Doi dintre cei 7 inculpați reținuți în dosarul ”droguri în licee” au fost arestați preventiv

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a doi dintre cei șapte inculpați propuși de DIICOT pentru arestare în mega-dosarul privind traficul de droguri în liceele din Capitală. Unul dintre cei doi lideri este fiul unui specialist pe probleme financiare din cadrul DNA.

Restul inculpaților au fost plasați sub control judiciar și arest la domiciliu. Procurorii DIICOT au contestat hotărârea.

Ședința de judecată a durat nu mai puțin de șase ore din cauza numărului mare de inculpați propuși pentru arestare.

”Ce suntem? El Chapo? Pablo Escobar? Fumam și noi o iarbă. Suntem puștani până la urmă, totată lumea fumează”, a declarat unul dintre adolescenți.”, spus unul dintre tineri.

Unul dintre suspecții reținuți de procurori în dosarul grupării de traficanți de droguri în liceele bucureștene avea salvate în telefonul mobil fotografii în care ținea în mâini saci plini cu cannabis, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Procurorii au accesat telefonul acestuia în cadrul perchezițiilor.

E vorba despre băiatul unui angajat la DNA. El este acuzat că ar face parte din rețeaua de traficanți de droguri, fiind responsabil de vânzarea de cannabis, heroină și ecstasy. Acesta ocupa locul secund în ierarhia grupului de traficanți, potrivit informațiilor G4Media.

Șapte tineri au fost reținuți, în 20 martie, și alți trei au fost puși direct sub control judiciar de procurori DIICOT. Autoritățile au efectuat luni 23 de percheziții, descoperind diferite cantități de cannabis, cocaină și ketamină, precum și comprimate de medicamente. O grupare infracțională distribuia droguri de mare risc în două licee din București, iar substanțele interzise ajungeau la elevi. Potrivit unor surse Ziare.com, este vorba despre Liceul Teoretic Bulgar ”Hristo Botev” și Liceul Teoretic ”Traian”.

Operațiunea Meduza, așa cum a fost numită, este cel mai mare dosar instrumentat cu elevi și studenți. Cel mai tânăr dintre suspecți are 17 ani si cel mai în vârstă dintre suspecți are 26 de ani.

Activitatea grupului ar fi început în 2022. Cei implicați comercializau droguri de risc și de mare risc către elevi din licee din București, informează IGPR. Un gram de cocaină era comercializat cu 100 de euro, în vreme ce marijuana se vindea cu 50 de euro/gram. În timpul perchezițiilor, oamenii legii au găsit mai multe tipuri de droguri.

”Pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite diferite cantități de cannabis, cocaină și ketamină, precum și comprimate de medicamente”, potrivit Poliției Române.

Procurorii au găsit droguri și la domiciliile acestora, unde locuiau alături de părinți.

Potrivit unor surse din DIICOT, printre cei vizați de trafic de droguri se află copii de funcționari de rang înalt din instituțiile statului. Unul din elevii implicați în trafic de droguri este fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, iar un alt elev este fiul unui specialist de la Direcția Națională Anticorupție.

”Suntem toți suspectați, doamnă, dar vi se pare trafic de droguri că ne vedem și noi seara și fumăm un joint? La marijuana, da. Dar fumăm d-ăla legal… La petrecere mai întâlnim și noi pe cineva, ne mai dă ceva. Nu avem un dealer sau să mergem noi să cumpărăm și nici nu dăm bani pe ea. Ne mai dă lumea la petreceri așa”, a declarat reporterilor un elev ieșit de la audieri.

Prețurile practicate de aceștia erau de 100 euro gram/cocaina, 50 lei gram/iarba.

Cumpărătorii, tot elevi, proveneau din diferite medii sociale.

Un raport al DNA indică faptul că unul din zece elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată un anumit tip de droguri.

“Minorii sunt cei mai vulnerabili pentru că nu au discernământ. Nu puține sunt cazurile în care părinții sunt mai preocupați de carieră, de a câștiga bani și uită un lucru important, acela de a supraveghea copiii care sunt înconjurați de sute sau poate mii de tentații”, spune Cătălin Țone, expert antidrog.

Cătălin Țone, expert antidrog, a declarat la Digi24 că în 2022 au fost elevi care au leșinat sau au avut probleme de sănătate, fenomenul căpătând noi valențe. “Unitățile de învățământ au ajuns zone de interes pentru traficanți, minorii sunt cei mai vulnerabili. Sunt copii nesupravegheați, nu puține sunt cazurile în care părinții sunt preocupați mai degrabă de carieră, bani, mai puțin de supravegherea copiilor înconjurați de mii de tentații. Când se instalează dependența în adolescență, până la 23 – 24 de ani se va ajunge la probleme majore”, transmite Cătălin Țone.

A contribuit la articol Andreea Grumăzescu – studentă anul II la Jurnalism și Drept

Comments

comentarii

Luni au fost aprobate „două documente esenţiale, în linie cu reorganizarea instituţiei”, respectiv ştatul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al serviciilor Senatului, iar în perioada următoare vor fi organizate „concursuri corecte”.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns