9 inculpați, 6 firme părți responsabile civilmente și 65 de persoane vătămate, părți vătămate și părți civile. După ce se va da sentința pe fond, inculpații și părțile o vor putea ataca cu apel.

La ultimul termen de judecată, din 16 decembrie, instanța amânat cauza deoarece lipsea dosarul, care era la Curtea de Apel Galați cu o cerere de ridicare de sechestru asigurator. Curtea a decis: ”Respinge ca inadmisibilă contestaţia formulată de partea responsabilă civilmente SC Token Media SRL prin lichidator judiciar Phoenix Omega IPURL Cluj Napoca împotriva încheierii de şedinţă din 24.02.2014 pronunţată de Tribunalul Brăila în dosarul nr. 964/113/2007. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă partea responsabilă civilmente SC Token Media SRL prin lichidator judiciar Phoenix Omega IPURL Cluj Napoca la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, ocazionate de soluţionarea prezentei contestaţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 16.12.2014”

În 24 februarie 2014, soluția Tribunalului Brăila a fost: ”Respinge cererea formulată de partea responsabilă civilmente S.C. EXPLOZIV MEDIA SRL Cluj Napoca prin lichidator judiciar Societatea Redresare Lichidare SPRL, prin care solicită suspendarea tuturor acţiunilor judiciare, extrajudiciare sau măsuri de executare silită împotriva debitoarei falite S.C. EXPLOZIV MEDIA SRL Cluj Napoca sau a bunurilor sale şi să se dispună înlăturarea sechestrului asigurator asupra bunurilor debitoarei falite, măsură luată prin Ordonanţa de aplicare a sechestrului asigurator din data de 08.11.2006 dată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT în dosarul nr. 403 D/P/2006. Respinge cererea formulată de partea responsabilă civilmente S.C. Token Media SRL prin lichidator judiciar Phoenix Omega IPURL Cluj Napoca de ridicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de societatea S.C. Token Media SRL, măsură luată prin Ordonanţa de aplicare a sechestrului asigurator din data de 08.11.2006 dată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT în dosarul nr. 403 D/P/2006.”.

În ciuda faptului că cea mai scurtă rută cu mașina Cluj-Napoca – Brăila are 528 de kilometri, mare parte dintre persoanele și părțile vătămate din dosar au fost audiate de instanța brăileană în ultimii doi ani. ”Drumul este îngrozitor și așteptarea la sala de judecată. Am intrat la 10 dimineață și am ieșit la 9 seara. Au fost mai mulți audiați în acea zi. Numai pe declarația unui domn din Târgu Mureș îi poți condamna, la ce i-au făcut la omul acela”, a spus deputatul Steluța Cătăniciu. Aceasta și soțul ei s-au constitui părți civile și cer daune morale de câte 200.000 lei fiecare. O altă parte vătămată care cere daune mari este liberalul Mircea Chertes, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu când acesta era premier.  ”Am fost la Brăila acum un an și jumătate și mi-am menținut punctul de vedere de la început. Am și plângere civilă în care cer 300.000 de lei. Liviu Man a fost la mine acasă, a vorbi și cu soția. S-a dar pe lângă noi ca să afle informații despre familie, spunând că va scrie un articol frumos.  Apoi a scris mizerii. Eu am avut intervenție pe inimă, am trei bypass-uri, iar el scria că băiatul meu e dealer de droguri în timp ce avea bacalaureatul. Sunt chestii dureroase când îți atacă copilul. Aurel Mureșan și Avarvarei ne contacta pe toți asociații, ne cereau sponsorizări.  N-am vrut să le dăm si au fost repercursiuni asupra familiei.”, a povestit Chertes pentru CLUJUST.ro. Alții care au fost audiați la Brăila sunt oamenii de afaceri Ștefan Vuza, Sorin Dan, Eugen Vereș, senatorul Marius Nicoară, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și deputatul de Mureș, Ioan Chirteș.

Inculpații și funcțiile lor din 2006

  • Man Liviu Aurel – director general al trustului Gazeta și implicit directorul general la “Gazeta de Cluj”,  “Gazeta de Bistriţa”, “ Gazeta de Oradea” şi “Buna Ziua, Ardeal”
  • Mureşan Aurel – director executiv la “Buna Ziua, Ardeal”
  • Oţel Ioan – director de investigaţii la “Gazeta de Cluj” şi la “Gazeta de Bistriţa”
  • Grama Aurelian – coordona activitatea  “Ziarului de Mureş” , “Zi de zi” şi “Ziarul de Sibiu”
  • Pârcălab Călin Dan – coordona acitivtatea  publicaţiilor “Gazeta de Maramureş”, “Gazeta de Neamţ” şi “Gazeta de Bacău”.
  • Vidican Dorel Alexandru – director executiv la “Gazeta de Cluj” şi la  “Gazeta de Bistriţa”
  • Avarvarei Adrian – șef departamentul de protecţie internă la “Buna Ziua, Ardeal”
  • Vodă (fostă Cocuţ) Anca Elena – director de publicitate la  “Gazeta de Oradea” și “Gazeta de Cluj”
  • Solomon (fostă Onac) Memoranda Suppllexa – editor general la “Bună Ziua Ardeal”

Liviu Man, Aurel Muresan, Dorel Vidican, Ioan Otel, Dan Parcalab, Aurelian Grama, Anca Cocut, Adrian Avarvarei si Memoranda Onac sunt judecați pentru asociere la un grup infracțional organizat si șantaj calificat in formă continuată.

Şantajul în Noul Cod Penal

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Scurt istoric

Liviu Man
Liviu Man

30 octombrie 2006 – sunt arestați preventiv Liviu Man, Ioan Otel, Dorel Vidican, Aurel Muresan și Anca Cocuț

29 noiembrie 2006 – este eliberată din arest Anca Cocut

5 ianuarie 2007 – sunt arestați Dan Pârcălab si Aurelian Grama

19 ianuarie 2007 – dosarul este trimis in judecată la Tribunalul Cluj

1 februarie 2007 – Dan Parcălab, Aurelian Grama si Dorel Vidican sunt eliberați de Curtea de Apel Cluj

7 martie 2007 – dosarul este strămutat la Tribunalul Brăila de către un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție

23 martie 2007 – Liviu Man, Ioan Otel și Aurel Muresan sunt eliberați din arest preventiv și primesc interdicția de a părăsi țara

7 mai 2008 –  Tribunalul Brăila admite excepţia nulităţii tuturor actelor de urmărire penală efectuate până la data aducerii la cunoştinţă a învinuirii, excepţie invocată de inculpaţii: Oţel Ioan, Man Liviu Aurel, Mureşan Aurel, Avarvarei Adrian, Vidican Dorel Alexandru şi Cocuţ Anca Elena. Anulează toate actele de urmărire penală şi toate probele efectuate în cauză cu privire la inculpaţii: Oţel Ioan, Man Liviu Aurel, Mureşan Aurel, Avarvarei Adrian, Vidican Dorel Alexandru şi Cocuţ Anca Elena, efectuate în perioada 9.12.2005 – 30.10.2006. Admite excepţia neregularităţii actului de sesizare invocată de inculpaţii Man Liviu Aurel, Avarvarei Adrian, Vidican Dorel Alexandru, Oţel Ioan, Cocuţ Anca Elena. În baza art. 332 alin. (2) teza finală CPP dispune restituirea cauzei privind pe inculpaţii Man Liviu Aurel, Mureşan Aurel, Oţel Ioan, Grama Aurelian, Pârcălab Călin Dan, Vidican Dorel Alexandru, Avarvarei Adrian, Cocuţ Anca Elena şi Solomon (Onac) Memoranda Suppllexa, trimişi în judecată prin rechizitoriul din data de 19.01.2007 (dosarul nr. 403/D/P/2006) la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în vederea refacerii urmăririi penale cu respectarea dreptului la apărare al inculpaţilor şi a refacerii rechizitoriului.

Ioan Oțel
Ioan Oțel

8 ianuarie 2010 – reîncepe procesul la Tribunalul Brăila, cu o amânare pentru lipsă de apărători

16 decembrie 2014 – o nouă amânare la al 62-lea termen de judecată în proces deoarce dosarul avea termen în aceeași zi la Curtea de Apel Galați pentru o cerere adiacentă a uneia dintre firmele trustului Gazeta

Trustul de presă

Trustul “Gazeta” a numărat în perioada 2004-2006 zece publicaţii: săptămânalele “Gazeta de Cluj”, “Ziarul de Mureş”,  “Gazeta de Oradea”, “Gazeta de Maramureş”, “Gazeta de Bistriţa”, “Gazeta de Bucureşti”, “Gazeta de Hunedoara” , cotidianele-  “Bună ziua, Ardeal”, “Zi de Zi” (în Mureș)  şi  “Ziarul de Sibiu”.

Ziarele erau deținute de un amalgam de firme. Gazeta de Cluj era editat de S.C. “Loretto Press” S.R.L. Cluj-Napoca la care asociaţi sunt învinuita Man Milena Adina ( soţia inculpatului Man Liviu Aurel ) şi un Off Shore – “Loretto European LLC” înregistrat în S.U.A. Gazeta de Bistriţa era editat de S.C. Token Media 1 S.R.L. Cluj-Napoca. Buna Ziua, Ardeal – S.C. “Exploziv Media” S.R.L. Cluj-Napoca. Gazeta de Oradea” – S.C. Token Media S.R.L. Oradea. Ziarul de Mureş” şi  “Zi de Zi”  editate de către S.C. AULITA GMH S.R.L,, iar Ziarul de Sibiu de către S.C,. Elianrar Media S.R.L.. Gazeta de Maramureş” – S.C. Carp Media SRL

Gazeta de Cluj încă mai există. În ultimii ani a funcționat pe societatea Bum Media SRL, iar acum funcționează pe Gazeta de Media SRL. În ambele sunt asociați Liviu Man cu 70 %, având funcția de director general, și un tânăr de 28 de ani, Tudor Borșe, cu 30 % din părțile sociale, ce apare cu funcția de director executiv. Cel care scrie acum articolele ”speciale” în calitate de reporter special este Tiberiu Hrihorciuc. Directorul Liviu Man nu a putut fi contactat de CLUJUST.

Intr-un interviu acordat EVZ in 2007, Liviu Man afirma ca a fost victima unei conspiratii. ”Dosarul „Gazeta” s-a facut cu incalcarea a zeci de articole din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala. Am fost anchetati în secret timp de un an de zile, fara a ni se aduce la cunostinta acest lucru si fara a ne putea apara.  Am fost arestati cinci oameni, pe baza a cinci declaratii, ca in perioada stalinismului si am fost tinuti la izolare timp de 60 de zile, ceea ce contravine oricarei legi interne si legislatiei CEDO. Scopul vadit era impiedicarea aparitiei celor doua publicatii („Buna Ziua, Ardeal” si „Gazeta de Cluj” – n.r.), lucru care nu s-a intamplat. Este cel mai grav atentat la libertatea presei din 1989 incoace. Nu am santajat pe nimeni pentru a primi publicitate, in schimb, circa jumatate dintre persoanele care apareau ca parti vatamate in rechizitoriul „Gazeta” si-au retras plangerile, in unul din cazuri, asa- zisa parte vatamata afirma ca nici macar nu s-a intalnit cu procurorul de caz si ca declaratia atribuita lui in rechizitoriu este un fals”

Extrase din rechizitoriu. Părți vătămate cu ”greutate”

”Din probele administrate rezultă că inculpaţii, învinuiţii şi ceilalţi membrii ai grupului infracţional s-au folosit de calitatea lor de ziarişti pentru a şantaja atât persoane publice cât şi private, utilizând informaţii de presă în mod tendenţios, cu rea-credinţă, activitatea lor neavând drept scop o corectă informare a opiniei publice, încălcând astfel prevederile art. 10 alin. 1 şi 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la care România este parte. Astfel, potrivit alin. 2 exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, comportă îndatoriri şi responsabilităţi, putând fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni, prevăzute de lege, (…) pentru protecţia reputaţiei sau drepturilor altora.”, au precizat procurorii DIICOT.

CHIMU CĂPUŞAN (investitor imobiliar) –  ”In cursul anului 2003 acesta a fost subiectul mai multor articole denigratoare publicate în „Gazeta de Cluj” si „Bună Ziua Ardeal”. Deşi acesta a prezentat angajaţilor trustului documente din care rezulta o altă stare de fapt decât cea publicată în articole, acestea au continuat să apară fără a conţine şi punctul de vedere al părţii vătămate. Această campanie a continuat până în anul 2005 când s-a extins şi asupra asociatului său, partea vătămată HULEA MARIAN.”

MIRCEA CHERTES (fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu la Guvern) – ”a formulat plângere penală arătând că în vara anului 2006 a fost supusă şantajului prin publicarea în ziarele aparţinând Trustului Gazeta a unor articole cu conţinut defăimător, astfel într-o serie de articole s-au publicat susţineri mincinoase referitoare la situaţia financiară a unor societăţi ale părţii vătămate, fapt ce a adus prejudicii financiare acesteia afectând relaţiile pe care societatea le avea cu partenerii de afaceri. Partea vătămată a fost contactată telefonic de mai multe ori de către inculpatul MUREŞAN AUREL.”

Iulian Dascălu
Iulian Dascălu

IULIAN DASCĂLU (patronul Iulius Grup) – ”La începutul anului 2006, societatea Iulius Grup administrată de persoana vătămată IULIAN DASCĂLU, s-a înscris la o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Cluj, pentru asocierea în vederea realizării unui centru comercial de tip MALL în mun.Cluj-Napoca. Din acel moment, au apărut în publicaţiile „Bună Ziua Ardeal” şi „Gazeta de Cluj” mai multe articole care prezentau în mod tendenţios activitatea societăţii administrată de partea vătămată făcându-se şi afirmaţii legate de o presupusă legătură între partea vătămată şi fosta securitate.”

STELUȚA CĂTĂNICIU (deputat PLR) și soțul ei MARIUS CĂTĂNICIU (fost director RADP și DRDP).  ”CĂTĂNICIU MARIUS FLORIAN a fost numit director Steluta cataniciugeneral al R.A.D.P. Cluj-Napoca la data de 15.03.2005. La începutul lunii aprilie 2005, acesta a fost contactat de inculpata COCUŢ ANCA ELENA care i-a solicitat că încheie un contract între regie şi „Gazeta de Cluj” pentru suma de 500 euro lunar, pe o durată de un an. Partea vătămată a refuzat să încheie contractul arătându-i inculpatei că situaţia financiară precară a regiei nu permite astfel de cheltuieli. Inculpata a insistat, solicitându-i părţii vătămate să încheie un contract pe o sumă mai mică, respectiv pe suma de 300 euro. Partea vătămată a refuzat din nou spunându-i că în viitor, în măsura în care se vor găsi posibilităţi legale, ar putea relua discuţia  cu privire la contract. Inculpata i-a sugerat părţii vătămate să încheie acel contract care i-ar putea să-i aducă beneficii personale de imagine „mai ales că nu dă banii de la el”. După refuzul părţii vătămate de a semna contractul în paginile ziarelor Trustului Gazeta au fost  publicate numeroase articole calomnioase, defăimătoare, atât la adresa acesteia cât şi a soţiei sale, partea vătămată CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA. Ulterior declanşării acestei campanii partea vătămată a fost apelată telefonic, în repetate rânduri de către inculpata COCUŢ ANCA ELENA care i-a cerut să încheie contractul de publicitate. În zilele când articolele erau extrem de virulente, angajaţi ai ziarelor trustului duceau 50 – 100 de exemplare la sediul R.A.D.P. Cluj pentru a fi distribuite gratuit angajaţilor, pentru a crea o stare de tensiune şi a exercita presiuni asupra părţii vătămate.”

CORNEL REVNIC (fermier din Ciurila) ”îl cunoaşte pe învinuitul AVARVAREI ADRIAN de aproximativ 10 ani, încă din perioada în care acesta era ofiţer activ. Ulterior, partea vătămată a fost contactată de învinuit care i-a spus că lucrează la un ziar şi ar fi bine să plătească o taxă lunară, sub formă de bani sau produse alimentare. Învinuitul a asigurat-o pe partea vătămată că poate să-i ofere protecţie prin intermediul ziarului dar dacă nu este de acord să plătească taxa lunară vor apărea articole la adresa lui. La începutul anului 2005 ziarul „Buna Ziua Ardeal” sau „Gazeta de Cluj” (partea vătămată nu-şi aminteşte exact) a publicat mai multe articole denigratoare la adresa părţii vătămate, a familiei şi a firmelor acesteia. Partea vătămată a fost contactată de învinuitul AVARVAREI ADRIAN ulterior apariţiei acestor articole pentru a se întâlni, dar partea vătămată a refuzat deoarece ştia despre membrii grupului infracţional constituiţi la nivelul trustului de presă că se ocupă cu şantajul. Văzând că partea vătămată nu dă curs propunerii, inculpatul MUREŞAN AUREL l-a căutat la unul din magazinele pe care le deţine şi i-a cerut să plătească o taxa lunară, pe un an de zile. Inculpatul MUREŞAN AUREL a susţinut în faţa părţii vătămate că are o funcţie de conducere la ziar şi dacă este de acord să plătească taxa respectivă nu vor mai apărea articole denigratoare.”

Stefan Vuza, sursa foto incont.ro
Stefan Vuza, sursa foto incont.ro

ȘTEFAN VUZA (om de afaceri, cel mai bogat clujean) ”În cursul anului 2004, partea vătămată VUZA STEFAN a preluat SC „Someş” SA Dej, de la acea dată societatea fiind administrată de martorul ITU ADRIAN. În anul 2005 inculpatul MAN LIVIU însoţit de încă o persoană l-a contactat pe martorul ITU ADRIAN şi i-a solicitat să livreze o cantitate de 20 tone de celuloză către SC „Exploziv Media” SRL. Inculpatul i-a relatat că urmează să schimbe această cantitate cu SC „Letea” SA Bacău, de unde să primească hârtie pentru a tipării ziarele Trustului Gazeta. Martorul ITU ADRIAN l-a îndrumat pe inculpat să se adreseze părţii vătămate VUZA STEFAN care este singura persoană abilitată să i-a astfel de decizii în numele societăţii. Inculpatul MAN LIVIU a contactat-o pe partea vătămată cerându-i şi acesteia să-i livreze 20 de tone de celuloză. Partea vătămată a fost în principiu de acord, întrebându-l pe inculpat cum intenţionează să plătească. Inculpatul a sugerat că firmele din cadrul Trustului Gazeta sunt sărace şi „singurele garanţii sunt pixul si computerul”. În aceste condiţii partea vătămată a refuzat să livreze marfa, mai ales că verificând în contabilitatea SC „Someş”SA Dej a constatat că în perioada vechii administraţii aceasta a livrat celuloză în valoare de circa 1.000.000.000 ROL fără a încasa bani, plata făcându-se prin compensare în contul unor contracte de publicitate. Partea vătămată arată că nu există documente justificative din care să rezulte că publicitatea s-a efectuat. După refuzul părţii vătămate de a livra celuloză, în paginile ziarelor Trustului Gazeta s-a declanşat o intensă campanie mediatică, tendenţioasă, denigratoare împotriva părţii vătămate şi a societăţilor pe care le conducea. În zilele când apărerau articole deosebit de vehemente, la sediile societăţilor conduse de partea vătămată erau duse pachete de 50 – 100 de ziare pentru a fi siguri că conţinutul acestora ajunge la cunoştinţa părţii vătămate şi ai angajaţilor ei. Partea vătămată a arătat că SC „Someş”SA Dej nu are nevoie de publicitate întrucât marfa produsă este de tip industrial şi se vinde în intregime altor societăţi care o transformă în produs finit, astfel că publicarea unor reclame nu ar fi avut rost întrucât cititorii presei scrise nu ar fi niciodată potenţiali clienţi ai societăţii.”

TEOFIL POP (directorul Centrului Medical Universitar Interservisan) – ”a fost căutat la sediu de către un bărbat care s-a prezentat a fi trimis de inculpatul LIVIU MAN în numele ziarelor „Gazeta de Cluj” şi „Ziua de Ardeal” pentru a discuta afaceri. Mai precis acesta i-a propus parţii vătămate să îi facă publicitate de „Gazeta de Cluj” urmand ca în schimb clinica să asigure consultaţii medicale gratuite, analize şi alte investigaţii pentru angajaţii trustului. Partea vătămată a refuzat întrucât acceptarea propunerii ar fi determinat un efort financiar de circa 100.000.000 ROL pe luna, iar clinica avea suficienţi pacienţi datorită reclamei pe care o făcea prin pliante proprii. După o săptămână partea vătămată a fost contactată din nou de acceaşi persoane care a întrebat-o dacă s-a gândit la propunerea făcută anterior, La refuzul clar al părţii vătămate bărbatul i-a spus că nu a luat o decizie bună, iar la scurt timp după această discuţie, in „Gazeta de Cluj” au apărut articole tendenţioase, jignitoare, calomnioase şi insultătoare la adresa părţii vătămate, a familiei acesteia şi a clinicii.”

Marius Nicoară
Marius Nicoară

MARIUS NICOARĂ (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, actual senator PNL). ”Din momentul în care partea vătămată a fost aleasă în această funcţie, au început să apară mai multe articole tendenţioase şi calomnioase la adresa sa, a firmelor pe care le conduce sau la adresa unor activităţi desfăşurate de Consiliul Judeteţan Cluj sau instituţiile din subordine, fără ca partea vătămată să aibă vreo atribuţie în acestea, numele ei fiind asociat cu anumite evenimente cărora li se dădeau conotaţie negativă. Iniţial, partea vătămată nu a formulat plângere penală împotriva membrilor grupului infracţional, fiind audiată ca martor, ocazie cu care a arătat că era de notorietate în rândul oamenilor de afaceri din Cluj, precum şi în rândul unor instituţii ale statului, modul în care publicaţiile trustului de presă obţineau contracte de sponsorizare prin şantajarea părţilor vătămate. Fiind ţinta unor atacuri concertate, partea vătămată a acceptat o discuţie cu incupaţii OŢEL IOAN şi MAN LIVIU. Aceştia i-au solicitat să le faciliteze cumpărarea unui autoturism marca Skoda prin intermediul societăţii Compexit, în sistem leasing, urmând ca ratele lunare să fie compensate în sistem barter, prin publicitate şi consultanţă. Pentru a înceta atacurile îndreptate împotriva sa, partea vătămată şi-a dat acordul de principiu pentru încheierea acestui contract şi fiind acţionar în cadrul firmei Compexit a discutat cu unul din membri conducerii firmei, care urma să se ocupe cu redactarea actelor necesare. Partea vătămată a subliniat faptul că şi-a dat acordul la încheierea acestui contract numai datorită presiunilor exercitate prin presă la adresa sa.”

Eugen Vereș
Eugen Vereș

EUGEN VEREȘ (director Brantner Vereș) ”În luna martie 2006, inculpatul OŢEL IOAN însoţit de STOIA CĂLIN (acționar la firma de salubritate – n.red.) a venit la biroul părţii vătămate şi i-au sugerat să încheie un contract de publicitate cu “Bună Ziua Ardeal” şi “Gazeta de Cluj”. Inculpatul OŢEL IOAN i-a spus părţii vătămate că un eventual refuz ar determina apariţia unor articole denigratoare la adresa sa şi a firmei pe care o conduce, dar dacă va fi de acord să încheie contractul de publicitate, articolele negative vor înceta şi va beneficia de o reclamă pozitivă. Faţă de aceste împrejurări partea vătămată a încheiat contracte de publicitate cu cele două ziare, dar numai datorită faptului că a fost ameninţat cu noi articole negative la adresa sa. Valoarea contractului a fost de 3000 euro, iar după declanşarea cercetărilor în prezentul dosar, partea vătămată a reziliat contractul. ”

LIVIU TURDEAN (președintele Consiliului de Administraţie al SC Farmec SA Cluj) ”a fost contactat la sediul societăţii de un angajat a ziarului „Ziua de Ardeal” care i-a prezentat un contract de publicitate, gata completat pentru suma de 15.000 sau 20.000 de dolari americani. Contractul a fost supus aprobării Consiliului de Administraţie, hotărârea fiind de a nu se încheia respectivul contract deoarece societatea nu avea nevoie de publicitate. La scurt timp după ce a fost comunicat refuzul propuneri, în ziarul mai sus menţionat a apărut un articol intitulat „Declinul Farmecului”, urmat la intervale scurte de o serie de articole defăimătoare şi nereale cu privire la societate, la conducerea acesteia şi la calitatea produselor. Partea vătămată a încercat în repetate rânduri să-l contacteze pe inculpatul LIVIU MAN pentru a-i prezenta situaţia reală din societate, dar acesta a refuzat şi nu au fost publicate drepturile la replică trimise ziarului.”

MIRCEA DOLHA (deputal PNL de Maramureș). ”În cursul anului 2003 partea vătămată DOLHA MIRCEA l-a cunoscut pe inculpatul PÂRCĂLAB DAN care i-a spus că el îl va putea ajuta în cariera de politician, creându-i o imagine favorabilă dacă va colabora cu el. La această discuţie a asistat şi numitul FLORIN TĂTAR, prieten cu inculpatul. Partea vătămată a refuzat colaborarea cu inculpatul, iar acesta l-a ameninţat spunându-i că „va plăti pentru acest refuz”. La două zile,  partea vătămată a fost căutată de către numitul FLORIN TĂTAR care i-a cerut să se întâlnească cu inculpatul DAN PÂRCĂLAB. Partea vătămată a discutat cu inculpatul, care i-a descris modul în care urmau să  colaboreze, respectiv să încheie un contract de publicitate cu „Gazeta de Maramureş” pentru suma de 15.000.000 ROL pe lună. În contul acestei sume inculpatul  urma să îi  creeze părţii vătămate o imagine pozitivă în ziar. Inculpatul a precizat în timpul discuţiei că el hotărăşte ce articole favorabile, sau nefavorabile la adresa unor persoane apar în „Gazeta de Maramureş”. In discuţie a intervenit şi  FLORIN TĂTAR care a sfătuit partea vătămată să încheie  contractul de publicitate, în caz contrar imaginea ei va avea de suferit. Iniţial partea vătămată nu a fost de acord cu această înţelegere dar la presiunile celor doi şi gândindu-se la consecinţele negative pe care le-ar avea în urma unei campanii negative a acceptat în cele din urmă să le dea suma de 5.000.000 ROL, deşi cei doi au cerut 10.000.000 ROL. În data de 14.07.2003 inculpatul DAN PÂRCĂLAB a chemat partea vătămată la sediul redacţiei unde i-a emis o factura fiscală.”

SORIN DAN (om de afaceri, acționar City Plaza Hotel). ”După apariţia „Gazetei de Cluj” şi „ Bună Ziua Ardeal” acesta a fost ţinta unor articole tendenţioase. Ulterior,acesta a fost căutat de către inculpatul Liviu Man, care i-a spus că apariţia articolelor a fost o întâmplare nefericită,că astfel de lucruri nu s-ar mai întâmpla dacă persoana vătămată ar colabora cu trustul gazeta, prin încheierea unor contracte de publicitate. Persoana vătămată a refuzat orice colaborare cu inculpatul şi cu trustul, astfel că în paginile ziarelor coordonate de către inculpatul Liviu Man au fost publicate numeroase articole tendenţioase despre persoana sa, a familiei, a prietenilor. Urmare a acestei campanii, în mediul de afaceri devenise notoriu faptul că persoana vătămată este supusă şantajului de către grupul infracţional condus de inculpatul Liviu Man, iar aceasta a şi fost felicitată de mai mulţi prieteni, care i-au spus că doar ea şi Vuza nu au cedat şantajului. Pe parcursul acestei campanii inculpatul Liviu Man i-a solicitat persoanei vătămate să asigure cazarea gratuită a inculpatului Aurelian Grama, în unul din hotelurile de lux ce aparţin societăţilor sale. Din convorbirile telefonice redate la dosarul cauzei rezultă că în cursul anului 2006 inculpatul Man Liviu Aurelian şi învinuita Man Milena Adina au dispus unor angajaţi ai redacţiilor să contacteze mai mulţi patroni ai unor fabrici, pentru a obţine parchet gratuit, pentru imobilul proprietate personală, din Cluj-Napoca, str. Caraiman nr.3. Printre aceştia, a fost contactată şi persoana vătămată Dan Sorin Lucian Ioan, care a refuzat să dea curs solicitării. Tot în paralel cu desfăşurarea campaniei în paginile „Trustului Gazeta”, inculpatul Ioan Oţel a contactat-o pe persoana vătămată pentru a discuta despre încetarea campaniei împotriva ei.  Persoana vătămată nu a formulat plângere penală şi nu a dorit să participe la procesul penal ca parte vătămată, astfel că a fost audiată în calitate de martor.”

ZSOLT FODOR şi SILVIA FODOR (asociaţii SC Euro GSM).  ”Înainte de înfiinţarea Trustului Gazeta, acestea au fost căutate la sediul societăţii de către inculpatul Mureşan Aurel, care s-a prezentat a fi angajat la „Ziua de Ardeal”. Deoarece persoanele vătămate nu l-au primit, acesta le-a transmis prin intermediul secretarei că dacă nu vor accepta o întâlnire, le va face rău. În cele din urmă, soţii Fodor au acceptat o astfel de întâlnire, în cadrul căreia inculpatul le-a solicitat să încheie contracte de publicitate cu ziarul, deoarece o campanie negativă ar aduce dejavantaje pentru societate. De asemenea, inculpatul le-a spus că deţine informaţii că societatea lor ar comercializa marfă fără documente legale. Întâlnirea cu inculpatul a fost înregistrată pe camerele de supraveghere din incinta societăţii. După refuzul persoanelor vătămate de a da curs solicitării inculpatului, în paginile ziarului „ziua de Ardeal” a fost declanşată o campanie negativă la adresa persoanelor vătămate şi a societăţii acestora, aceasta fiind continuată şi după înfiinţarea ziarelor Trustului Gazeta. În anul 2006, persoanele vătămate au fost căutate de către inculpatul Oţel Ioan, care s-a prezentat a fi ziarist al Trustului Gazeta şi care le-a propus din nou să încheie contracte de publicitate. Oferta a fost din nou refuzată, persoanele vătămate spunându-i că nu vor colabora cu ziare de şantaj.”

Horea Uioreanu
Horea Uioreanu

HOREA UIOREANU (fost deputat și președinte CJ Cluj). ”Începând cu toamna anului 2005 persoana vătămată UIOREANU HOREA-DORIN a devenit ţinta unei campanii denigratoare în paginile „Trustului Gazeta”, fiind scrise numeroase articole care vizau viaţa sa privată şi a unor persoane apropiate acesteia. După apariţia primelor articole, persoana vătămată a fost sunată de către inculpaţii Liviu Man şi Mureşan Aurel, care i-au reproşat că este zgârcit. Totodată, mai multe cunoştinţe au îndemnat-o pe persoana vătămată să le dea ziariştilor o sumă de bani, pentru a ajunge la o înţelegere şi a pune capăt acestei campanii negative. Mai multe persoane i-au comunicat martorului Uioreanu Horea-Dorin că atât inculpatul Liviu Man, cât şi alte persoane din anturajul său s-au exprimat în mod public că ar fi mai bine dacă acesta ar plăti o sumă de bani, caz în care campania negativă împotriva sa ar înceta. În vara anului 2006, cu ocazia unei reuniuni, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpatul Liviu Man , ocazie cu care i-a spus acestuia că în ciuda campaniei negative, nu îi va da nici un ban. După ce şi-a exprimat în mod repetat refuzul de a plăti vreo sumă de bani, tonul articolelor a devenit tot mai virulent, iar titlurile articolelor era în contradicţie cu conţinutul acestora. Persoana vătămată arată că a aflat de la un reporter din cadrul Trustului Gazeta că titlurile articolelor scrise de către redactori erau modificate de către şefii de redacţie, fapt confirmat de  declaraţiile martorilor, dar şi ale inculpaţilor şi învinuiţilor, din care rezultă că învinuita Onac Memoranda Suppllexa a fost cea care a coordonat campania dusă împotriva persoanei vătămate. Tot ca mijloc de presiune, în zilele în care apăreau articole deosebit de virulente împotriva persoanei vătămate, angajaţii trustului duceau teancuri de ziare la cabinetul parlamentar al acesteia şi la sediul PNL Cluj. Persoana vătămată Uioreanu Horia Dorin arată că nu doreşte să participe ca parte vătămată la procesul penal, astfel că a fost audiat în calitate de martor.”

Interceptări

Ordine de la Paszkany

Liviu Man – Arpad Paszkany

Arpad Paszkany: Ştii de ce te-am sunat? Am auzit că Funar o făcut ceva conferinţă în care o spus tot felul de aberaţii… legat de mine, legat de ăştia de la USAMV şi legat de tentativa de înţelegere dintre noi şi aşa mai departe, ştii?
Liviu Man: Astăzi?
A.P: Astăzi. Pe la doişpe sau când o fost. Şi chestia ii să spui în redacţie… preferabil ar fi să nu apară nimic fiindcă nu vreau să-i speriu pe ăştia de la USAMV.
L.M: Bun. Şi… Nici o problemă. Nu băgăm nimic.
A.P: Interesul ar fi ca să ne înţelegem şi să..
L.M: Şi să se termine cu tot bâlciul, corect.
A.P:… terminăm bâlciul. Pe de o parte noi până la urmă vom ceda şantajului că n-avem ce face, ştii? Pentru că noi pierdem timp iar ei nu au nimic de câştigat dar ştiindu-se că pentru noi timpul este preţios, aaa…
L.M: Da. Acţionează aşa. Ok. Bun. Nici o problemă. Ok. Bine.
A.P: Alealalte ţi le-am rezolvat. Problema o fost că…
L.M: S-o rezolvat. Chiar vroiam să te sun să-ţi mulţumesc. Acuma mi-o şi zis că o intrat.

Europarlamentarul Daniel Buda a fost avocatul trustului Gazeta

Liviu Man- Daniel Buda. Data si ora convorbirii 13.03.2006  13:49:48

Buda Daniel: Ai avut ceva discutii cu Nistorescu, vreodatã în viata ta?
Liviu Man: Mã, cãcatul ãsta de Nistorescu, mi-o fãcut o ofertã, cînd io eram în Bucuresti, la TVR, în 1999, sã mã duc redactor sef la Evenimentul Zilei. Si stii cît o vrut sã-mi dea salariul?
BD: Cît?
LM: Zi o cifrã! În lei…
BD: Nu stiu…
LM: Cinci milioane de lei.
LM: Si-am zis mã, Cornel, tu esti nebun… Eu am familie, am doi copii si nevastã… Cum crezi cã pot sã îmi întretin eu familia fãrã casã în Bucuresti… Cu cinci milioane de lei. Si el o rãmas foarte ofuscat pe mine, cã eu l-am refuzat. Dar asta o fost tot. Dupã care nu mi-o mai rãspuns la telefon… Nu l-am mai sunat, no. Înainte mai pãlãvrãgeam o datã pe lunã la telefon… Cinci milioane pe lunã, mã? Si dupã aia o fost scandalul si el o zburat. De ce?
BD: M-am întîlnit cu el… „La Redute” la chef întelegi… Am mai povestit mai una, mai alta… Zic am fost avocatul lui Liviu Man, povesteam de ziare, nu stiu ce.
LM: Asa…
BD: La care… Ce ai fost avocatul lui Liviu Man?… Da si acuma sîntem prieteni… Zic da, normal.
LM: Si acuma scrie în ziar.
BD: Si zice: „atunci am rezerve în privinta moralitãtii tale.”
LM: Auzi mã!!! Sã mã sugã de pulã mã! Deci aia o fost singurul meu scandal cu el mã.
BD: „Am rezerve asupra moralitãtii domniei tale… La ce fel de presã face el” I-am spus domnule Nistorescu, uitati-vã la mine, uitati-vã bine… sunteti pe vîrful dealului… da?! În vîrful dealului, ceva ce cautã toti ziaristii… Liviu Man urcã pe o parte, dumneavoastrã pe cealaltã parte, tot acolo ajungeti!
LM: Îhî.
BD: Care-i problema pînã la urmã?… „Da… dar Liviu Man joacã murdar”… Nu m-am certat cu Liviu Man niciodatã si „numai asa ca avocat trebuia sã te intereseze…”… Dacã Liviu Man ar fi fãcut ceva ilegalitãti, fii sigur cã la cîti dusmani are el, l-ar fi executat… Si cu toate astea am rezerve cã ar fi fãcut ceva ilegal.
LM: Bravo, mersi frumos cã mi-ai luat apãrarea. Si ce-o zis animalul prost?
BD: Pãi pe urmã am depãsit momentele. Am rãmas blocat, mã… O fost asa o chestie.
LM: O fost atins în orgoliul lui cã nu m-am dus la Evenimentul Zilei. Atunci am plecat din Bucuresti, m-am întors în Cluj si m-am apucat, am luat în francizã Ziua de Ardeal în 99. Deci discutia asta o fost în 98 sau în 99… acu vreo 7 sau 8 ani. Îti dai seama? Acum 100 de ani.
BD: În fine, asta voiam sã te-ntreb… Cã am fost foarte…
LM: Mã uite si pulã ãsta de Rãdutã, m-o amenintat cã mã cheamã la ziua lui si nu m-o mai chemat.
BD: O fi uitat…
LM: Unde o tinut-o? Acolo la el la Tabere???
BD: Da, exact.
LM: No sigur cã a fost cãcatu ãla de Florin Danciu, care îi sugaciu lui Nistorescu… Îs convins.
BD: Da, o fost.

Muresan Aurel (MA) si Buda Daniel (BD), 13. 02.2006

MA Da Daniel.
BD Ma îmi depasesc bugetul si nu pot asa cum ai scris tu aicea. Am pus 15 milioane TVA inclus, ma nu 18 milioane pe luna.
MA Nu. Aia îi suma totala Daniel draga. Îi 15 milioane pe luna cum ne-am înteles si aia îi suma totala a contractului care în total într-un an de zile înseamna 180 de milioane Daniel draga.
BD No bine. În p… calului ca de…
MA Cum l-am scris acuma îi corect. Deci 1500 pe luna în lei noi si valoarea totala a contractului îi 18.000 tot lei noi. T atîta înseamna 15 milioane ori 12 luni înseamna 18. No îi corect scris ala Daniel.
BD – Îi corect scris. Bine în p… calului.
MA – No.
BD – Bine. Ok. Hai ca vorbim. Pa
MA – Deci nu l-am modificat pe cifre.
BD – Da, da. Am înteles. Am înteles. Pa, pa.
MA – Bine. Te pup.

Man Liviu (ML) si Buda Daniel (BD), 06.02.2006

ML Da domnul deputat!
BD Salut doctore, salut!
ML Ai fost la nevasta-mea.
BD Am fost, am fost chiar am vrut sa-i multumesc la nevasta-ta, nu stiu cum toti banditii au neveste de treaba…
ML Tocmai din cauza ca îs bandit am nevasta de treaba…
BD Si cînd spun asta ma uit in oglinda (rîde)… Ma o fost pe la mine Muresan si l-am trimis la Perde.
ML Si mi-o zis chestia aia si o rezolvam, dar problema stii care îi… Cu tine nu îi nici o problema cu seful. Îi foarte greu de prins la telefon întelegi???
BD Cu…
ML Cu ce am vorbit noi !!!
BD Da, da, da. Cu Stefania.
ML Cu Stefania, lasa ca vorbim atuncea cu Stefania, stii ca avem persoana de contact.
BD Da ca asta ma întreaba… Bun, puii mei, uita-te ca nu stiu ce…
ML Corect, corect, dar mi se pare absolut corect si normal. Ai vazut ziarele de astazi?
BD Am auzit ca i-ai tras iar teapa lui Apostu…
ML Nu ma, da bine am dat-o fara nume. Dar l-am luat pe Prigoana, asta-i proaspata a lui Prigoana.
BD Serios???
ML Prigoana si Gusa ma, n-ai vazut asa ceva. asta-i contracandidatul pe care vrea sa îl aduca P.S.D.-ul în Cluj peste doi ani, contra lui Boc.
BD Stiai asta???
ML Am dat-o cap de ziar, astazi ma.
BD Asta-i, asta-i.
ML Cozmin Gusa, dara am dat-o cap de ziar. M-o sunat azi Gusa, toata ziua nu am binevoit sa-i raspund la telefon.
BD A de unde p… mea… (rîde)… Sa stii ca mi-o spus chestia asta Boc vinerea trecuta.
ML No io am dat-o în ziare, n-ai vazut ziarele… o sa-ti placa. Si la Gazeta de Bucuresti am bagat chestia asta.
BD Pai ma ce faci cu ziarele în Bucuresti? De ce nu trimiti Gazeta la Camera, acolo faci o gramada de bani.
ML Da uite acuma o sa vorbesc. Îi chiar la Cluj… Îs la masa cu directorul de la Gazeta de Bucuresti.
(…)
BD Doctore sper sa ne vedem pe week-end, sa mai stam si noi la o poveste.
ML Cu mare placere.
BD Mai povestim una-alta.
ML Îhî, îhî.
BD Te-am salutat si mersi mult pentru tot.
ML Ciao, ciao.

Man Liviu (ML) si Buda Daniel (BD), 06.04.2006

ML Salut. Ce faci?
BD Salut domnule, salut. Ba ce sa fac, încerc sa vin acasa, dar în p… ma-sii ca nu au astia avioane, nemernicii astia.
ML Ce, n-ai pornit? Înseamna ca esti în avion cu Otel, ca si el vine azi din Bucuresti.
BD –Da???
ML Da, da, da. Acum ai bilete la asta de ora 1?
BD Da. Dar are întîrziere.
ML Pai în Cluj sa stii ca nu îi ceata, nu stiu de unde dracu întîrzie…
BD Nu, nu, nu. Are întîrziere ca nu sînt avioane, din cauza asta.
ML Aaa… Nu sînt avioane.
BD Ce faci?
ML ti-o zis cineva, ceva cu declaratia asta a ta cu „Hai sictir cu miticii cu…”?
BD Nu. Da-i în p… mea. asta le-o dat forma bruta.
ML Da frumos… Mi-o placut cînd am citit-o. Frumos…
BD Am dat-o exact ce mi-o venit atuncea… Asa… Hai sictir. Ca eu chiar nu stiam de chestia aia, din ce am înteles eu n-o mai fost…
ML Da ma îs superobraznici cu banii, superobraznici…
BD Îs nemernici, nemernici…
ML Îs nemernici. Exact asta-i cuvîntul îs nemernici…
BD Ma…
ML Numai am vrut sa vad ce faci, nu aveam alta problema. Sa ne întîlnim daca vii mai repede în Cluj, sa stam si noi la o poveste.
BD Stii ce te rog… Sa vorbesti cu Muresan, sa vezi daca s-or platit alea 2… care mi le-o trimis…
ML Da, da, da… o sa-l întreb. O sa-l întreb.
BD Si daca nu sa îmi dea numa un SMS si sa zica NU.
ML Am priceput. OK.
BD Bine?? Tu în rest ce faci, esti bine?
ML Ma bine… mi-am rupt clavicula în 2 locuri.
BD Poftim???
ML Da am cazut la fotbal. Îs ambalat, îs cu mîna legata de gît…
BD Hai du-te ma…
ML Pe cuvîntul meu, no de o saptamîna asa stau în p… la ma-sa…
BD No f…
ML No mi-o trebuit sa fac pe sportivul, pe teren de beton. P…
BD Oai sa-mi bag p…
ML Naspa no, îti dai seama…
BD Pacatele ma, femeile…
ML Femeile, p… ma-sii, blestemele sau dracu stie… No hai ca ne auzim ma… sa ne vedem week-end-ul asta.
BD Hai sa vorbim în week-end-ul asta sa vedem cum reusim ca tu esti… În week-end tu stii care-i chestia. Tu esti sechestrat în casa io îs numai în week-end liber… Cam greu asa sa… Da hai ca…
ML Io vineri o sa fiu liber, ca-i nevasta-mea de garda.
BD Da, bun.
ML Deci vineri daca ne putem vedea vineri seara.
BD Hai ca ne auzim pe telefon atuncea.
ML Bine, bine.
BD Bine maestre. Sa verifice Muresan chestia aia.
ML Da, da, da. Si îti da SMS Da sau Nu o sa fie.
BD Da ok.
ML Bine.
BD Pa, pa.

Muresan Aurel (MA) si Buda Daniel (BD), 13.02.2006

MA Buna dimineata Daniele.
BD Salut, salut. Scuza-ma ca te deranjez.
MA Ce faci? Esti la Cluj sau la Bucuresti?
BD Sînt în Cluj, înca.
MA La cît pleci?
BD La 10.
MA La 10! De la Birou, ca am vrut sa trec pe la tine sa îti aduc contractu ala, sa îti las contractu ala, stii?
BD Ma nu trebe sa fiu eu neaparat pe la birou acolo. ala trebe sa îl modifice, domne pune-l în veci.
MA Îi modificat tot numa trebuie semnat. L-am facut io. Am facut altu. ala l-am rupt si numa trebuie semnat. Atît numa trebe.
BD Maestre lasa-l oricînd ca circuitul îl…
MA Pai atuncia io ti-l las într-un plic închis acolo pentru tine si îl recuperezi tu la sfîrsit de saptamîna cînd vi în Cluj.
BD Ma ocup. Dar sa fie semnat poate chiar astazi mîine. Nu îti face probleme în privinta asta.
MA Bine.
BD Bine?
MA Prietenul ala a nostru…
BD …suta pentru mine. Sa scrii acolo pentru Daniel Buda.
MA Da, da, da. Pentru tine scriu, sigur. Prietenul asta nu te-ai întîlnit cu el. O avut parastas tata-so, pe Radu.
BD Da. Da. Stiu ca o avut ceva parastas la taica-so. N-o fost prin zona.
MA Saptamîna viitoare poate ca sa ne întîlnim cu el un pic sa mai povestim, nu?
BD Da, sigur ca da, sigur, sigur.
MA No bine.

Man Liviu (ML) si Buda Daniel (BD), 23.03.2006

ML Da domnul deputat!
BD Salut omul, ce faci?
ML Uite în drum spre Oradea, ploua…
BD Ploua?
ML Ploua de ma omoara.
BD Aicea în Bucuresti e un soare…
ML Du-te ma, nu mai spune. Ploua torential.
BD Du-te ma?
ML Da, ca sa stii ce te asteapta cînd te întorci acasa.
BD O sa-mi bag piciorul. Omule de ce te bîzîi uite m-o sunat Tise aseara, nervos, suparat ba amenintator, ba nu stiu ce… ca cineva de la voi de la Gazeta face ceva ancheta pe marginea unui politist Ciorba, care…
ML Tise vrea sa îl numeasca adjunct la municipiu. Da îi adevarat l-am pus pe ala sa îl întrebe pe Tise, ca ma-sa lui Tise ar vrea sa îl promoveze pe ala.
BD Ma-sa lui Tise? No sa-mi bag piciorul!!!
ML Ma-sa lui Tise îi prietena cu ma-sa lui Ciorba asta, prostul asta de militian. asta îi unul care o fost dat afara. O fost sef la mascati. Un tip violent. Nu l-ai vazut, sigur aparea cu mascatii cînd aduceau arestati. Îi unul mic si solid.
BD Tot ce se poate ca l-am vazut.
ML Sigur îl stii dupa mecla. Nu dar stai linistit ca o rezolvam, numai ca am vrut sa-i arat ca stiu (rîde).
BD Foarte bine, bine ca se stie. Adica nu… nu-i ceva asa, numai ca el si data trecuta, o aparut ceva articol si m-o sunat si o zis sa te sun, ca ce aveti cu el. Ma dar asta-i… tembelul asta crede ca dau eu, ca va pun eu sa faceti chestiile astea mai. Vreau sa-l f… io pe el.
ML Daca (rîde)
BD Serios ma! Deci atîta de tembel îi, crede ca io ma ocup de chestii de genul asta.
ML Macar daca te-ai ocupa, daca mi-ai zice ceva, dar nu mi-ai zis nimic.
BD Macar daca m-as ocupa??!! da stii ca asta-i paradoxul, puii mei. Si ma freaca si pe la Bucuresti. Îs acuzat pe aicea ca sînt prieten cu voi, ca îi f… pe astia, o venit ziaristii la mine, ca s-or plîns colegii de partid ca eu orchestrez… si îmi umbla si mie în coarne ca sa vezi cît de cretini îs astia.
ML Ai ma?
BD Da ma. Îmi umbla în coarne sefii de partid. Bine nu cred ca Blaga, dar astialalti mai de rangul…
ML 2
BD Urmator asa… Ca io va pun pe voi sa îi f… pe ei si tîmpenii de genul asta.
ML Auzi ma.
BD Ce legaturi am eu cu voi? Si cu publicitate? Ca am dat cu pumnul în masa la primarie sa vi se dea publicitate. Sii…
ML Auzi ma???
BD Da ma, da, da, da.
ML Aiiii
BD No ca sa stii ce se povesteste. P… ma-sii n-am eu nici un fel de probleme, sa vina cu probe, ca daca vin fara probe îi f… de îi îndoi, le iau si banii de pe… de la pensie.
ML Corect, corect.
BD No bine.
ML Daniel, am o rugaminte la tine.
BD Te rog.
ML Prietenul ala al nostru comun pe luna februarie nu s-a achitat de apa aia minerala.
BD Mai sefule tu sa-mi aduci mie documentele. Si se rezolva.
ML No bine, no bine.Tu cînd vii în Cluj.
BD Poate dupa-masa.
ML Da???
BD Dar sa-mi faca factura pe doua luni în avans ma.
ML Bun.
BD Ca sa…
ML Trece si pe Martie.
BD Asa. Amîndoua sa mi le aduca încoace.
ML Bine Daniel, te sun eu mîine.
BD Bine omule, vezi ce fac cu articolul ala.
ML Nu ma, nu îl dau. Zii ca ai intervenit tu si ca nu intra, cu ocazia asta ai aratat ca…
BD OK.
ML Sa stiti ca îi faceti un deserviciu ca ala e un prost militianul ala, dar ma rog. Treaba lor.
BD Liviu daca ai ceva da-i pe goarna, nu-ti face probleme, în privinta asta. Eventual vezi cum o pui. Da-i pe goarna, dar nu saptamîna asta. Da-o cealalta.
ML Am înteles.
BD Bine, ok.
ML OK, te pup. Ciao.

Favor de la primarul Boc

Man Liviu  (LM) – Memoranda Onac  23.01.2006

M Alo?
ML Mema avem om la Consiliu Judetean ca azi se discuta strategia de dezvoltare a judetului Cluj?
M Acuma o sa mearga Mihai.
ML Auzi 2 cu c… ala de Boc mai trebuie sa intre si mîine.
M Nu stiu, nu stiu trebuie sa întreb acuma.
ML Ia întreaba-i si daca trebuie pe pagina ultima te rog ca sa putem sa-l facturam bine pe p… asta de Boc, bine.
M Bine, bine, sigur. La revedere

Liviu Man (ML) – Decebal Cotoc (D), 30.01.2006

ML Am vesti excelente. M-o sunat omul…
D Da,
ML O zis ca îi ok, i-am dat SMS cu numarul si o zis ca vorbeste si cu Apostu, deci îi bine, sa vorbesc eu si cu Apostu.
D Da, no îi bine.
ML Doi: ma tu ai ceva contract de publicitate cu Premier din Oradea ca eu nu i-am prins pe aia. Ca mi-o zis Anca ca ti-o transportat ceva computere.
D Nu am, nu am o sa-ti explic eu deci îi… a…. deci nu fac nimic.
ML No ca io i-as fi prins si io, ca au reclama în presa locala în GAZETA DE ORADEA.
D Nu, deci nu. Îti explic eu între patru ochi. Deci ei nu fac nimic.
ML Am priceput.
D Numai mai scot ceva si noi asa.
ML Poate îmi explici sau mi-i prezinti pe p… alea ca toata ziua dau reclama, numa la mine nu au.
D Da nu dau pe alea si cu siguranta facem ceva numa sa-mi amintesti.
ML No bun. Bine îti amintesc, îti dai seama ca îi interesul meu.
D Bine. Ok.
ML Te pup. Pa. Pa.

Liviu Man (ML) – Emil Boc (E) 30.01.2006

E Da!
ML Servus Emil, Liviu Man la telefon.
E Salut, salut maestre.
ML Poti vorbi?
E Da, te ascult.
ML Uite vreau sa-ti spun ca mi-am depus cererea, stii ca mi-o iesit hotarîrea aia de consil pentru statiile.
E Da, da…
ML Si mi-am depus în sfîrsit saptamîna trecuta cererea exact pentru locatii si tre sa ajunga în Comisia de Urbanism.
E Sigur, sigur.
ML Pot sa-ti dau un SMS cu numarul cererii.
E Da-mi te rog. Sigur ca da maestre.
ML La multi ani în primul rînd uite ca… (rîde) ca nu ne-am auzit anul asta.
E Ok. Bine. Doamne ajuta.
ML Multumesc. Te pup. Pa. Pa.

Liviu Man (ML) – Decebal Cotoc (D)  27.01.2006

D No serus.
ML Serus.
D Ai primit ala?
ML L-am primit ieri. Am salvat SMS-ul. Ieri sera l-am primit.
D Nu-i important. Asta daca merge, îi depus, daca merge pe la urbanism, aia daca nu-i vorbit îl scot afara si-l dau returnat.
ML Am înteles. Dar Urbanismul nu-i supus la Sorin Apostu.
D Cum?
ML Urbanismul nu-i la Apostu?
D Nu-i. Îi la Iancu.
ML Bun, bun da Iancu îi omul lui Apostu, stiu.
D Pai cui o fi dart re vorbit ca si Sorin o sa te paseze daca nu vorbesti în centru, daca nu vorbesti cu Boc, asta-i cel mai important acuma.
ML Da acolo îi scris în cerere unde sa fie locatia.
D Da, noi acuma am cerut în 7, sau 8 din 20, nici nu mai stiu, nu mai conteaza din cîte. Îs niste locuri centrale, tu numa atîta tre sa-i dai un telefon, sa-i trimiti SMS-ul si dupa aceea sa-l suni pe Apostu si sa-i spui: Ma Gheorgita vezi ca am vorbit si cu Emil, îti trimit SMS-ul si te rog sa nu ma pui la coada ca prioritate.
ML Îhî, îhî.
D Dupa-aia ma duc si io si vorbesc cu el, ca io tot timpul vorbesc cu el.
ML Îhî, îhî.
D Dar mi-i frica sa nu ne scoata, aceleasi probleme pe care le-or avut si altii: Boc îl cheama pe Iancu, asta i-o refuzat. Ca îi si o chestie de-asta zici Facem daca zici Nu nu mai facem.
ML Pai îi mai greu oricum dupa-aia dintr-un NU sa faci DA.
D Aia zic. Exact asta era si idea. Noi tre sa facem DA de la început.
ML Am priceput.
D Ca dupa aceea restul le mai gasim si le dam în productie. Ca asta îi foarte urgent. ªi asa m-am suparat pe Sorin si îs nervos ca atît o durat sa-mi puna p… astea.
ML Ok.
D No.
ML No bine doctore! Altfel esti bine sanatos.
D Da. Cînd vorbesti?
ML Acuma si sun. Cînd mai vine în tara Riga sa mai stam la un sprit?
D Ma el vine saptamîna viitoare. Eu ma duc acuma cu Sorin sîmbata la el în Ungaria.
ML Cu Sorin cine? Grasul?
D Da.
ML Asa.
D O zis ca proiectez si eu si el asa ca sta si grasul mai atent. ªi io ma întîlnesc cu persoana cu care am vorbit. Vine din Roma special, no bine ei au avion special. Deci aia îi batuta în cuie si cînd la Obsession?
ML În perioada 10-17 februarie.
D 10-17.
ML Oricînd în saptamîna aia, io ti-am spus.
D Si le plateste Istvan?
ML Pai si mie mi se pare normal sa le plateasca Istvan. Cît se cere la chestia asta.
D Nu stiu mai bine sa îi punem pe ei în legatura si noi sa beneficiem numai de bonus.
ML Asa-r trebui sa nu ne mai bagam noi, Corect. Asa-i zic si la Istvan numai sa-mi dai persoana lor de contact ca doar Istvan vorbeste cu ei în limba lor de cacat.
D Da, da da apoi acuma sîmbata ei vin cu temele facute.
ML No bun ok. No bine Decebal.
D Tu tot la Ordea?
ML Nu m-am întors azi noapte acasa. Azi am atîta treaba în Cluj, ca asa trebuia sa stau pîna azi dupa-masa, dar am venit azi noapte în Cluj.
D Ma îs niste subiecte de bîrfa în oras, dar nu am apucat sa ti le spun.
ML Da ca ne-am îmbatat ca p… acolo.
D Odata îi vorba de niste schimbari de persoana cu Dan Sorin cu Boc, îs multe.
ML Pai Dan Sorin eu stiu ca nu s-o împacat cu Boc. S-or împacat?
D Nu s-or împacat numai ca… îi un subiect foarte tare, daca-l pui pe investigatii.
ML Zii ca-l dau în lucru. Nu stiu despre ce-i vorba.
D Cred ca-ti ia luni sa-l scrii. Deci ma: începem cu începutul: Dan Sorin o semnat înainte cu R.A.D.P.-ul un contract beton, ca i-o dat acolo la CORA…
ML Stiu am scris de asta! Le-o dat ceva bani si aia i-o dat terenul de lînga CORA pe vreme PDSR-ului.
D Pe vremea aia, nu conteaza pe ce verem CORA o primit acelasi teren si s-or apucat de constructie, dar îi si terenul lui Dan Sorin.
ML Stiu am scris asta Decebal.
D Deci amîndoi au acelasi teren.
ML Da.
D De aicea începînd Sorin vrea sa faca acolo un Mall.
ML Corect.
D Paszkany îi negru, adica n-o sa-l lase niciodata. Sorin merge pe partea cu Boc. Boc îl refuza ca zice ca-i un PSD-ist împutit, prieten cu Rosca.
ML Asa e corect.
D Dimitriu are interese teribile în zona aia si sa construiasca si si ca mai vorbeste cu Arpi, no au ei ale lor. Între timp astia de la R.A.D.P. mai au terenuri acolo lînga Selgross, au 15 hectare ma. Aicea îi vorba de 10-15 milioane de Euro. 15 într-un lot, dar mai au teren acolo unde se gata Gheorgheni-ul. asta de la R.A.D.P. care habar nu are de faza îi spune la Dan Sorin ca sa faca schimb. Dan Sorin îsi trimite avocatii si deja scandalul îi pe rol. asta vrea sa-i dea 6 hectare care hai sa mai luam un pret asa, ca sa-ti fie tie treaba clara, daca luam un pret de 70 Euro îs 5 milioane asa moca. Dar vrea sa faca schimb acolo unde îi Selgross-ul. Daca îi da 6 hectare lui Dan Sorin i-o f… interesele lui Marius Nicoara, care si el are interese acolo si si altii. Emil ieri într-o întîlnire secreta o spus: Facem acolo parc industrial.
ML Lînga Selgross?
D Da. Într-o întîlnire secreta care sa i-o traga lui Daniel din cîte am înteles io.
ML Care Daniel?
D Buda. Ca are si el interese acolo.
ML No aia cu Selgross-ul… pîna acolo steam, dar mai departe nu le stiu astea cu R.A.D.P.-ul si cu schimbatul terenurilor.
D Lînga Selgross R.A.D.P.-ul mai are vreo 20 de hectare din care 15 nu-s în litigiu iar restul au astia litigii, unele le cîstiga, unele nu. Deci îi o afacere de vreo 10 milioane numai terenul, cu constructia cam 200 de milioane.
ML Ai de p… mea.
D No cam asta-i biznisul. astia Winmarkt or venit în Cluj si o zis bagam 200 de milioane acolo. În zona în Cluj, banii aprobati de americani.
ML Ai, ai, ia-ia.
D Deci ar trebui cineva de la tine…
ML Prima faza o stiam asta a doua nu, dar lasa ca o si dau la cineva.
D Deci tre sa înceapa o investigare, si sa vada cine au interese, deci toti au interese, îi o batalie sa-mi bag p…, în Cluj îi ultimul loc unde mai sînt 15 hectare libere.
ML Da, la un loc.
D Si acuma si Emil îi între ciocan si nicovala ca daca o declarat ca face chestia aia nu mai are ce sa faca cu Dan Sorin, cu care are teren comun, adica ca si cum tu ai avea extras C.F. pe casa ta dar si altul. No cui i-l dai? A cui îi casa?
ML Hi. Pai pîna la urma îi treaba instantei a cui îi terenul de lînga Selgross.
D Da, dar noi vorbim aicea de Primaria Cluj, ca primaria Cluj cu R.A.D.P.-ul care tine de ei, ei au facut asta, le-or dat la doi si aia or si platit pentru asta. Ce fac le returneaza banii? Ca îi o faza, ei gresesc si dupa aia… stii?
ML Da frumos, din perioada lui Funarelul. No bine ca mi-ai zis ca o si dau în lucru asta cu R.A.D.P.-ul. Interesant, o si dau în lucru.

Intermediari în conflictul pentru mall

Liviu Man (LM) si Mihai Petean (PM), 16.02.2006

LM Da Mihai.
PM Alo?
LM Da Mihai.
PM Domnul Man pica materialul ala cu IULIUS MAll?
LM Cum sa pice?! Cine ti-o spus asa prostie ca pica materialul?
PM Am vorbit cu domnul Otel.
LM Da pe dracu!
PM No ca între timp pe asta îl cerceteaza la DNA.
LM Stiu, stiu. Nici vorba merge ala stai linistit.
PM Ok.

Liviu Man (LM) si Laura (L), 13.02.2006

L Da.
LM Laura trimite-mi pe fax de la Gazeta de Cluj, oferta de la Vitrina Felix Media vis-a-vis de IULIUS MALL. Bine.
L Ok. Îti trimit. No stai sa îti zic de ce te-am sunat.
LM Te rog.
L De chestia aia cu BMW-ul. Le trebuie la prostanii astia de la Ardaf cartea de identitate a autovehicolului.
LM Nici o problema.
L Da…
LM Si putem sa o rezolvam în „barter”?
L Da.
LM Cît costa? Ca ma intereseaza…
L Numai dupa ce studiaza aia cartea.
LM O sa îmi bag p…, dupa ce studiaza cartea de identitate. O sa mi-o s….
L Da, dar îi chestia aia. Stii…no.
LM Bun.
L Si înca o chestie…
LM Sau o copie, ca nu pot sa îl las pe om ca omul e în Oradea. Sa fac o copie dupa carte.
L Sau o copie…
LM Bun, ok.
L Si stai sa îti mai zic o chestie.
LM Te rog.
L Diseara… dar nu stiu unde sa ma duc…ma închid în buda.
LM Du-te în WC.
L Diseara fac viramentul. Bine?
LM Da. Bine. Sarumîna.
L Îl fac on-line de acasa. Mîine o vezi în banca.
LM Sarumîna. Te pup.
L Pa.

Liviu Man (LM) – Marius Nicoara (X), 21.02.2006

LM Stai numai un pic, servus Marius.
X Servus Liviule.
LM Ma te-am sunat ca mi-o zis…
X Nelu
LM Otel ca a vorbit cu tine ceva ieri si de-aia te-am sunat.
X Am zis ca sa te conciliez cu ala ma, ala de face mall-u ca-l f… asa oarecum gratuit si o zis omu ia as vrea sa ma împac cu ei daca si ei vor da zice data trecuta, io am vrut si no-r vrut ei ca zice ca au nu stiu ce ordin, am zis io nu stiu cu cine o vorbit acolo la voi ca banuiesc ca nu cu tine.
LM Eu n-am vorbit de el în viata mea, n-am vorbit cu el în viata mea, nu stiu cu cine o fi vorbit p-acolo, no pai îs de acord sa ma întîlnesc cu omu, deci nu-i nici o problema.
X No doar nu i-om strica la Cluj în p… mea, luam o masa, stau si io în primele 5 minute, treaba voastra, faceti întelegere, sa…
LM Îhm.
X El se teme, zice sa nu fie cu înselari, ma fi serios.
LM Nu ma, da bine ma da noi sîntem oameni seriosi, ma înteleg, nu vin sa ma, înregistrez sa fac c…, sîntem oameni seriosi.
X …i-am zis, i-am zis, îl cunosc de o viata da-l în p…, dar si pe mine zic ma f… cînd ma prinde da nu-i problema de gunoi nu-i…
LM ha ha ha… Ha ha (N.R. rîsete puternice)
X Pai îi în drum catre Cluj si în jur de trei jumate, patru ajunge, si o sa ma sune cînd ajunge, si tu unde vrei ma, unde vrei sa mergem si io stau 5 minute, va introduc unul la altul si povestiti, vedeti cum cadeti la pace, si… (N.R. redare partiala, nu se întelege)
LM Bine bine… (N.R. redare partiala, s-a vorbit suprapus)
X Îi bine asa nu?
LM Da da, îi bine.
X Da sa-i zici unde sa-i spun sa mergem.
LM Oriunde, unde vreti sa mergeti, io n-am nici o preferinta, la Lugano, oriunde chiar n-am nici o preferinta
X La Lugano.
LM Bine, bine.
X Pa.
LM Ciao.

Liviu Man (LM) – Arpad Paszkany (X), 21.02.2006

LM Da?
X Servus Liviu, Arpi sînt!
LM Servus.
X No, ai stabilit întîlnirea cu astia?
LM La tri jumate, patru, ajunge ala în Cluj si atuncia ma suna Marius sa ma duc sa ma întîlnesc.
X Da si el va fi prezent, nu?
LM Da, da da!
X Auzi, o chestie asa, ai pe cineva da care sa stie sa se descurce bine si fara sa se tradeze sa faca o poza?
LM Puuui… este un moment… taa… nu stiu cît de mare-i…
X Da stii unde va întîlniti.
LM Înca nu, înca nu, o zis ca ma cheama, la ceva restaurant evident ca va fi.
X Cel mai probabil ca o sa va întîlniti ori la Aroma…
LM Ori la Lugano.
X Ori la Lugano da.
LM Ori la Lugano.
X Stii. Deci daca ar putea cineva sa faca o poza ideal ar fi sa se vada iei doi, sti?
LM Îhî hi ih.
X Ma rog… (n. – redare partiala, nu se întelege)
LM Am priceput.
X Ar fi misto.
LM Ok.
X Oricum, întîlnire sanatoasa.
LM Te sun, ok.
X Da aveti aparat din asta mic?
LM Nu, asa mic nu, îs digitale da nu-s asa mici. (…)
X Pai îti iau eu aparat, ce sa-ti spun pai cu 10 milioane îti iau un aparat din ala mic, din ala slim, stii?

Liviu Man (LM) – Arpad Paszkany (X), 21.02.2006

LM: – Da.
X: – Serus.
LM: – Serus.
X: – Era telefonu la încarcat si n-am auzit.
LM: – Nu-i problema.
X: – Si?
LM: – Ei ma, o stat omu la masa aproape tot timpu.
X: – Cum
LM: – Marius o stat la masa aproape tot timpu.
X: – Da da unde v-ati întîlnit?
LM: – Vai, daca-ti spun mori, nici mie nu mi-a dat prin cap, fostu restaurant Maestro, care acum îi a lu un amic de-a meu…
X: – A lu Tase, nu?
LM: – Exact, exact, fostu Maestro.
X: – Da, Tase ceferistu’
LM: – Exact…
X: – Mare… La CFR (N. redare partiala, nu se întelege)
LM: – Stiu, exact, stiu.
X: – Da io
LM: – Trei mese erau ocupate în tot restaurantu
X: – Da pai… (N. redare partiala, nu se întelege)
LM: – Asa… si omu un dragut, ca el te admira… aia mi-o placut cel mai tare, ca numa vine, sa faca bine, da… Dascalu îsi apara punctu lui de vedere, ce mo mirat pe mine o fost ca Marius nu co stat la început, o stat 30% din timp la început, 20% so asta, înca 50% so întors îndarat.
X: – Ah.
LM: – El avea niste liberali la alta masa, sti.
X: – Aha.
LM: – Si i-am lasat acolo în final, nu mai am ce sa vorbesc, no.
X: – Aha, si ma gîndesc ca o venit, ca el vrea sa faca publicitate, ca are bani.
LM: – Na bine da da ca o sa faca o sa dreaga si o sa dea si bine asta nu mai vorbesc de la sine înteles.
X: – Da, da.
LM: – Da el nu pare prost, pe de alta parte, asta-i de retinut, nu ala nu-i prost banditu. (…)
LM: – (…) mai ales în vremurile astea în care sîntem acuma îti sta mintea-n loc ca Marius se erijeaza în, cum sa spun, în intermediarul, sau nu intermediarul, adica managerul sau nu stiu cum sa spun.
X: – Intermediarul îi cel mai bun termen.
LM: – Da intermediar, hai sa zicem asa, ha, nu?
X: – Da din ala inimos.
LM: -…poti fi intermediar, îs atîtea oferte, daca vrei, io ti-l recomand pe Ionita, sau, Popica sau pe Ianos, sau pe nu stiu cine…
X: – Ma sti cum îi, fiecare trebe sa serveasca pentru banii pe care-i ia.
LM: – Corect.
X: – Nu? Si, si el trebuie sa serveasca acest client, asa ca, (n – redare partiala, nu se întelege)
LM: – Asa-i, asa-i, io-s convins de asta.
X: – Si concret ce ti-o cerut? Sa nu-l f…, nu?
LM: – N-o zis cuvintele astea, da ideea principala asta-i cum ai sesizat-o tu… ha ha… ei mi-o zis ca vor sa-mi arate si ca sigur nu-i nimic pe gratis în lumea asta.
X: – C….
LM: – No bine am auzit textele astea de mii de ori în ultimii zece ani.
X: – Aha… si deci nu ti-o explicat cum era cu licitatia aia, ca era super corecta si ca
LM: – Aia Nicoara o explicat.
X: – Da, noi sîntem probabil frustratii care f… ca am pierdut si nu stim sa pierdem, cam asta-i, nu?
LM: – Nu, nu, nu, o zis ca o sa se întîlneasca cu tine si, o sa rezolve el problema cum trebe rezolvata problema ai ca ei n-au nimica, n-au nimic cu fotbalu, si ca… (…)
X: – În alta ordine de idei el o încercat sa-l, deci practic l-o mintit pe Emil, Marius,
LM: – Hmmm.
X: – Deci hai sa-ti spun o chestie, nu stiu daca stii, deci mîine Marius face conferinta de presa cu asta.
LM: – Asta mi-o zis, asta mi-o zis.
X: – Da, la care deci fara sa-i fi spus lu Emil ca va fi si asta l-o invitat pe Emil ca sa faca împreuna o conferinta de presa pe investitii… La punctu 1, fara sa-i fi spus ca va fi si asta acolo. Punctu doi, dupa ce Emil o aflat din alta parte si l-o întrebat, atunci io spus ca da, ca asa s-o gîndit, cea mai mare investitie, ca oricum asta vine, mîine, si ca oricum nu strica daca nu-l ascundem de, deci acum citez pe Marius, daca nu-l ascundem de media, ba chiar îl prezentam, nu stiu ce ca nu stiu cum, si Marius continua, ca si asa-i, citat, Dascalu s-o înteles cu mine si nu mai este aici o problema legat de proiect.

(Va urma)

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns