fbpx

Doi rromi din Pata Rât au câștigat la CEDO despăgubiri de câte 14.800 euro în urma unei operațiuni a poliției

Utilizarea excesivă și nejustificată a forței în timpul unei operațiuni de poliție într-o comunitate de romi și investigarea inadecvată, este concluzia CEDO cu privire la reclamațiile a doi rromi din Pata Rât. Fiecare a primit despăgubiri de câte 14.800 euro.

În hotărârea de astăzi a Comitetului în cauza Lingurar și alții c. României (cererea nr. 5886/15), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat, în unanimitate, că au existat o încălcare a aspectelor de fond și procedurale ale articolului 3 din Convenție (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului și o încălcare a aspectelor procedurale ale articolului 14, luate împreună cu articolul 3.

Cazul viza două operațiuni de poliție din comunitatea de romi din Pata Rât pentru a localiza persoane suspectate de furt.

”Curtea a constatat că utilizarea forței de către poliție împotriva domnului Lingurar și a domnului Lăcătuș a fost excesivă și nejustificată în aceste circumstanțe. Domnul Lingurar fusese aruncat la pământ de către un ofițer de poliție, iar domnul Lăcătuș fusese lovit de un baston, deși nu făcea nici o rezistență și fusese imobilizat de doi polițiști. Curtea a considerat că aceste acte de brutalitate aveau ca scop să ducă la sentimente de frică, suferință și inferioritate, capabile să-l umilească și să-l dezavantajeze.

Autoritățile nu au efectuat nicio investigație pentru a stabili dacă acțiunile polițiștilor pline de plângere ale domnului Lingurar au fost necesare în vederea comportamentului său sau a posibilei rezistențe. Ancheta privind acuzațiile făcute de dl Lăcătuș a durat mai mult de opt ani.

În cele din urmă, fără a accepta faptul că a existat un motiv rasist pentru comportamentul poliției în timpul operațiunii, Curtea a considerat că investigația autorităților privind acuzațiile reclamanților de rasism nu a fost suficient de amănunțită.

Hotărârea este definitivă.”, se arată în comunicatul CEDO.

De asemenea, judecătorii CEDO arată că autoritățile naționale s-au limitat să ofere răspunsuri foarte generale, considerând că simplul fapt că a fost în măsură să depună o plângere penală și că a fost efectuată o investigație a constituit dovada lipsei de discriminare. Un astfel de răspuns a fost insuficient în sensul articolului 14.

Curtea a considerat că autoritățile române nu și-au îndeplinit obligația, impusă prin articolul 14, de a lua toate măsurile necesare pentru a investiga dacă a existat un motiv rasist în organizarea operațiunii de poliție din 8 noiembrie 2005.

CEDO  a hotărât ca România să plătească lui Lingurar și lui Lăcătuș câte 11.700 de euro pentru prejudiciul moral și câte 3.100 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina