fbpx
Acasă » JURISPRUDENȚĂ » Doi tineri prinși cu droguri la Neversea 2017 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Vezi ce au pățit

Doi tineri prinși cu droguri la Neversea 2017 au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Vezi ce au pățit

Doi tineri prinși cu droguri la ediția din 2017 a festivalului Neversea au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT. Astfel, au scăpat doar cu amenzi penale de 900 de lei.

Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost confirmate recent de Tribunalul Constanța. Mai jos puteți citi detalii despre cele două cazuri și cum au motivat judecătorii sentințele:

”La data de 7.07.2017, în jurul orei 19,50 un echipaj din cadrul BCCO Constanța a identificat în zona punctului de acces la festivalul NeverSea de pe plaja Modern din mun. Constanța pe numitul O.M, care avea asupra sa, în buzunarul stâng al pantalonilor, într-un pachet de țigări Kent, trei țigarete confecționate artizanal, conținând fragmente vegetale mărunțite cu miros specific cannabisului.

Din raportul de constatare nr. .. din 21.12.2017 al Laboratorului de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate rezultă că proba ridicată de la O.M. este constituită din 3 țigarete care conțin cannabis în amestec cu tutun.

În probele înaintate s-a pus în evidență delta 9 – Tetrahidrocannabiol (THC), substanță psihotropă biosintetizată de planta Cannabis, proba fiind consumată în procesul analizelor de laborator.(…)

În consecință, se constată faptul că din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului, maximul special prevăzut de lege pentru infracțiunea reținută în sarcina inculpatului în cuprinsul actului de inculpare nu este mai mare de 15 (cincisprezece) ani închisoare, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost încheiat în formă scrisă, conține mențiunile prev. de art. 482 Cod procedură penală, iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de avocat.

În ceea ce privește cuantumul pedepsei principale stabilită în acordul de recunoaștere a vinovăției, Tribunalul constată că în mod temeinic și legal procurorul a avut în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 din Cod penal, respectiv împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, persoana infractorului, conduita acestuia după săvârșirea infracțiunii și în timpul urmăririi penale, nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

Astfel, actele de urmărire penală au arătat că fapta a fost comisă de inculpat cu intenție directă, acesta cunoscând interdicția la deținere a drogului. Ulterior, pe parcursul urmăririi penal, inculpatul a avut o atitudine sinceră, sprijinind organele de anchetă în efectuarea cercetării penale, este la primul conflict cu legea penală, are ocupație și loc de muncă aspecte ce vor conduce la aprecierea că pedeapsa stabilită este suficientă pentru prevenirea comiterii de noi infracțiuni și pentru reeducarea inculpatului, în vederea formării unei atitudini corecte față de normele sociale ocrotite.

Față de aceste considerente și apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei, în baza art. 485 alin. (1) lit. a) Cod procedură penală, va admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța cu inculpatul O.M. cercetat în dosarul penal nr. 187/D/P/2016 sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 Cod penal din Legea nr. 143/2000.

În baza 4 alin. 1 Cod penal din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 480 alin. 4 Cod procedură penală va condamna inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, la pedeapsa de 900 lei amendă penală.

În baza art. 631 Cod penal va atrage atenția inculpatului că neexecutarea cu rea-credință a amenzii penale poate impune înlocuirea acesteia cu pedeapsa închisorii.

În baza art. 398 Cod procedură penală raportat la art. 274 alin. 1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de statul român.”, se arată în motivarea sentinței nr.99/2018 a Tribunalului Constanța.

Al doilea caz

”La data de 8.07.2017, în jurul orei 21,15 un echipaj din cadrul BCCO Constanța a identificat în zona punctului de acces la festivalul NeverSea de pe plaja Modern din mun. Constanța pe numita E.S.D, care avea asupra sa, o țigaretă confecționată artizanal, conținând un amestec vegetal mărunțit cu miros specific cannabisului.

Din raportul de constatare nr. .. din 21.12.2017 al Laboratorului  de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța rezultă că proba ridicată de la E.S.D este constituită dintr-o țigaretă care conține Cannabis în amestec cu tutun.

Proba înaintată conține delta 9 – Tetrahidrocannabiol (THC), substanță psihotropă biosintetizată de planta Cannabis. (….)

În drept, fapta inculpatei E.S.D întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de deținere fără drept de droguri de risc, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin.l din Legea 143/2000.

Aceste texte de lege au fost enunțate în ședință publică și în baza acestora urmează a se pronunța condamnarea  inculpatei.

Referitor la natura pedepsei ce trebuie aplicată acesteia, se va avea în vedere că este suficientă aplicarea pedepsei amenzii penale, pentru ca inculpata, pe baza resurselor individuale, să conștientizeze consecințele  săvârșirii unei fapte penale și conduita pe care trebuie să o adopte în viitor pentru a se conforma valorilor sociale ocrotite de legea, urmând ca la cuantumul acesteia să se țină seama și de scopul preventiv pe care trebuie să-l aibă, în raport de natura infracțiunii pentru care este cercetată .

Potrivit dispozițiilor art. 61 al.4 lit.b din C.P., limitele speciale ale zilelor amendă sunt cuprinse între 120 și 240 de zile amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani.

Conform dispozițiilor art.480 al.4 din C.P.P., inculpatul  beneficiază de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.

Din mijloacele de probă administrate în cauză rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului.

Astfel, săvârșirea de către inculpată a infracțiunii mai sus menționate este dovedită cu următoarele mijloace de probă administrate: procesul verbal de depistare, raportul de constatare și declarația inculpatei.

Audiată în calitate de inculpată la data de 01.02.2018, E.S.D a susținut că în urmă cu circa o jumătate de oră înainte de depistarea sa a primit acea țigaretă la o petrecere și, dându-și seama că țigareta conține cannabis, a decis să experimenteze consumul său.

În prezența apărătorului ales, inculpata a recunoscut comiterea faptei și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, solicitând să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției.

Prin ordonanța nr. 444/D/P/2017 din 05.01.2018 s-a dispus evaluarea inculpatei de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri. Prin raportul de evaluare nr. 7 din 19.01.2018, instituția a comunicat că persoana nu prezintă criterii pentru includerea în programul integrat de asistență.

La data de 01.02.2018, inculpata E.S:D, în prezența apărătorului ales, a solicitat să încheie acord, ca urmare a recunoașterii vinovăției, pentru infracțiunea pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, arătând că recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

În raport de natura drogurilor cu care a fost depistat inculpata (de risc), cantitatea mică (o țigaretă conținând cannabis în amestec cu tutun), scopul deținerii (pentru consum propriu), declarația sinceră a inculpatei, precum și circumstanțele personale ale acestuia (este tânără, are ocupație și loc de muncă, fără antecedente penale), este în interesul urmăririi penale încheierea unui  acord ca urmare a recunoașterii vinovăției cu inculpat având ca obiect recunoașterea comiterii faptei și acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

Referitor la natura pedepsei ce trebuie aplicată acesteia, se va avea în vedere că este suficientă aplicarea pedepsei amenzii penale, pentru ca inculpata, pe baza resurselor individuale, să conștientizeze consecințele săvârșirii faptei penale și conduita pe care trebuie să o adopte în viitor pentru a se conforma valorilor sociale ocrotite de legea, urmând ca la cuantumul acesteia să se țină seama de și de scopul preventiv pe care trebuie să-l aibă, în raport de natura infracțiunii pentru care este cercetată.

Potrivit dispozițiilor art. 61 al. 4 lit. b C.P., limitele speciale ale zilelor amendă sunt cuprinse între 120 și 240 de zile amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani.

Conform dispozițiilor art. 480 al. 4 din C.P.P., inculpatul beneficiază de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii.

Prin urmare, limitele speciale ale zilelor amendă care vor fi avute în vedere la stabilirea pedepsei amenzii ce se va aplica inculpatei sunt cuprinse între 90 și 180 de zile amendă.

Prezentul acord de recunoaștere a vinovăției a fost avizat în prealabil sub aspectul limitelor.

Față de aceste considerente :

În baza art. 485 alin.1 lit.a c.p.p. ,

Va admite acordul de recunoaștere a vinovăției stabilit între Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța și inculpata E.S.D în următoarele condiții:

În baza art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic.art.61 al.3 și 4 din C.P. și art. 480 alin. 4 din C.P.P.,

Va condamna pe inculpata E.S.D la pedeapsa amenzii reprezentând 90 zile – amendă cu o valoare a zilei – amendă de 10 lei;

Va atrage atenția inculpatei asupra dispozițiilor art. 63 din C.P., respectiv că în cazul neexecutării, cu rea-credință, a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor – amendă neexecutate se vor înlocui cu un număr corespunzător de zile de închisoare”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina